Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Naš Jan je star komaj tri mesece, vendar je njegova koža na vseh pregibih nenehno vneta. Tudi drugje se občasno pojavljajo nadležni izpuščaji. Preizkusili smo različna maziva in praške, a brez večjega uspeha. Ali je mogoče problem otroška kozmetika? Ali pleničke? Kaj naj uporabljamo, da bo najprijaznejše do otroške kože?

ODGOVOR:

Mnogi zmotno mislimo, da so otroški izdelki pripravljeni po veliko strožjih kriterijih in da proizvajalci našim malčkom želijo le najboljše.
Surova resnica pa je, da so ljubke le fotografije dojenčkov na embalaži, sestava izdelka pa ni nujno tako »ljubka« in prijazna. Tudi sama sem kupovala otroško olje zase v upanju, da je kakovostnejše in prijaznejše do kože. Potem sem se naučila brati deklaracije in osupla ugotovila, da si kožo mažem z nafto (parafinum liquidum) ter umetnimi aromami kamilice. Nič manj nisem bila šokirana, ko sem ugotovila, da mehčalec za perilo, na katerem je fotografija dojenčka, ne vsebuje manj škodljivih tenzidov od drugih, le (umetna) vonjava je drugačna, tako da namesto po tropskih sadežih, breskvah ali vrtnicah diši po otroškem pudru.

Sporne sestavine
Nemška potrošniška revija Öko test je pri testiranju otroških kozmetičnih izdelkov ugotovila, da je v njih cela vrsta škodljivih snovi, kot so dietilftalati, ki poškodujejo jetra, formaldehid, PEG-derivati ter veliko silikona in parafina.
Različni testi, ki so jih opravili na robčkih, milih, kopelih, kremah za sončenje in podobno, so pokazali, da celo najbolj znane blagovne znamke vsebujejo veliko spornih sestavin.
Rezultate testiranja lahko preberete v članku Kaj vse popapa otroška koža, ki je objavljen na www.zazdravje.net, v rubriki Skupaj razkrivamo.

Miti o varnosti
Kozmetična industrija še vedno zagovarja stališče, da je kozmetika varna, ker ostaja na površju kože in ne prihaja v našo kri ter notranje organe. To je mogoče držalo pred 50 leti, danes zagotovo ne več. Naravno bariero kože so porušile kemične snovi, ki pospešujejo vpijanje celo za stokrat, kar pomeni, da v celice na silo prihajajo snovi, ki po naravni poti tja nikoli ne bi prispele. Vse, kar pride v živo celico, gre lahko iz nje naprej v kri in limfo ter potem z njima prepoji vse telo.
Pri otroški koži je vse še veliko nevarnejše. Povprečno je otroška koža debela za 1/5 kože odraslega človeka. Zaščitne funkcije epidermisa in zaščitni pH plašč se začnejo razvijati šele v četrtem letu starosti. To pomeni, da je otrok nekaj let brez zaščite in na njegovo kožo ne bi smeli dati ničesar, kar ni tako varno, da bi mu to lahko dali tudi v usta.

Na kožo poleg kozmetike dajemo oblačila in pleničke, ki so tudi lahko vir težav. Barvila za tkanine niso vedno kakovostna, pri proizvodnji bombaža porabijo skoraj tretjino vseh porabljenih pesticidov na svetu, mehčalci za perilo, snovi, s katerimi varujemo tkanine pred molji in podobno, so lahko zelo dražilni za otroško kožo.

Kaj je varno?
- Berberske ženske mažejo dojenčke z arganovim oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi in slabo energijo. Arganovo olje jih zagotovo ščiti že z izjemno visokim deležem vitamina E in antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe kože. Kaj pa energijska zaščita? To ni vraževerje. Vsi smo več kot le fizična bitja. Otroci pa so zelo dovzetni tudi za energijsko dogajanje v okolici. Ste opazili, da zajočejo, kadar pride v prostor napeta ali jezna oseba? Ste bili priča neuspešnim poskusom prestrašene matere, da bi pomirila otroka? Ali ste mogoče opazili, kako hitro otrok neha jokati, če se mu približa umirjena in ljubeča oseba, četudi jo sreča prvič?

- Tudi ognjič je rastlina, ki ponuja več kot le koristne učinkovine. Znanost je že ugotovila, da učinkuje varovalno, da celo lahko popravi poškodovan genski zapis in tako preprečuje poškodbe pri delitvi celic. Je ena izmed redkih rastlin, ki jim uradna znanost priznava, da zdravijo raka kože.
Pri otroku pa imata ognjič in vsa naravna kozmetika z njim več kot le materialno vlogo. Poznavalci pravijo, da ognjič učinkuje tudi energijsko, kot varovalni plašč, in občutljivo otroško kožo dodatno ščiti pred zunanjimi vplivi. Uravnava temperaturo kože in harmonizira njeno delovanje. Weleda že desetletja izdeluje otroško kozmetiko iz biodinamično vzgojenih in ročno nabranih cvetov ognjiča.

- Hladno stisnjena kokosova maščoba ima tudi nekaj čudovitih lastnosti, ki jih lahko s pridom uporabimo pri težavah s kožo. Vsebuje lavrinsko kislino, ki učinkuje proti virusom, bakterijam, glivicam in zajedavcem ter je zato zelo uporabna pri marsikateri težavi s kožo. Lahko jo uporabimo tudi za nego telesa in lasišča. Ker je zelo mastna, je ne smemo nanašati na suho kožo, ker s tem koži sporočamo, da ji ni treba proizvajati lastne maščobe. Zato je malo raztopimo med dlanmi in vtremo v še mokro kožo, s čimer ustvarimo lahko emulzijo.

- Tudi rožno olje in naravni izdelki na osnovi vrtnice so zelo blagodejni za otroke. Eterična olja vrtnice so v aromaterapiji znana kot usklajevalec duše in telesa. Ob tem so blagi antiseptik in pomirjajo kožo. Posebej če čutite, da je otrok žalosten in potrt, je uporaba naravne kozmetike na osnovi vrtnice dobra odločitev.

Danes je na voljo precej certificiranih naravnih izdelkov. Zato vam za nego otroške kože zares ni treba več kupovati naftnih derivatov. Poiščite izdelke s certifikati BDIH, DEMETER, EKO,  BIO, ORGANIC. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Imate vprašanje?

Verjetno tudi sami opažate, da se vse več dogaja in da tudi z dogodki projekta poskušamo temu slediti. Vsi naši sodelavci so že tako obremenjeni, da ne moremo več individualno odgovarjati na vaša vprašanja, saj jih je ogromno.

Nimamo nič proti, da jih pošiljate. Za nas so dragocena usmeritev pri izbiri tem, ki jih bomo obdelovali v novicah, TV-oddaji, na predavanjih ali delavnicah. Prosimo le, da ne pričakujete individualnih odgovorov. 

Lahko nam pišete na e-naslov delavniceszz@gmail.com, po pošti na redakcijo revije Jana ali na sedež društva Ognjič (Zapotok 54, 1292 Ig).

Prosimo, ne pošiljajte nam svojih diagnoz, izvidov in bolezenskih slik, saj se ne ukvarjamo z zdravljenjem in vam na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti. Ne dajemo medicinskih nasvetov in ne svetujemo o uporabi ali opustitvi kakega zdravila – o tem se morate posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravilcem, ki mu zaupate. 

Odgovori na tej strani in v medijih projekta so rezultat naših osebnih izkušenj, mnenj ter pregleda nad podatki in informacijami, ki so na voljo v društvih in organizacijah, s katerimi sodelujemo. Preberite, pretehtajte in se po lastni presoji odločite, kaj je za vas uporabno. 

Komparativne podatke o različnih izdelkih objavljamo le, če so iz preverljivih in zaupanja vrednih virov. 

Vse tukaj navedene podatke in priporočila bralec uporablja na lastno odgovornost.