Vprašanja/odgovori

VPRAŠANJE:

Rada bi se znebila celulita in me zanima, kako je to mogoče narediti po naravni poti. Malce sem skeptična do reklam, ki obljubljajo čudež v dveh tednih, zato me zanima, ali imate kakšen nasvet, čemu naj se izogibamo in kaj zares pomaga. Nina.

ODGOVOR:

Malce ste skeptični!? Le malce? Morali bi biti ZELO ZELO skeptični in celo zaskrbljeni. Za začetek bodimo vsi skupaj malce radovedni in si postavimo nekaj osnovnih vprašanj. Kaj sploh je celulit in kako učinkujejo sredstva proti njem?

Ženska sramota
Narava nam je (ne brez razloga) dala drugačno strukturo tkiv, kot jo imajo moški. Zato se v našem podkožnem tkivu lahko nabirajo rezerve. Kaj bomo notri stlačili, pa je odvisno od nas. Prej smo to imenovali ženska lepota, danes pa je to ženska sramota.
Pred nekaj stoletji so bili ideal ženske lepote mehki, obli boki. Oglejte si Rubensove Tri gracije in ugotovili boste, da bi večina današnjih žensk prej naredila samomor, kot da bi s takšnimi boki in stegni gola pozirala umetniku. Danes so v modi anoreksične manekenke, nogice pa morajo biti vitke, lepo porjavele, čvrste in gladke. Tako narekuje industrija, ki vam s tem namenom prodaja masažne pripomočke, sredstva za depilacijo, sredstva za porjavitev brez sonca, losjone, ki kožo učvrstijo, in na koncu še sredstva, ki vam bodo pomagala premagati pomarančasto kožo. Čim slabše se počutite v lastni koži, več denarja boste porabile za »popravilo«!
Da bi vas prepričali, da je vse omenjeno sploh mogoče, angažirajo 13-letnice, ki pozirajo v reklamah za sredstva proti celulitu, in vam ob svojih preparatih servirajo številke, ki naj bi dokazovale njihovo učinkovitost.
Tako lahko preberemo o 80-odstotnem zmanjšanju celulita v pičlih treh tednih in o več kot 90 odstotkih zadovoljnih uporabnic.
Zelo me je zanimalo, kako pridejo do teh podatkov. Po zakonu o oglaševanju bi morale biti vse študije, na katere se oglaševalci sklicujejo, dostopne potrošnikom. Ko so pred dvema letoma v uredništvu zelo ugledne potrošniške revije Öko test zahtevali vpogled v citirane raziskave, so jih dobili le od peščice proizvajalcev. Skoraj tretjina je poslala le sklepe in ni želela razkriti metodologije. Precej jih ni poslalo nobenih podatkov.

Kako potekajo raziskave?
Več o tem, kako potekajo takšne raziskave, sem izvedela iz prve roke, od znanke Eve, ki je redni »poskusni zajček« za veliko kozmetično hišo. Proizvajalci ji pošljejo izdelek X za testiranje, opišejo, kako ga je treba uporabljati, in priložijo vprašalnik. Po nekaj tednih uporabe mora Eva odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, med katerim je tudi: Ali ste opazili izboljšanje po uporabi izdelka X?
Lahko odgovori z da ali ne. Če želi, lahko tudi opiše svojo izkušnjo.
Eva mi je zaupala, da vedno odgovori, da je z izdelkom zadovoljna. Razlog je preprost. Njena kolegica, ki je enkrat izjavila drugače, ni več dobivala brezplačnih izdelkov za testiranje.
»Veš, nekateri izdelki so v redu, drugi manj. Tisto, kar mi ni všeč, preprosto ne uporabim. Kaj me stane, da jim napišem, da je izdelek v redu! To jim očitno veliko pomeni.«
In res jim veliko pomeni. Pomeni jim milijone evrov, ki jih bodo odšteli naivni kupci, ki bodo verjeli seštevku različnih »strokovnih mnenj«, kakršno je Evino. V celotnem postopku je znanstven le statistični izračun.
Metoda je legalna. Evin konformizem tudi. Zakaj bi se jim zamerila? Le vi ne bodite tako naivni, da nasedate takšni znanosti. Bolje se je poglobiti v sestavine izdelkov.

Škodljive snovi
V priporočilih za leto 2008 je Öko test znova vzel pod drobnogled izdelke proti celulitu. Poleg certificiranih naravnih izdelkov so bili le štirje konvencionalni izdelki brez škodljivih snovi.
Med najdražjimi in najbolj uveljavljenimi blagovnimi znamkami (takšnimi, pri katerih morate za 200 ml izdelka odšteti 40 evrov in več) pa so našli vrsto snovi, ki jih zagotovo ne želite v svojem telesu.
Neodvisno testiranje je pokazalo, da bi, če uporabljamo te preparate, namesto razstrupljanja telesa na koncu imeli še večje breme neželene kemije. Predvsem so to sporni dietilftalati, policiklične mošusne spojine in derivati PEG, ki dosežejo, da prej omenjene snovi še globlje prodirajo v kožo.  

Kaj bi lahko uporabili brez tveganja?
  1. Predvsem veliko vode in kakovostnih zeliščnih čajev, ki razstrupljajo telo.
  2. Spomladanski regrat, koprive in čemaž učinkujejo kot kemična čistilnica od znotraj.
  3. Za lokalno učinkovanje je zelo koristno vtiranje naravnih olj na mesta, ki so še posebej prizadeta s celulitom. 
  4. Naravno olje z izvlečkom brezovega listja odlično odplavlja strupe iz podkožnega tkiva. 
  5. Olje z izvlečki črnega trna zelo dobro napne kožo.
  6. Če imate mrzle in neprekrvavljene noge, vam lahko pomaga olje z izvlečki rožmarina, ki pospešuje prekrvavitev ter pomaga odplakovati nakopičene snovi.  
  7. Limonino olje razstruplja in krepi vezivno tkivo.
  8. Masaža, drgnjenje s frotirjem in knajpanje bodo učinke še okrepili.
Seveda ob upoštevanju osnovnega pogoja, da nehate vnašati v telo nove smeti v obliki praznih kalorij, aditivov in slabih maščob.

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: