Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Hvala za prispevek o pomanjkanju vitamina B12. Moja težava je podobna – pomanjkanje železa. Vsakič ko grem k zdravniku, mi predpiše tablete z železom, po katerih se zelo slabo počutim. Ali obstaja kakšna naravna metoda, da si izboljšam kri?
 
ODGOVOR:

S svojo težavo niste osamljeni. Menda zaradi pomanjkanja železa trpi vsaka četrta ženska. Težave so najbolj izražene pri nosečnicah, dojenčkih in otrocih, pri najstnikih ter aktivnih športnikih. Pogosto doletijo tudi vegetarijance, vendar ne zato, ker bi bila rastlinska hrana nezadostna, temveč zato, ker se veliko vegetarijancev ne prehranjuje pravilno. Zaradi izgube krvi med menstruacijo ženske potrebujejo več železa kot moški (15mg/dan, v nosečnosti celo 30mg/dan).

Zakaj ga primanjkuje?
Alopatska (klasična zahodnjaška) medicina razmišlja po vzorcu: če železa ni, ga bomo dodali. Holistična medicina pa se vpraša, zakaj neke snovi primanjkuje.
Če vprašamo zahodno alternativno medicino, naturopate in prehranske strokovnjake, nam bodo povedali, da je za pomanjkanje železa mogočih nekaj vzrokov:
  1. v hrani primanjkuje železa ali vitamina B12, ki vpliva na njegovo resorpcijo;
  2. v želodcu primanjkuje solne kisline, ki je potrebna, da se hrana, ki vsebuje železo, presnovi, ali pa v črevesju primanjkuje mlečne kisline, ki omogoča prehod železa iz črevesja v telo;
  3. telo dobi dovolj železa, vendar uživanje kave, črnega čaja ali drugih kofeinskih napitkov ovira njegovo resorpcijo;
  4. telo ima železo, vendar ga ne zna uporabiti.
Če želimo še celostnejši pogled, pridemo do tradicionalne kitajske medicine, ki pravi, da kri ne more biti kakovostna, če ni kakovosten ČI. To pomeni, da če se po telesu ne pretaka dovolj energije, se to odrazi s slabo krvno sliko in posebej pri snoveh, ki naj bi bile nosilke kisika.
S tem stališčem se strinja tudi antropozofska medicina, ki je s poskusi dokazala, da pri kronični anemiji pomaga delo z zemljo. Stik z energijo narave očitno neposredno vpliva tudi na našo krvno sliko. Uradna znanost tega še ne zna pojasniti, vendar v resnici učinkuje.
Ko smo si tako orisali problematiko, poglejmo, kako bi se je lahko lotili.
 
Primanjkljaj v dobavi
Če je težava v tem, da železa niste zaužili dovolj, je zadeva relativno preprosta. Precej živil je dobro založeno z železom. Uveljavljen je mit, da pri železu nič ne prekaša govejih zrezkov. A to ni res. Črna čokolada (tista s 70-odstotnim deležem kakava) ima dva- do trikrat več železa od govejega mesa. Z železom so odlično založeni tudi melasa, ovseni kosmiči, mandlji, sveže fige, kuhana leča, regrat in veliko divjerasle zelenjave, med katero izstopajo koprive.
Kopriva ima čudovito lastnost, da uravnava raven železa v telesu. Če ga imate premalo, telo stimulira k njegovi absorpciji. Če ga je preveč, ga pomaga zmanjševati. Mnogi zmotno menijo, da vsebuje kopriva veliko železa. To ni res, železa je v njej zelo malo. Skrivnost koprive je v tem, da nauči telo pravilno uporabljati železo.
 
Iščite organsko železo
Če uživate prehranska dopolnila, iščite organsko železo. V farmacevtskih pripravkih je praviloma železov sulfat, ki posiljuje naš metabolizem in v telesu uničuje vitamin E. Organsko železo pa ne prizadene vitamina E.
Organskega železa (če je rastlinskega izvora) telo resorbira toliko, kolikor ga potrebuje. Agresivne oblike, ki jih farmacevtski pripravki dobesedno vrinejo v telo, se akumulirajo v jetrih, ker telo nima mehanizma za odstranjevanje presežka železa.
Zato pri mnogih ženskah kuro z železom spremljajo modri kolobarji okrog oči. Presežek lahko povzroča tudi poškodbe oči. To ni zdrava zaloga. Ravno nasprotno. Dr. Raymond Peat v knjigi Prehrana za žene pravi, da osebe, ki dodatno  jemljejo anorgansko ali hemsko železo, pogosto doletijo infekcije. Testi in vitro pa so pokazali, da železo onemogoča protitelesa, ki uničujejo klice. Presežek deluje kot prosti radikal v telesu.
Od naravnih preparatov so v lekarnah in specializiranih trgovinah na voljo sirupi z rastlinskim železom Dr. Steinberger Eisenblut Plus in Floradix Floravital z zelo visoko vsebnostjo rastlinskega železa in vitamina C. Med naravnimi prehranskimi dopolnili je treba omeniti tiste z veliko klorofila. Po resorpciji in vsebnosti železa, vitamina B12, klorofila in drugih hranil, ki v sinergiji izboljšajo krvno sliko, izstopajo klamatske alge – predelane po refrakcijskem postopku.
 
O primanjkljaju vitamina B12 smo pisali pred dvema tednoma, zato bomo tokrat več pozornosti namenili težavam pri resorpciji železa.
Železo boste najlažje resorbirali na tešče, ali med dvema obrokoma, ali če ga boste zaužili pred spanjem. Sočasno uživanje soje, polnozrnatih žit in oreščkov zavira njegovo resorpcijo.
Vso rastlinsko hrano uživajte skupaj s tisto, bogato z vitaminom C. Izogibajte se pitju pravega čaja in kave ob živilih ali po zaužitju živil, ki vsebujejo železo.
 
Če boste upoštevali vse našteto in ob tem ugotovili, kaj vam jemlje voljo do življenja, bo vaša krvna slika kmalu za »v okvir«.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.