Aktualne novice

Kaj je resnični razlog »osvobajanja« Libije?

dodano: 9.10.2011

www.RT.com

Nekateri verjamejo, da gre za zaščito civilistov, drugi pravijo, da je vse to zaradi nafte. V zadnjem času pa so vse bolj glasni tisti, ki so prepričani, da je do intervencije v Libiji prišlo predvsem zaradi Gadafijevega načrta, da uvede zlati dinar, enotno afriško valuto, narejeno iz zlata, kar bi pomenilo, da bi bila njena nominalna vrednost enaka dejanski vrednosti.

»To je ena izmed stvari, ki jih morate držati v strogi tajnosti, in sicer zato, ker boste postali tarča, takoj ko boste napovedali, da želite dolar zamenjati za kaj drugega,« pravi ustanovitelj Ministrstva miru dr. James Thring. » O tem sta že potekali dve konferenci. Ena leta 1986 in druga leta 2000, organiziral pa ju je Gadafi. Vsi udeleženci so bili zainteresirani, nekateri celo navdušeni.«

 Gadafi je pri tem načrtu vztrajal. Tako je 30. marca 2009 pozval arabske in afriške države, da stopijo skupaj in sprejmejo novo skupno valuto – zlati dinar, ki bi na kolena vrgla dolar in evro. Svoje nacionalno bogastvo pa bi odslej prodajali le v tej valuti.

 Če bi se kaj takega zgodilo, bi se razmere moči v svetovnem gospodarstvu obrnile na glavo. Nacionalno bogastvo bi se merilo s tem, koliko zlata ima država, in ne s tem, koliko dolarjev »obrne«. Libija ima 144 ton zlata, medtem ko jih ima Velika Britanija dvakrat toliko, vendar desetkrat več prebivalcev. To bi pomenilo, da bi bil že v osnovi vsak Libijec petkrat bolj premožen od Angleža.

Anthony Wale, ustanovitelj časnika The Daily Bell, na to pravi: »Če bi Gadafi želel vpeljati drugačen način izmenjave, bi s tem zagotovo spremenil razmerje moči in to zagotovo ne bi ustrezalo tistim, ki nadzorujejo sistem centralnega bančništva. To bi bila zagotovo poteza, ki bi »zahtevala«, da se ga trenutno odstrani.«

 Zgodba se pa je v resnici že zgodila. Leta 2000 je Sadam Husein napovedal, da bo spremenil način prodaje iraške nafte. Namesto v dolarjih jo je želel začeti prodajati v evrih. Sledile so sankcije in invazija. Mnogi pravijo, da si Američani nadvse prizadevajo preprečiti, da bi države članice OPEC spremenile valuto, s katero se trguje z nafto. Če bi Afrika in Bližnji vzhod uvedla zlati dinar, potem bi to imelo zelo resne posledice za svetovni finančni sistem, vendar bi se s tem vrnila moč Afriki. Zagovorniki pravic Afroameričanov se strinjajo, da ZDA na vse načine zavirajo poskuse samoodločanja Afričanov.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.