Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Vse pogosteje imam močne glavobole. Na začetku sem poskusila z aspirinom, vendar sem kmalu začutila težo v želodcu, zato sem začela jemati druge tablete proti bolečinam. Tudi po njih pogosto čutim slabost ali spahovanje. Ali mogoče obstaja kakšna naravna možnost, da se rešim glavobola, ker bolečine postajajo vse močnejše in me je strah, da se bo vse skupaj razvilo v migreno?

ODGOVOR:

Pred kratkim so kirurgi v Kanadi osupnili, ko so pri operaciji odkrili, da ima njihov pacient zeleno kri. Ne, ni bil »mali zeleni z Marsa«, bil je navaden smrtnik, ki tako kot vi in jaz ni vedel, da tablete, ki jih jemlje proti migreni, vsebujejo sulfonamide (žveplove spojine), ki so se povezale s hemoglobinom. Po jemanju takšnih pripravkov telo potrebuje 5 tednov, da kri postane spet normalna. V hudih primerih je potrebna celo transfuzija. (Novico lahko v celoti preberete na www.zazdravj.net). Tudi druga, blažja sredstva niso popolnoma varna. Kot ste opazili, aspirin lahko resno poškoduje želodec. Antihistaminiki uničujejo histamin, ki naj bi varoval možgane pred izsušitvijo, kofeinski pripravki pa lahko poškodujejo nadledvične žleze.

Če me sprašujete po naravnih pomagalih za odpravljanje glavobola, moramo začeti z naravnim vprašanjem: Kaj je vzrok vaših glavobolov? Vaših težav ne poznam, zato bom naštela nekaj najpogostejših. Vi pa opravite drugi del naloge in raziščite, za kaj od naštetega gre pri vas.

Vam primanjkuje vode?
V starih knjigah o zdravju boste med prvimi napotki prebrali: Če boli glava, je to prvi znak, da telesu primanjkuje vode. Zanimivo je, da so to splošno znano resnico, ki so jo poznale naše babice in prababice, v sodobnih priročnikih o zdravju pozabili. Več o tem preberite v čudoviti knjigi Telo kliče po vodi Dr. Bathmengelidhija.
Kadar telesu primanjkuje vode, jo začne iskati tam, kjer je je v telesu največ, zato so možgani na udaru prvi. Možgani ne smejo ostati na suhem, zato se organizem brani pred odvzemanjem vode tako, da  sproži obrambni mehanizem. S tem namenom izloči histamin, ki okrog možganov naredi opno in tako preprečuje odtok vode. Histamin je odlična zaščita, ki ima le eno zoprno lastnost – tam, kjer se izloča, čutimo bolečino. Ta bolečina je v resnici sporočilo: spijte vodo! Namesto tega pogosto spijemo antihistaminik (tableto proti glavobolu), ta raztopi našo obrambo in omogoči, da telo možganom hitro ukrade prepotrebno vodo. Tako sami sprožamo še močnejše izločanje histamina (to pomeni vse močnejše glavobole) in ob tem tvegamo, da izsušeni možgani utrpijo hude poškodbe, ki se sčasoma spremenijo v parkinsonovo, alzheimerjevo in druge bolezni.

Katera hrana škoduje?
Drugi pogost razlog za glavobole prihaja iz želodca. Veliko hrane vsebuje snovi, ki jim telo ni kos. Le del reakcij čutimo na koži, večji del jih čutijo notranji organi. Kadar je telo polno kislin, kadar se nas polasti glivica Candida Albicans, kadar uživamo preveč škodljivih snovi, ki obremenjujejo naša jetra, se sproščajo plini, ki udarjajo na naše živčevje in povzročajo glavobol. Rešitev v tem primeru je, da pazljivo spremljate, kaj ste zaužili ob dnevnih, ko imate glavobol. Če boste zapisovali, kaj jeste, boste kmalu ugotovili, katera hrana se pojavlja v povezavi z glavobolom. Potem tiste osumljene sestavine začnite jemati ločeno (ne vse hkrati), da boste lažje našli »krivca«.

Tretji pogost razlog so fizične omejitve pravilnega pretoka skozi možgane, ki nastajajo, če smo predolgo za računalnikom, če nepravilno sedimo, če spimo na neustreznem zglavniku, ki zapira pretok skozi vrat, in podobno.

Prva pomoč pri glavobolih:
- Spijte 2 kozarca navadne vode (po požirkih).
- Z lakmusom preverite zakisanost svojega urina. Če so vrednosti pod pH 6, zaužijte nekaj, kar vas bo hitro razkisalo (sveže stisnjen sok iz korenčka ali napitek iz izvlečka korenčka v prahu, koncentrirano sirotko, napitek iz ječmenove trave, limonado brez sladkorja, olive, kostanj, regratov čaj …).
- Za odpravljanje simptomov si lahko pripravite ingverjev čaj.
- Na sence lahko vtrete nekaj kapljic sivkinega olja.
- Če vam v glavi utripa in imate mrzle noge, je velika verjetnost, da bo vaš glavobol minil, če boste noge namočili v vročo vodo. Idealno je, če ji dodate še nekaj naravne žajbljeve kopeli. Ko se kri iz glave vrne v noge, boste začutili olajšanje in boleče utripanje bo izzvenelo.
- Uporabite akupresuro. Napotke o lociranju in stimuliranju izbranih točk najdete v skoraj vseh knjigah o akupresuri in refleksni masaži dlani.
- Če simptomi ne popuščajo, uporabite naravni aspirin. To je čaj močvirskega oslada, skorja vrbe in sivke. Zmešajo vam ga lahko v zeliščni lekarni v Stični ali ga poiščite pri kakšnem drugem dobro založenem zeliščarju. Pomaga proti glavobolu, le da nima stranskih učinkov. Vendar je tako kot vsako »zdravilo« v resnici le »blažilo«, ki odpravlja simptome. Vzroke pa boste morali odpraviti sami. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: