Vprašanja/odgovori

Kako se izogniti formaldehidu v stan. opremi?

VPRAŠANJE:

Pred mesecem smo zamenjali pohištvo, položili nov laminat in pobarvali stanovanje. Odtlej zelo slabo spim in imam pogosto glavobole. Slišala sem, da je to mogoče zaradi kemikalij v barvah ali mogoče celo v pohištvu. Kako bi lahko ugotovila, kaj mi povzroča težave? Ali se kdo ukvarja s temi meritvami?

ODGOVOR:

Kot  vidite, se vaše telo že ukvarja s temi meritvami in si lahko prihranite denar za najemanje strokovnjakov. Če so se vaše težave začele, potem ko ste prenovili stanovanje, ste lahko prepričani, da je to posledica strupov, ki ste jih pripeljali v svoj dom.

Vezane plošče (iverke), ki jih uporabljajo v poceni pohištvu, in laminati so najpogostejši vir strupenih formaldehidov, ki bodo v vašem domovanju izhlapevali še nekaj let. Formaldehid  je hlapljiv, strupen in rakotvoren. Tudi talne obloge (laminat, topli pod, tapison) oddajajo vrsto škodljivih kemikalij, med katerimi so tudi formaldehidi.
Če imate oblazinjeno pohištvo, potem je zelo verjetno, da je obdelano s kemikalijami proti madežem in za odpornost proti ognju. Tudi za ta namen uporabljajo formaldehide in druge strupene kemikalije.
Pri barvah je še najlažje ugotoviti, kaj vsebujejo. Če so bile na vodni osnovi in brez kemičnih topil, potem verjetno niso vzrok vaših težav. Če ste stene pobarvali s snovmi, ki vsebujejo kemikalije proti plesnim, potem ste kemičnemu koktajlu, ki ga sedaj vdihujete, dodali še fungicide (80 odstotkov jih je rakotvornih). Več o škodljivih snoveh preberite na: www.zazdravje.net, rubrika Skupaj razkrivamo.
Naši nabiralniki se šibijo od »super ugodnih« ponudb in brezobrestnih posojil za pohištvo, talne obloge in novo tehniko. Če ste nasedli kakšni izmed teh ponudb, boste svoj glavobol odplačevali še 12 ali 24 mesecev. Potem pa boste še veliko dlje časa sanirali zdravje in čistili telo, kar utegne biti še dražje.

Kaj lahko storite?
Če se imate radi, dajte novo pohištvo stran ali ga vsaj za leto dni preselite v prostor, v katerem zelo malo bivate, da se lahko prezrači. Dajte ga na podstrešje, v počitniško hišo, v klet, skratka nekam, kjer lahko naredite prepih, in ga nekaj časa pustite pri miru.
Če nočete preseliti pohištva, preselite sebe. Nikakor pa ne spite v tem prostoru!

Če ste že naredili napako in položili laminat, potem vam verjetno ne bo pomagala informacija, da med zdrave talne obloge sodijo le les in  keramične ploščice ter preproge iz volne, kokosovih vlaken in bombaža. Znova vsi nasedamo obljubam »instantnih« možnosti in si tako nakopičimo »instantne« težave, ki se jih ne bomo znebili hitro.
Če se vam talnih oblog ne da zamenjati, potem vsaj »pogozdite« prostor, v katerem so. Nekatere rastline iz zraka odstranjujejo veliko strupenih kemikalij. Tako so npr. fikusi, bršljani šeflera, spatifilije, aloje, filodendroni in dracene odlični lovilci benzena in formaldehidov.

Hlapi bodo hitreje padali na tla, če se vežejo na vlago, zato vam lahko koristi tudi vlažilnik zraka. Vlaga naj bo vsaj od 30- do 50-odstotna. V suhih prostorih, ogrevanih s centralno kurjavo ali pečmi na drva, bodo strupene snovi še hitreje izhlapevale. Prostore morate nenehno prezračevati, vsaj nekaj mesecev. Na začetku je izhlapevanje najhujše, vendar se nadaljuje še takrat, ko vam stanovanje ne bo več dišalo po novem.

Če ne boste mogli ali hoteli virov zastrupitev spraviti  iz stanovanja, potem vsaj poskrbite, da jih spravite iz telesa. Pijte veliko čiste vode (od 2 do 2,5 litra na dan), da bo limfa dovolj pretočna in zmožna čistiti telo. Z indikatorji za pH spremljajte svojo zakisanost urina in uživajte hrano in prehranska dopolnila, ki vežejo nase težke kovine in strupe (vse, kar vsebuje veliko klorofila: alge Chlorella, klamatska alga, ječmenova trava, žitna trava, koprive …).

Vsem našim bralcem, ki še niso prenovili svojih stanovanj, v premislek:
Če kupujete novo pohištvo, talne obloge, barve ali zavese, bodite zelo pozorni. Stara omara (četudi je iz iverke) je veliko bolj zdrava kot nova.
Mogoče jo lahko prenovite, prebarvate ali zamenjate le vrata? Dodajte malce svoje izvirnosti in ustvarjalnosti in boste živeli v novem, vendar ne nujno strupenem okolju.  Prihranili boste zdravje in veliko denarja.
Če nimate stare omare, kupite rabljeno! Dobili jo boste   skoraj zastonj in se boste lahko neobremenjeno z njo zabavali in   jo dodelali po svojem okusu. Za zelo malo denarja lahko kupite tudi zdravo pohištvo iz masivnega lesa. Le v male oglase poglejte.
Če za vas denar ni problem, potem poiščite pohištvo iz masivnega lesa, ki je zaščiteno le z voskom ali vodnimi laki. Takšno lahko naredite tudi sami. Zakaj bi pustili industriji, da vam vzame veselje do ustvarjanja in možnost, da pod svojimi prsti začutite lepoto lesa. Ne nasedajte trendom iz prospektov, sterilnim slikam kuhinj, ki bolj spominjajo na secirnice in v katerih lahko petnajst minut kuhate, potem pa tri ure pospravljate. Ustvarite si dom, v katerem boste uživali vi.
Omara, ki se je otroci ne smejo dotikati, da ne pustijo prstnih odtisov, police, v katere ne smete zabiti kakšnega žeblja, da obesite svoje okraske in posušene rože, pohištvo, ki mu ne morete dodati kakšne police ali ga po želji prebarvati, je omejitev vašega telesa in duha.

Veliko je okoliščin, ki nas silijo, da sprejemamo okus in želje drugih. Zakaj bi bil naš dom podaljšek naše nesvobode, ob tem pa dodatna obremenitev za zdravje? In zakaj bi komu še plačali, da nas zastruplja? 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: