Aktualne novice

Kaj je resnični razlog »osvobajanja« Libije?

dodano: 9.10.2011

www.RT.com

Nekateri verjamejo, da gre za zaščito civilistov, drugi pravijo, da je vse to zaradi nafte. V zadnjem času pa so vse bolj glasni tisti, ki so prepričani, da je do intervencije v Libiji prišlo predvsem zaradi Gadafijevega načrta, da uvede zlati dinar, enotno afriško valuto, narejeno iz zlata, kar bi pomenilo, da bi bila njena nominalna vrednost enaka dejanski vrednosti.

»To je ena izmed stvari, ki jih morate držati v strogi tajnosti, in sicer zato, ker boste postali tarča, takoj ko boste napovedali, da želite dolar zamenjati za kaj drugega,« pravi ustanovitelj Ministrstva miru dr. James Thring. » O tem sta že potekali dve konferenci. Ena leta 1986 in druga leta 2000, organiziral pa ju je Gadafi. Vsi udeleženci so bili zainteresirani, nekateri celo navdušeni.«

 Gadafi je pri tem načrtu vztrajal. Tako je 30. marca 2009 pozval arabske in afriške države, da stopijo skupaj in sprejmejo novo skupno valuto – zlati dinar, ki bi na kolena vrgla dolar in evro. Svoje nacionalno bogastvo pa bi odslej prodajali le v tej valuti.

 Če bi se kaj takega zgodilo, bi se razmere moči v svetovnem gospodarstvu obrnile na glavo. Nacionalno bogastvo bi se merilo s tem, koliko zlata ima država, in ne s tem, koliko dolarjev »obrne«. Libija ima 144 ton zlata, medtem ko jih ima Velika Britanija dvakrat toliko, vendar desetkrat več prebivalcev. To bi pomenilo, da bi bil že v osnovi vsak Libijec petkrat bolj premožen od Angleža.

Anthony Wale, ustanovitelj časnika The Daily Bell, na to pravi: »Če bi Gadafi želel vpeljati drugačen način izmenjave, bi s tem zagotovo spremenil razmerje moči in to zagotovo ne bi ustrezalo tistim, ki nadzorujejo sistem centralnega bančništva. To bi bila zagotovo poteza, ki bi »zahtevala«, da se ga trenutno odstrani.«

 Zgodba se pa je v resnici že zgodila. Leta 2000 je Sadam Husein napovedal, da bo spremenil način prodaje iraške nafte. Namesto v dolarjih jo je želel začeti prodajati v evrih. Sledile so sankcije in invazija. Mnogi pravijo, da si Američani nadvse prizadevajo preprečiti, da bi države članice OPEC spremenile valuto, s katero se trguje z nafto. Če bi Afrika in Bližnji vzhod uvedla zlati dinar, potem bi to imelo zelo resne posledice za svetovni finančni sistem, vendar bi se s tem vrnila moč Afriki. Zagovorniki pravic Afroameričanov se strinjajo, da ZDA na vse načine zavirajo poskuse samoodločanja Afričanov.

1,660156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: