Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Vaša svarila o vplivu čaja in kave na resorpcijo kalcija, železa in vitamina B12 smo v naši hiši vzeli resno. Zanima nas, kako je z zelenim čajem. O njem pišejo, da je zelo zdrav. Je to nakladanje ali resnica? Vnaprej se zahvaljujemo za odgovor. Družina Krajnc.

ODGOVOR:

Stari kitajski pregovor pravi: Bolje je biti tri dni brez hrane kot en dan brez čaja. Zato ne preseneča, da je čaj v tradicionalni kitajski medicini uvrščen med 50 najpomembnejših zdravilnih rastlin.
Zeleni čaj (in njegova še manj predelana oblika beli čaj) vsebuje veliko koristnih snovi in je ena izmed redkih »modnih muh«, ki je koristna za zdravje.

Drugače kot kava
Posvarili smo vas že pred uživanjem črnega čaja in kave, ker zavirata resorpcijo zelo pomembnih hranil in tako posredno vplivata na slabokrvnost, osteoporozo, padec imunskega sistema in pešanje ledvic. Pri zelenem čaju je zgodba drugačna.
Kljub temu da vsebuje približno toliko kofeina kot kava, učinkuje v telesu drugače. Kofein v kavi in črnem čaju učinkuje hitro, zato nas hitro predrami, vendar njegov učinek tudi hitro izpuhti. Za sabo pa kava in pravi čaj pustita kisle presnovne ostanke, ki naše telo dodatno zakisajo in izčrpavajo.
Zeleni čaj pa telo razkisa in ne ovira absorpcije dragocenih hranil. Tein, ki poživlja, se sprošča postopoma. Učinek ni tako hiter, vendar traja dlje. Kava nas naredi še bolj živčne, zeleni čaj pa le prijetno spodbudi osrednji živčni sistem. Zaradi tega zapoznelega učinkovanja ne uživajte zelenega čaja popoldne, ker vas utegne predolgo obdržati budne.

Zdravilne lastnosti
Zahodna znanost se čedalje temeljiteje poglablja v lastnosti zelenega čaja, od katerega si obetamo pomoč pri zagatah z zdravjem, v katerih smo se znašli.
Doslej so potrdili, da redno uživanje zelenega čaja ugodno vpliva na zbranost in razpoloženje ter preprečuje arteriosklerozo, bolezni srca, visok krvni tlak in prehitro staranje. Zeleni čaj je zelo zaželen tudi pri obvladovanju kandide, ker varuje sluznico črevesja in preprečuje kvasovkam, da bi se preveč razvile. Če ste ljubitelj pregrešnih sladic, vas bo razveselila ugotovitev, da zeleni čaj upočasnjuje dvig sladkorja v krvi.
Najdragocenejši med vsemi sestavinami zelenega čaja je zagotovo epigalokatehingalat (EGCG), ki je zelo pomemben za zaviranje rasti tumorjev. V knjižici dr. Jürgena Weinhofena, ki jo dobite tudi v slovenščini, omenjajo raziskave, ki so pokazale, da te snovi učinkujejo na proste radikale v telesu 100-krat močneje od vitamina C in 200-krat močneje od vitamina E.
Ista snov je spodbudila tudi slovenske znanstvenike, ki so prišli do pomembnih dokazov o antibakterijskem učinkovanju zelenega čaja.
Raziskovalci Kemijskega inštituta v Ljubljani so odkrili, da katehini zelenega čaja inhibirajo encim girazo, ki je nujno potreben za preživetje bakterij. To odkritje, o katerem so slovenski raziskovalci poročali v vodilni reviji na področju kemije zdravil Journal of Medicinal Chemistry, bo lahko omogočilo razvoj novih antimikrobnih učinkovin, ki jih primanjkuje v boju proti bakterijskim okužbam.

Kako najti pravega?
Če ste nad prebranim navdušeni in boste odhiteli v katero od naših restavracij naročiti zeleni čaj, utegne vaše navdušenje hitro izpuhteti.
Večina tistega, s čimer vam bodo postregli, bo namreč zelo daleč od tega, o čemer pišemo. Milnica ali trpka postana voda bi bile besede, s katerimi bi vam najlažje opisala okus tistega, kar ponavadi dobimo iz razdišanih filtrskih vrečk zelenega čaja najslabše kakovosti.
Če si res želite spoznati dober zeleni čaj, boste morali v kakšno specializirano trgovino z zdravo prehrano ali  čajnico.
Cene zelenih čajev se gibljejo od 1 do 20 evrov za 100 gramov, vendar ta podatek ni zadosten smerokaz pri izbiri dobrih čajev. Praviloma velja, da zelo poceni dobrega čaja ni. Ni pa rečeno, da so najdražji avtomatično najboljši.
Najboljši čaji vsebujejo le ročno nabrane vršičke, lističe, ki niso poškodovani. Ne zaradi zadovoljevanja petičnežev, temveč zaradi preprostega dejstva: največ varovalnih snovi je v vršičkih in mladih poganjkih. Vprašajte se, zakaj nabirate smrekove vršičke in ne uživate smrekovih vej. Zakaj vršičke kopriv in ne starih listov? Največ dobrega ima rastlina v mladem poganjku, ki potrebuje vse moči, da se razvije.
Zato so čaji, za katere nabirajo le poganjke, neprimerno bogatejši z antioksidanti, encimi, barvili in rastnimi faktorji. Težava pa je, da vršičke lahko poberemo le ročno. Takoj ko je na delu težka mehanizacija, je nabiranje manj natančno in se lističi hitreje poškodujejo.
Zato boste kakovostne čaje prepoznali po tem, da se, ko jih prelijete, listi lepo odprejo in niso poškodovani. Čim drobnejši so delci, toliko manj imate možnosti ugotoviti, koliko je čaj zares kakovosten in koliko je že oksidiran. Zato je praviloma tisto, kar dobimo v filtrskih vrečkah, le slab približek dejanskemu okusu in lastnostim zelenega čaja.  
Pri tem so kakovostni japonski zeleni čaji izjema, ki potrjuje pravilo. Kljub temu da so deležni vrhunske skrbi pri vzgoji, jih proizvajalci fino zmeljejo in zapakirajo v posebne filtrske vrečke ter naknadno vakuumsko zaprejo. Zato ne izgubljajo kakovosti in so znani kot močan antioksidant, kljub temu da so v filtrskih vrečkah. Med vrhunske japonske čaje, ki jih najdete tudi v filtrskih vrečkah, sodijo: sencha, genmaicha, sencha gokuyo idr.

Še nekaj dragocenih napotkov
  1. Zeleni čaj pripravljamo kot poparek z vodo, ki ima 70-80 oC. Če se vam ne ljubi čakati, da se voda shladi, zavreli vodi dodajte 1/3 mrzle vode.
  2. Čaj vedno pokrijte, kadar ga pripravljate!
  3. Kakovosten zeleni čaj lahko prelijemo dvakrat ali trikrat. (Zato ceno pri nakupu delite z dve ali tri in ugotovili boste, da se kakovost splača.)
  4. Če ne gre za posebne vrste, za katere veljajo posebni napotki, pustimo prvi poparek stati 3-5 minut, drugega pa lahko 7-10 minut. 
  5. Najbolje je čaj pripravljati v glinenem ali keramičnem čajniku.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: