Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Slišala sem, da lahko steklokeramični štedilniki in mikrovalovne pečice škodujejo zdravju. Ravno se odločamo za prenovo kuhinje, pa me zanima, ali je to res, da si ne »navlečem« v hišo nečesa, kar nam bo škodovalo. Milka D.
 
ODGOVOR:

V današnjem času vse, kar je novo, prehitro razglašamo za boljše. Prav bela tehnika je dober dokaz, da ni vedno tako.
Tisočletja si je človek hrano pripravljal na ognjišču. Le zadnjih nekaj stoletij so za ta namen naredili posebne naprave – štedilnike. Ti seveda le prenašajo toploto ognja. Kmečki štedilniki so danes redkost. V kuhinje so se vselili sprva plinski, potem kombinirani, za njimi pa električni štedilniki. Danes tudi teh ne najdete več, ker vsak, ki kaj da nase, mora imeti steklokeramične plošče, ki delajo po principu indukcije. So lepe in lažje za brisanje. Ali so tudi bolj zdrave, je že drugo vprašanje. 

Vir toplote vpliva na hrano
Zelo malo znanstvenikov se je zanimalo, kako vplivajo na naše telo različne oblike ogrevanja. Med prvimi, ki so raziskovali na tem področju, je bil dr. Hauschka, o katerem ste verjetno slišali le v zvezi s kozmetiko. Manj znano je, da se je precej ukvarjal tudi z vplivom virov toplote na hrano. Vodo je segreval na ognju in na električnem štedilniku. Potem je s to vodo (seveda shlajeno) zalival pšenico.  Rastline so se razvijale različno.  Tiste, ki jih je zalival z vodo, segreto na ognju, so rasle zelo enakomerno, tako korenine kot listi. Rastline, zalivane z vodo, segreto na elektriko, pa so naredile veliko korenin in zelo malo listov. Nadaljnje raziskave so potrdile, da je električna energija hladnejša ter učinkuje na živčevje in čutila. Hrana, ogrevana na ognju, pa enakomerno prehranjuje človeka in je veliko boljša za presnovo in delovanje naših prebavil.
To potrjujejo tudi sodobne raziskave. Električno polje, ki nastaja na električnih ploščah, grelcih za vodo, konvektomatih in podobnih pripomočkih, se prenaša na hrano. Zato hrana postaja pozitivno ionizirana, kar za zdravju ni dobro. Električna toplota najmanj godi življenju in nas izčrpava.
Tudi brez laboratorijske opreme veliko ljudi zaznava razliko med hrano, ki je pripravljena v krušni peči ali na kmečkem štedilniku in tisto, ki jo je segrevala elektrika. Če skuhate čaj v vodi, ki jo zavrete z električnim grelcem, boste začutili kovinski okus in kljub temu, da boste spili vroč napitek, vas ta ne bo trajno ogrel. Če vodo segrejete na plinskem ali kmečkem štedilniku, bo okus čaja ali kave boljši in prijetna toplota v prebavilih bo trajala dlje časa. 

Mikrovalovke so tihi ubijalci
Vrhunec neumnosti sodobnega človeka je izum mikrovalovne pečice. Švicarski znanstvenik dr. Hans U. Hertel je na nevarnost mikrovalovne tehnologije opozarjal že pred desetletji. Njegove študije iz leta 1989 so pokazale, da hrana, ki je segreta ali kuhana v mikrovalovni pečici, povzroča v krvi bolezenske spremembe, podobne tistim, ki jih povzroča začetna stopnja raka. Njegovim raziskavam se je pridružil tudi prof. Bernard Blanc iz švicarske tehniške šole v Lozani. Poskusnim osebam so dajali različno pripravljeno hrano. Pred hranjenjem in po njem so jim odvzeli kri za laboratorijsko preiskavo. Pokazalo se je, da je hrana, pogreta ali pripravljena v mikrovalovni pečici, povzročila, da so se krvne celice začele zbijati v strdke. Zato je krvna slika kazala resen padec rdečih krvničk in silovit skok levkocitov, ki so morali »reševati« nastalo izredno stanje. Ob vsem tem mikrovalovi uničujejo hranilno vrednost živil.  Biouporabnost (sposobnost hranilnih snovi, da bi jih telo lahko uporabilo) se zmanjša za 60 do 90 odstotkov! Ves članek lahko preberete na www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo.
Zato vsako uživanje hrane iz mikrovalovne pečice resno slabi naš imunski sistem, saj se ta izčrpava ob urejanju kaosa, ki ga v našem telesu ustvari hrana iz mikrovalovne pečice.

Odgovornost je v nas
Verjetno se sprašujete, kako je mogoče, da so mikrovalovne pečice še v prodaji, saj ruske in švicarske ter druge neodvisne študije o njihovem učinkovanju kažejo enake rezultate. Rusi so leta 1976 celo prepovedali uporabo mikrovalovnih pečic in na to nevarnost opozorili ves svet. Med perestrojko so pod pritiskom Američanov prepoved odpravili, vendar so dovolili odmerke, ki so tisočkrat manjši kot v ZDA! Razlika je nastala zato, ker so Rusi odmerek predpisali na podlagi poskusov na ljudeh, Američani pa brez posebnih raziskav.
In zakaj jih še vedno prodajajo tudi pri nas? Odgovor je preprost. Država ni policist. V našem okolju je na tisoče izdelkov, ki ob dolgoročni uporabi uničujejo naše zdravje (tobak, alkohol, rafinirani sladkor, kemične snovi, poživila, mnoga zdravila itn.). Država omeji dostop do snovi, ki bi nam lahko škodovale nepovratno in takoj. Pri dolgoročnih posledicah pa je odgovornost naša. Pri marsikateri novodobni tehnološki inovaciji traja precej časa, da postanejo škodljive posledice tako opazne, da jih začne nekdo spremljati in šele na koncu sledi dolgotrajna vojna civilne družbe za prepoved neke snovi ali tehnologije proti interesom industrije.
Ali bomo čakali tako dolgo ali bomo upoštevali načelo previdnosti in zdrave pameti, pa je naša osebna odločitev. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.