Vprašanja/odgovori

Poskušam uganiti, ali boste ta tekst brali pred novim letom ali po njem.
Če upoštevam, da so se novoletne pojedine, proslave in poslovna srečanja začela že v novembru, ste doslej v svoje telo naložili že precej odvečnega materiala, s katerim ne veste, kaj bi počeli.
Če imate občutek, da vam v želodcu in črevesju še vedno ležijo ostanki vsega tistega, kar je bilo preveč mamljivo, da bi  pustili nedotaknjeno, vam lahko pomaga naslednjih nekaj nasvetov.

Še bolj od tradicionalnega koncerta dunajskih filharmonikov sta za mnoge tradicionalna glavobol in mačkasto razpoloženje. Če ste ga do zdaj poskušali pregnati s kavo … in potem še eno kavo … poskusite tokrat drugače. Z glavobolom vam telo sporoča, da ste zakisani, dehidrirani in da po vaših celicah še razgrajajo tolpe prostih radikalov. Kava jim bo le v okrepitev.

- Zato spremenite strategijo. Na tešče po požirkih zaužijte vsaj pol litra vode, da splaknete umazanijo iz telesa.
Namesto s kavo začnite dan z sokom grenivke ali z limonado (brez sladkorja).
- Maček bo izpuhtel, če boste spili nekaj tabletk ali žlic pivskega kvasa (to ni kvas za peko!). Pivski kvas namreč vsebuje holin, to pa je snov, ki jo živčevje nujno potrebuje, da popravi ovojnice, ki so se zaradi preveč dima, alkohola in težke hrane razrahljale, zato imate občutek, da se impulzi v telesu prenašajo z nekaj zamude.
- Poskusite zaužiti čim več hrane, ki vas bo razkisala: solato, sadje, oljke, kostanj, proso. Če bi radi bolj hitrejšo rešitev, si naredite napitek iz ječmenove trave (zelena magma), pšenične trave, korenčkov sok ali zaužijte nekaj alg.

Težave lahko odplaknete
Če se čutite napihnjene, polne vsega in zapacane, potem ste lahko že v pol ure kot prerojeni, če naredite klistir. Morda vam pri tej besedi »zadiši« po bolnišnicah, mrzli milnici, mrzlih prostorih in še bolj mrzlem osebju, vendar to niso nujni spremljevalci klistirja. Tudi patetičnost tipa »praznikov si ne bom kvaril/a s klistirjem« je odveč. Prazniki so lepši, če smo lažji!
Skuhajte si liter in pol blagega kamiličnega čaja in mu na koncu dodajte dve žlički šentjanževega olja, ki blagodejno deluje na sluznico debelega črevesja. Shladite na temperaturo, ki naj bo za stopinjo ali dve toplejša od telesa. Tekočino vlijte v napravo za klistiranje (nabolj primerne so vrečke, ki jih dobite v specializiranih trgovinah Sanolabor, Simps'S). Plastični vrh namažite s kokosovo maščobo ali z belim vazelinom. Pritisk tekočine bo odvisen od višine, na katero boste vrečko obesili. Lezite na levi bok, sprostite se ob prijetni glasbi in pustite, da se čim več tekočine zlije v debelo črevo. Da bi porabili liter in pol zeliščnega pripravka, boste postopek verjetno ponovili dvakrat ali trikrat. Videli boste, da sploh ne bo hudo. Po petih minutah se boste počutili deset kilogramov lažji, glavoboli, ki so posledica plinov, bodo izginili, telo pa vam bo reklo hvala!

Odvajanje s slivami
Za tiste, ki vam opisani postopek nikakor ne diši, obstaja tudi druga možnost, ki sicer ni tako temeljita in hitra, je pa zagotovo slajša. Če imate domače suhe slive, potem si lahko v nekaj minutah skuhate kompot, ki bo deloval kot blago odvajalo in vas rešil težav zaradi preobilne prehrane in zastojev v prebavi.
Če nimate preskušenih suhih sliv, vam kompota iz kupljenih ne svetujem. Večina je obdelana s kar precej konzervansov. Nekateri med njimi pa v telesu lahko delujejo prav nasprotno od tistega, kar bi radi dosegli – dražijo sluznico, napenjajo in otežujejo prebavo.
Bolj varno je kupiti steklenico kakovostnega soka iz ekološko pridelanih suhih sliv.  Takšne sokove najdete v lekarnah in zeliščnih lekarnah po vsej Sloveniji. Zjutraj in zvečer zaužijte po 100 ml soka. Po nekaj dneh boste  prenovljeni.

Blagodejna mlečna kislina
Zdaj, ko je zelje že skisano in smo že pojedli prve novoletne sarme, lahko začnemo uživati blagodejni sok zelja in zelnice.
Zelnica vsebuje desnosučno mlečno kislino L(+), ki je potrebna za polnovredno fiziološko prehranjevanje in blagodejno vpliva na presnovo.
Ko bi radi uporabili zelnico, bodite pozorni pri nakupu sodobno kisanega zelja. Kemično »obdelano« zelje ima malo skupnega z zdravim kislim zeljem, ki se ga še spominjate iz starih časov. Danes je klasično kisano zelje postalo prava redkost. Takšno, ki je pripravljeno iz ekološko pridelanega zelja, pa je ponavadi rezervirano »le za družino in prijatelje«. Če nimate svojega in niste med privilegiranci, ki ga  dobijo iz preverjenih zalog, potem je bolje uporabljati že preskušenega in s certifikatom. Lekarne in zeliščne lekarne, ekološke tržnice in trgovine bodo pravi naslov.
Prav tako kot z zeljem si lahko pomagamo tudi z uživanjem fermentirane (skisane) sirotke. Po domače ji rečejo kar kisava. Dobimo jo na zdravih tržnicah ali pri  takih kmetih, ki imajo tudi mlečne izdelke. Na voljo je tudi v koncentrirani obliki kot znamka Molkosan; redčimo ga z vodo. Če ste preveč peli in ste hripavi, grgljajte nekoliko molkosana, da boste preprečili vnetja.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: