Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

V enem od prispevkov ste pisali o pripravi kalcijevega preparata iz jajčnih lupin. Ker imam težave z osteoporozo, me zanima, kako se pripravi takšen preparat ter kako in koliko naj bi ga uživali.

ODGOVOR:

Jajčna lupina je skoraj v celoti iz kalcija, kar pomeni, da ga je v njej veliko več kot za konico noža, kolikor naj bi ga dnevno zaužili. Prednost kalcija iz jajčnih lupin je v tem, da je v nasprotju s tistim, ki ga pridobivamo iz kamnin (anorganskih snovi), lažje prebavljiv, ker je organski – ustvarile so ga kokoši.

Recept Alfreda Vogla
Ko je ta recept zapisal oče naravnega zdravilstva, Alfred Vogel, je zadostovalo, da so kalcij zmleli in uživali. Vogel je zelo priporočal mešanico iz posušenih kopriv (ki so zakladnica kalcija, vitamina K, bora, silicija …) in posušenih jajčnih lupin.
Odtlej smo morali ta recept večkrat spremeniti. Ne zato, ker bi se Vogel motil, temveč zato, ker smo se spremenili mi in svet, v katerem živimo.

Pozor, salmonela!
Zaradi oblike pridobivanja (pravilneje bi bilo reči proizvodnje) jajc so naše farme postale leglo nevarnosti. Med njimi je salmonela, ki je je veliko več, kot se govori v javnosti. Tako poskušamo salmoneli z različnimi ukrepi, ki jih predpisujejo pravila za varno pripravo hrane (HACCAP), preprečiti vstop v naše telo. Včasih smo lahko uživali sveža jajca, uporabljali smo jih za majonezo, napitke in sladice. Zdaj je to preteklost. Če pa to še vedno počnete, se po nepotrebnem spravljate v nevarnost.
Zato se je spremenil tudi postopek za pripravo kalcijevega preparata iz jajčnih lupin. Jajce ali njegovo lupino morate pred uporabo kuhati v vreli vodi vsaj 10 minut. Potem lupino posušite in v mlinčku za kavo zmeljete v fin prah. Ker nikoli ni enakomerno zmlet, ga je dobro pred uporabo pretresti skozi cedilo za čaj. Tako boste dobili fini prah za uživanje. Večje delce pa stresite v zalivalko za rože.
Tako se je glasil recept pred petimi leti.

Fermentacija
Zaradi vse večje uporabe antibiotikov, kortikosteroidov, oralnih hormonskih zdravil in oralne kontracepcije je naša črevesna flora v vse slabšem stanju. Namesto blagodejnih mlečnokislinskih bakterij naše črevesje pogosto obvladuje zoprna Candida albicans, ki preprečuje normalno resorpcijo hranil. Zato nas vse tišči, napenja, smo izčrpani, naš imunski sistem je vse slabotnejši. Mnogi še vedno ne vedo, kako pomembna je vloga mlečnokislinskih bakterij in mlečne kisline za resorpcijo kalcija. Lahko ga jeste »na veliko«, pa ne bo mogel skozi črevesje, če ga vaša črevesna flora ne bo pred tem mlečnokislinsko obdelala. Zato veliko žensk, ki imajo težave z osteoporozo, ugotavlja, da se jim stanje kljub jemanju precejšnjih odmerkov kalcija ne izboljšuje.
Zaradi takih težav se je danes spremenil tudi recept za že omenjeni pripravek iz jajčnih lupin. Če telo nima dovolj mlečne kisline, da obdela snovi v črevesju, je to pametno storiti prej. To v praksi pomeni, da prašek iz jajčnih lupin pustimo fermentirati, preden ga zaužijemo.
Mlečnokislinsko fermentacijo ustvarjajo kislo zelje ali repa, naravno kislo mleko ali rženi kruh, ki ga pripravljamo z drožmi. Jajčne lupine (za konico noža) je treba pustiti vsaj 1 do 2 dni v mlečnokislinskem okolju. Idealno je, če jajčne lupine v prahu dodajamo v ribano zelje takrat, ko ga kisamo. Če mesimo kruh z drožmi, prah dodamo v zmes že na začetku in pustimo kruh, da vzhaja čez noč. Tako obdelan kalcij bo telo lažje absorbiralo in uporabilo.

Zelo pomaga, če telesu dodatno priskrbimo dovolj probiotičnih bakterij, ki skrbijo za redno proizvodnjo desnosučnih mlečnih kislin v črevesju. Najmočnejši sevi, ki lahko trajno okrepijo našo obrambo in ozdravijo črevesno floro, so acidophilus DDS1 in bakterije iz skupine bifidus. Omejujejo razrast kandide in ustvarjajo okolje, v katerem se bo kalcij lažje resorbiral. Dober vir desnosučne mlečne kisline je tudi sok zeljnice ali fermentirana sirotka oz. njena koncentrirana oblika molkosan.

Ne smemo pozabiti, da bo za pravilno izgradnjo kosti telo potrebovalo še nekaj nujnih snovi, med njimi so vitamin K, bor, estrogen, vitamin C, vitamin D in dovolj holesterola.

Vitamin K in bor  najdemo v koprivah in klamatskih algah. Vitamin D dobimo z rednim (vendar zmernim) sončenjem, estrogen pa telo najlažje ustvari, če mu damo polizdelek fitoestrogen, ki ga potem po potrebi preprosto dodela in izkoristi za krepitev kostne mase. Za ta namen je najboljši sojin sirček tofu. Seveda iz ekološko pridelane soje.  

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: