Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Nerodno mi je, da vam o tem pišem, zato vas prosim, da ne objavite podpisa. Že nekaj let imam vaginalna vnetja, ki se pogosto ponavljajo. Doslej sem poskušala z različnimi kremami in tabletami, ki so mi jih predpisovali, vendar so učinkovale le kratkotrajno. Zaradi nenehnega belega toka in neprijetnega vonja mi je zelo nerodno. Pred odnosom s partnerjem se vedno oprham, umijem, nadišavim, pa še vedno nimam dobrega občutka. Ali obstaja kakšno naravno sredstvo za odpravo te nadloge?

ODGOVOR:

Vse več žensk davek za moderna oblačila in instantna zdravila plačuje z vaginalnimi vnetji. Ta so pogosti spremljevalec vsake zaužite kure antibiotikov, uživanja kontracepcijskih tablet, kortikosteroidov in drugih zdravil, ki uničujejo mlečnokislinske bakterije in tako omogočajo razrast glivic v vseh sluznicah telesa. Večina agresivnih zdravil glivice v nožnici sicer pobije, vendar ob tem poslabša obrambno sposobnost telesa in težave se hitro vrnejo. Gledano dolgoročno so zato bolj škodljiva kot koristna, ker se vnetja rada ponavljajo in so lahko dobra podlaga za resnejše okužbe, spremenjene celice in druge težave.
Nezdrava moda
Da je še slabše, poskrbimo sami s preveč oprijetimi oblačili, modernim perilom iz sintetičnih materialov in tangicami, ki onemogočajo normalno dihanje kože in preveč dražijo sluznico. Kaj nam pomaga, da smo lepe, če zaradi neprijetne razdraženosti in pogostega vnetja izgubimo željo po spolnosti? Menite, da so kratke majčke in hlače z nizkim pasom seksi? Mogoče, vendar pogosta vnetja mehurja in prehlajene ledvice dobesedno izsesajo vašo spolno energijo.
Vse bolj sem prepričana, da takšno modo ustvarjajo tisti, ki žensk ne marajo.
Za nameček so tu še kozmetični izdelki, mila in kopeli, ki dodatno prizadenejo naravni pH sluznice in tako uničujejo obrambne moči teh delov telesa.

Kaj lahko storite
Če so se glivice v vašem telesu tako razširile, da čutite tudi napenjanje v trebuhu in se vam, ko pljunete v kozarec, iz pljunka vlečejo bele nitke, potem se boste morali obvladovanja glivic lotiti celovito. (Več o tem preberite na www.kandida.si ali na www.zazdravje.net.)
Če pa so vaše težave predvsem lokalne, potem obstaja vrsta preverjenih, preprostih in učinkovitih sredstev, kako povrniti vaginalno sluznico v normalo. Razlog, da zanje niste slišali, je le v tem, da so skorajda brezplačna in so zato za oglaševalce ter kozmetično in farmacevtsko industrijo nezanimiva.
- Naravna mlečna kislina krepi kislost sluznice in spodbuja obnovo zaščitne flore. V ta namen lahko nožnico spirate s fermentirano sirotko (kisavo) ali razredčeno koncentrirano prečiščeno sirotko, ki jo dobite v lekarnah in specializiranih trgovinah.
- Drugo preverjeno sredstvo so probiotiki. Za ta namen lahko v nožnico daste eno kapsulo probiotikov, ki vsebujejo kulture L. acidofilusa in bifidusa, in pustite, da se kapsula čez noč raztopi.
- Nekatere ženske so občutljive za snovi, ki so v kapsulah, zato preverite, iz česa so narejene. Praviloma rastlinske kapsule ne povzročajo težav. Plastične ali takšne, ki vsebujejo želatino, pa so lahko problematične. Če ste zelo občutljivi, storite naslednje: tampon namočite v mlačni vodi, potem ga povaljajte v prahu iz odprte kapsule probiotika in ga dajte za čez noč v nožnico.  Postopek ponavljajte dva tedna vsak večer.
- Nekaj blažje, vendar tudi zelo učinkovito sredstvo so naravni jogurti (iz nehomogeniziranega mleka), ki vsebujejo omenjeni dve kulturi. Pri močnejših vnetjih v nožnico damo žlico jogurta in zamašimo s tamponom. Lahko pa tudi nekaj žlic jogurta razredčimo z mlačno vodo in se dva- ali trikrat na dan umijemo.
- Za pobijanje glivic je učinkovit tudi izvleček grenivkinih pečk. 2 ali 3 kapljice ga razredčimo z 1 ali 2 dcl vode in s tem spiramo nožnico. Tako bomo odpravili težavo, če pa želimo naseliti zdravo floro, bomo kuro nadaljevali s probiotiki, kakor je opisano v prejšnjem odstavku.
Pri spolnih odnosih se izogibajte kemičnim kontracepcijskim sredstvom in kondomom, ki so namazani s spermicidnimi sredstvi. Ti namreč zelo radi dražijo sluznico.

Če ste zaradi pogostih vnetij občutljivi, je zelo priporočljivo uporabiti kokosovo maščobo. Je odličen lubrikant, ki bo preprečil, da se občutljiva suha sluznica čezmerno razdraži. Poleg tega nerafinirana kokosova maščoba ob stiku uničuje glivice, bakterije, viruse in zajedavce ter vas hkrati varuje pred možnimi infekcijami med odnosom. Beli vazelin je derivat nafte in ga zato odsvetujemo.  
Pozabite na odišavljene in barvane toaletne papirje, intimne dele telesa pa umivajte le z vročo vodo. Namesto poležavanja v penasti kopeli izberite prhanje. Če se že želite kopati v banji, vodi dodajte le grobo morsko sol ali liter skisane sirotke.

Poudarek
Obstaja vrsta preverjenih, preprostih in učinkovitih metod, kako povrniti vaginalno sluznico v normalo. Razlog, da zanje niste slišali, je le v tem, da so skorajda brezplačna in so zato za oglaševalce ter kozmetično in farmacevtsko industrijo nezanimiva. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: