Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

V zadnjem času veliko berem o naravni kozmetiki. Ko pa sem šla v lekarno iskat naravno kozmetiko, so mi povedali, da nobena ni čisto brez kemije, ker se drugače ne bi obdržala, in da ne obstaja nič takega, razen če sama doma zmešam kakšen jogurt, med, kvas in podobno. Zdaj več ne vem, kaj je res in komu naj verjamem.

ODGOVOR:

Verjemite, da niste edina, ki ji izbira kozmetike dela preglavice. Vse več ljudi se zaveda, da nafta (sestavine, ki so derivati nafte, so označene z besedami: parafinum liquidum, petroleum, vaselinum ali mineralno olje) ni dobra hrana za našo kožo in se ji poskušajo izogniti.
Danes obstaja na desetine blagovnih znamk, ki so 100-% naravne, vendar nam pri izbiri težave dela še vsaj desetkrat toliko drugih blagovnih znamk, v katerih je naravnih sestavin le za vzorec, pa jih na veliko oglašujejo kot naravne.

Naravno ali »naravno«?
Na žalost so v zakonu o kozmetičnih izdelkih (verjetno v interesu velikih korporacij) »pozabili« urediti to ogromno luknjo in tako omogočili zavajanje porabnikov brez primere.
Če boste kupili izdelek, na katerem je napisano »naravna kozmetika«, in potem doma ugotovili, da vsebuje vrsto kemičnih snovi, ki nimajo nič skupnega z naravnim, vam klicanje tržne inšpekcije ne bo nič pomagalo. Preprosto: to je dovoljeno.
Ker uporaba besede »naravno« ni z zakonom opredeljena, so se odgovorni izdelovalci odločili, da bodo njihove izdelke certificirale neodvisne organizacije. Tako na trgu dobimo izdelke s certifikati BDIH, Eko, Bio, Organic, Demeter. Le za te izdelke zanesljivo vemo, da so zares brez sintetičnih snovi.
Zanimanje za naravno kozmetiko se nedvomno iz dneva v dan povečuje. Zato od vaše želje po naravnem poskušajo iztržiti največ ravno takšni, ki so svoji kemiji dodali le ščepec rastlinskih izvlečkov. Ko smo pred letom dni na to temo naredili prvo slovensko raziskavo, v kateri je sodelovalo 2000 vprašanih, smo odkrili, da skoraj polovica kupuje kemijo, v dobri veri, da uporabljajo naravne izdelke.

Gre za dobiček
Bodite pozorni: obljube predstavnic (svetovalk) različnih mrežnih marketingov, trgovinski »etno ambient«, lepa »natur« embalaža in prospekti, polni narave in rožic, še ne pomenijo naravnega izdelka. Prodali so vam le vtis o naravnem izdelku. In ta vtis ste drago plačali. Če želite na svoje telo nanesti zares naraven izdelek, se prepričajte, da je tudi vsebina 100-% naravna.
Nekateri izdelovalci uporabljajo zelo zanimive razlage: »Ponujamo izdelke, ki so naravni toliko, kolikor je v današnjem času mogoče«. Pisati bi moralo: »Ponujamo izdelke, ki so naravni toliko, da je to za nas še vedno donosno.« Dodatno zmedo delajo nove oznake, ki niso certifikati 100-% naravnih izdelkov, vendar jih spretni marketing predstavlja, kakor da so. Nekateri ponudniki imajo nekaj zares naravnih izdelkov. Te na veliko oglašujejo in jih uporabljajo za trojanskega konja, da vam kopalnico napolnijo tudi z vsemi drugimi izdelki iste blagovne znamke, ki pa so daleč od naravnega.

Dobri zgledi
Danes več kot 50 blagovnih znamk ponuja 100-% naravne izdelke in s tem dokazuje, da jih je seveda mogoče izdelovati. V Sloveniji je na voljo že na desetine takšnih blagovnih znamk (Dr. Hauschka, Weleda, Logona, Lavera, Sante, Primavera, Bergland …) Seveda niso vse naštete blagovne znamke enako kakovostne. Njihovi ustvarjalci imajo različno filozofijo, različne recepture in različno stanejo. Skupno pa jim je to, da v njih ne boste našli nafte, pospeševalcev vpijanja, sintetičnih snovi in ftalatov. Dobra novica je, da celo najkakovostnejša naravna kozmetika stane toliko koliko kemični zvarki srednjega cenovnega razreda.
Včasih boste na izdelkih našli oznako ÖKO TEST. Da vas beseda ÖKO ne zavede, vam moramo povedati da ÖKO TEST ni certifikat za 100-% naravno kozmetiko. Tudi ne zahteva, da so uporabljene ekološko pridelane sestavine. ÖKO TEST izdelke ocenjuje na osnovi tega, ali vsebujejo najspornejše snovi: to je vsekakor dobro vodilo, ni pa zagotovilo, da ste dobili popolnoma naraven izdelek. Seznam vseh spornih snovi lahko preberete na www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo – slovarček od A do Ž.

Zakaj bi se sploh toliko trudili iskati 100-odstotno naravne izdelke?
Naravna kozmetika je za našo kožo hrana in zdravilo. Konvencionalna kozmetika, (ki temelji na nafti, umetnih dišavah, ki so tudi lahko iz nafte, akrilnih snoveh, parabenih, pospeševalcih vpijanja in podobno) pa je za telo le obremenitev, ki navidezno deluje, dolgoročno pa prinaša več težav kot koristi.
Uporaba konvencionalne kozmetike kožo poleni, in to najbolj opazite, če nekaj dni vaše čudežne kreme ni na voljo. Koža v teh dneh postane bolj suha in ohlapna, kot je bila takrat, ko te kreme še niste uporabljali. Naravna kozmetika pa ne dela namesto kože in je ne potisne v odvisnost. Kožo hrani, spodbuja njeno naravno delovanje in ji pomaga povrniti njeno naravno ravnovesje.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: