Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Moja otroka (sin ima 6 let, hčerkica 8) sta neprestano prehlajena. Pazim, da sta dobro oblečena, dajem jima vitaminske dodatke in že od oktobra jim dajem kapljice ameriškega slamnika, a ne pomaga. Kaj še lahko storim, da okrepim njun imunski sistem?

ODGOVOR:

Vse, kar ste našteli, jima je morda v pomoč, morda pa tudi v breme. Ko pravite, da sta dobro oblečena, to mogoče pomeni, da sta preveč oblečena. Oblačila, ki so nam v pomoč pri prehladih, so predvsem tista, v katerih se ne bomo prepotili. Pri otrocih je toliko težje vedeti, koliko je dovolj, ker se potrebe dobesedno iz minute v minuto spreminjajo. Ker vaša otroka nista več tako majhna, je zelo pomembno, da ju poskusite naučiti, kako naj uravnavata temperaturo in se pravočasno oblečeta ali slečeta.
Tudi oblačila naj bodo takšna, da se lahko zlagajo kot čebula. Če so otroci živahni, bodo takoj slekli bundo, plašč in dolg jopič, če jih ovirajo pri igri. Zato pozabite na zunanji videz in modne trende ter oblačila izbirajte po funkcionalnosti. Npr. brezrokavniki so odlična rešitev, saj gibanje ni omejeno, odvečna temperatura se hitro odvaja,  ledvice in občutljivi organi pa so na varnem. Priporočam vam tudi, da se izogibate umetnim materialom, ki jih je danes polno. Pazljivo je treba brati etikete in za otroke izbirati oblačila iz bombaža ali volne, ki omogočata nemoteno dihanje kože ter s tem manj potenja, ki hitro pripelje do prehlada.

Vitaminski dodatki?
Danes je v prodaji veliko vitaminskih in rudninskih dodatkov, vendar je le nekaj odstotkov naravnih. Sintetizirani vitamini in praviloma anorganske rudnine so po mnenju neodvisnih znanstvenikov vprašljive. Njihov izkoristek je majhen, lahko motijo normalno presnovo vitaminov in rudnin iz hrane,  nekatere so telesu celo v breme. Pri preventivi proti prehladu so zelo pomembni vitamini A, C in E.
  1. Provitamin A učinkuje le, če je prisotna celotna paleta karotenoidov, kar je v naravni normalno, v sintetiziranih pripravkih pa nam ponudijo le izolirani beta karoten. Naravno paleto provitaminov A lahko dobite v ekološko pridelanem korenčku. Zato je uživanje sveže stisnjenega korenčkovega soka odlična preventiva proti prehladu. Če takšnega korenčka ne morete dobiti, je najboljša zamenjava izvleček korenčka v prahu, ki ga pridobivajo iz ekološko pridelanega korenčka s postopkom, pri katerem ohranjajo encime in vitamine. Če se odločate za nakup sokov, so v pomoč le sokovi, ki so pridobljeni brez prisotnosti kisika in ne vsebujejo dodatnih antioksidantov. V to kategorijo sodijo le sokovi znamk Eden, Dr. Steinberger in Biotta.
  2. V pol grama klamatskih alg imamo že več kot dnevno potrebo cele palete provitaminov A.   
  3. Vitamin E se po naravni poti pridobiva iz pšeničnih kalčkov (ali po cenejši poti iz soje), za industrijo pa je donosneje, da ga sintetizira. Raziskave znanstvenikov pa kažejo, da lahko sintetična različica v telesu učinkuje kot oksidant namesto kot antioksidant, in so morali nekatere raziskave na prostovoljcih celo prekiniti zaradi neželenih posledic.
  4. Če želite prehranska dopolnila, ki bodo varna in naravna, vam priporočam uživanje olja pšeničnih kalčkov. Tam veste, pri čem ste. Če kupujete kapsule, bodite zelo previdni, ker vitamin E iz olja pšeničnih kalčkov ni enak vitaminu E z oljem pšeničnih kalčkov. V praksi je to pogosto umetno sintetizirani vitamin E, ki mu le dodajo nekaj olja pšeničnih kalčkov, kar olajša zavajanje potrošnikov, ki prehitro berejo.
  5. Na koncu je še vitamin C, ki je nepogrešljiv pri krepitvi imunskega sistema.
Šumeče tablete, ki so v prodaji, so kolekcija umetnih arom, barvil, sladil in sintetično pridobljenega vitamina C. Če želite naravni vitamin C, poiščite vitamin C iz acerole. Tudi pri teh izdelkih bodite pozorni. Vitamin C iz acerole ni enak vitaminu C s prahom acerole. Pri prvem gre za posušen prah acerole – karibske češnje, ki je eden izmed najboljših virov vitamina C v naravi. Pri drugem pa gre za sintetizirani vitamin C, ki mu le dodajo nekaj praha acerole ali kakšne bioflavonoide in izvlečke drugega sadja, da bi vse skupaj delovalo naravneje. Ne verjemite narisanim sadežem na embalaži, raje pazljivo preberite sestavo.

Pozor!
Odličen naravni vir je tudi 100-odstotni sok granatnega jabolka. Če uživate limone, poskusite zaužiti čim več mesa limone, ker bo s tem naravni vitamin C v telesu  vsaj 6-krat učinkovitejši. Naravno kislo zelje je tudi odličen vir vitamina C, ki nam je zadostoval, preden smo slišali za citruse.

Za krepitev imunskega sistema bodo vaši otroci potrebovali tudi dovolj kalcija, železa in cinka. Zelena zelenjava in polnovredna žita so najboljši vir, vendar so ravno takšna živila pri mnogih otrocih nepriljubljena. Če si že morate pomagati s prehranskimi dopolnili, izbirajte naravna superživila, kot so ječmenova trava, klamatske alge, chlorela, aloe vera.
V dobi prehladov naj otroci ne uživajo kravjega mleka, ker to le pospešuje proizvodnjo sluzi v telesu. Enako velja za belo moko in beli sladkor, ki zakisata telo in škodujeta naravni odpornosti.

Niso vsi ameriški slamniki enaki!
Omenili ste, da že dlje dajete otrokoma preparat iz ameriškega slamnika.
Ne vem, kateri preparat uporabljate, vendar vam moram povedati, da niso vsi enaki. Najmočnejši preparati so tisti, ki jih delajo iz svežih in celih rastlin, to pomeni, da vsebujejo korenino, stebla, liste in cvetove. Pomembno je vedeti, da so pri ameriškem slamniku najmočnejše snovi, ki vplivajo na okrepitev imunosti, alkilamidi. Ti pa niso topni  v vodi. Zato čaj iz echinaceje ali preparati, ki so narejeni s cejenjem soka, po učinkovitosti niso primerljivi z alkoholnim izvlečkom.
Ameriški slamnik učinkuje zelo hitro. Resorbira se že v 15 minutah. Zato je odličen za hitro posredovanje, ni pa mišljen kot preparat, ki bi ga jemali dan za dnem vso zimo. Najbolje ga je imeti pri roki in ga uporabiti takrat, ko začutimo, da se »nekaj kuha«, ali takrat, ko okrog nas vsi začnejo kihati.
Če ga jemljete na dolge proge, po 8 tednih jemanja obvezno naredite vsaj en teden premora.   

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: