Vprašanja/odgovori

Katera pitna voda je najboljša za naše zdravje?

VPRAŠANJE:


Pozdravljeni. Zanima me, katera pitna voda je najboljša za naše zdravje. Ali je to voda v plastenkah, voda iz mestnega vodovoda? Kako je z raznimi filtri za čiščenje vode? Natalija B.

ODGOVOR:

O kakovosti vode iz pip težko sodimo, ker se to po Sloveniji zelo razlikuje. Dejstvo pa je, da več kot tretjina Slovencev ne dobiva več kakovostne vode iz vodovoda. Najslabše je tam, kjer je največ obdelovalnih površin (Pomurje, Prekmurje, Ptujsko polje …).
Da bi bila voda uradno še užitna, si odgovorni pomagajo s pogosto prirejenimi podatki in z izogibanjem, da bi v vodi preverjali snovi, ki so zares problem (zato preverjajo tiste, o katerih vedo, da jih tam ne bodo našli), ter podobno.

Za Slovence za polovico več strupa
Ko je pred nekaj leti na osnovi prirejenih študij (ko so atrazin in njegova razgradna produkta desetilatrazin in diklobenil ter njegov razgradni produkt diklobenzamid prikazali kot štiri različne snovi), minister Keber početveril dovoljeno onesnaževanje pitne vode, smo Slovenci postali drugorazredni evropski državljani, ki jih je mogoče zakonito zastrupljati s pol večjo količino strupov kot druge Evropejce. Zato vas podatki o tem, kako kakovostna je voda, ki priteče iz naših pip, ne morejo potolažiti.

Oporečne plastenke
V želji, da bi se izognili tveganju, mnogi posegajo po vodi iz plastenk, ki pa je pogosto daleč od neoporečne. V proizvodnji plastične embalaže pogosto uporabljajo nonifenol in ftalate. Ti kemikaliji sodita po opredelitvi evropskega parlamenta med 66 najnevarnejših. Neodvisni raziskovalec Anton Komat opozarja, da pri kontroli vode v plastenkah praviloma preverjajo le od 50 do 60 kemikalij, medtem ko lahko vsebuje plastenka tudi od 700 do 800 različnih snovi. Koncentracije nevarnih snovi v plastenkah se povečujejo, če je voda v njih dlje časa ter če jih shranjujemo na soncu in svetlobi. Posebej poleti se je temu težko izogniti.
Drugi zamolčani podatek je, da je ustekleničena voda  UV-obsevana, da bi preprečili razvoj mikroorganizmov v njej. Če jo že kupujete, poiščite stekleno embalažo, še bolje pa jo je sproti filtrirati.

Kateri filter izbrati?
Tu se začne vojna različnih ponudnikov, ki vas želijo prepričati, da je le njihov izum pravi in da je uživanje vsake druge vode razen tiste, ki priteče iz njihove naprave, brezkoristno ter celo tvegano.
Kateri filter izbrati, je najbolj odvisno od tega, kje živite in kaj je treba izločiti iz vode, ki priteče iz vaše pipe.
Za večino težav zadostujejo že navadni filtri, ki jih damo na pipe, ali filtrirni vrčki. Odstranijo klor in vrsto škodljivih snovi, cenovno so dostopni, voda pa je precej cenejša, kot če bi jo kupovali, poleg tega ne zavzamejo vse omare. Niso pa vsemogočni in delujejo pravilno le pod pogojem, da redno menjavate filtrirne vložke.
Vrčki so zelo praktični tudi na poti, ker boste prihranili goro denarja, ki ga zapravite za nakup vode na črpalkah, v restavracijah, na plaži … Pri vrčkih je treba povedati, da so tako kot plastenke lahko tudi sami vir težav. Plastika mora biti zelo kakovostna in ne sme vsebovati že omenjene nevarne snovi. Vrčki Brita imajo tovrstne certifikate. Pri nakupu cenejših različic bodite pozorni in zahtevajte dokaze o neoporečnosti.

Reverzno osmozne naprave so drage
Za popolno čiščenje vode obstajajo naprave, ki iz vode odstranijo vse delce razen molekul vode. To so reverzno osmozne naprave, ki dajejo zelo čisto vodo z  odličnimi razstrupljevalnimi lastnostmi. Težava je le v tem, da zahtevajo precej prostora, po čiščenju pa ostane uporaben le delček vode: investicija vas bo stala okrog 1000 evrov.
Reverzno osmozno očiščena voda je zagotovo zelo kakovostna in edina, v kateri ne bomo našli nobene snovi, ki nam ne bi bila všeč. Ali je to za vas tudi nujna izbira, pa boste morali presoditi sami.  
Dejstvo je, da so na različnih klinikah, kjer so spremljali odzive pacientov pri uporabi reverzno osmoznih naprav, opazili zelo dobre rezultate. Dejstvo pa je tudi, da bi dobre rezultate verjetno opazili pri vsakem dehidriranem posamezniku, ki bi končno začel piti dovolj vode. Kakšna je razlika, ki jo je povzročil ravno določeni filter, pa je težko dokazati.

Alkaliziranje vode?
Na podobne rezultate se sklicujejo tudi ponudniki naprav, ki alkalizirajo vodo. Zanimivo je, da te naprave ponujajo tisti, ki so nam do včeraj zatrjevali, da je le reverzno osmozno očiščena voda sprejemljiva, danes pa  ponujajo vodo, ki (da bi ji spreminjali pH) ne sme biti očiščena tako.
V poplavi informacij o tem, kako pomembno je telo razkisati, zveni zelo obetavno. Ljudje zelo malo vedo o bazično-kislem ravnovesju in menijo, da bo več alkalnih snovi bolje razstrupilo telo. A ni nujno tako.
Tako kot vam bo uživanje sode bikarbone sčasoma škodovalo, ker znižuje kislino v želodcu in s tem ovira pravilno prebavo, tudi uživanje alkalne vode ni v osnovnem načrtu našega telesa. Telo najbolj razkisajo sadna, mlečna in solna kislina. Ta je v sadju, sirotki, naravni želodčni kislini ...  Za nevedne to zveni paradoksalno, vendar telo iz naštetih kislin samo pridela alkalne snovi. Želodec mora biti kisel, da bi deloval pravilno. Enako mora biti tudi v našem debelem črevesu, drugače ustvarjamo prostor za nemoten razvoj glivic, med katerimi je tudi Candida albicans. V zadnjih mesecih srečujem vse več ljudi, ki so si z vztrajnim pitjem alkalizirane vode (ali dodajanjem kapljic za alkalizacijo v vodo) pridelali precej težav s prebavo in črevesno floro.
Rezultati kliničnih študij, na katere se tovrstni preparati sklicujejo, so pridobljeni s pacienti, ki so bili v zelo težkem stanju. Ne verjamem, da so študije ponarejene, prej bi rekla, da so le necelostne in ne upoštevajo dolgoročnih učinkov. Mogoče je pitje alkalizirane vode dobro kot razstrupljevalna kura, na dolge proge pa o njem vse močneje dvomim.

Kaj izbrati?
Tudi pri končni presoji o tem, kateri filter boste izbrali, naj vam bo v pomoč celostna ocena vašega stanja.  Ko imajo reke veliko vode, lahko tudi hlode premikajo. Če pa so posušene, se bo zataknila vsaka slamica. Če ste redno pili vodo in ste dovolj hidrirani, se z velikostjo vodnih molekul ni nujno ukvarjati. Vaša limfa je pretočna in bo tudi z »nepopolno vodo« znala ravnati ter jo uporabiti za čiščenje in hidracijo.
Če ste nekje vmes in šele odkrivate, ali je voda steber vašega zdravja, bo potrebno nekaj časa, da se telo rehidrira in znova začne sprejemati vodo.
Če ste že popolnoma posušeni, pa vam včasih zares ne ostane drugega, kot da posegate po reverzno osmozno očiščeni vodi, ki ima tako majhne molekule, da se lahko prebijejo tudi skozi posušeno telo in olajšajo  njegovo hidracijo. 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: