Aktualne novice

100-odstotna samo-oskrbna Slovenija!

dodano: 2.2.2012

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Eko civilna iniciativa (EKOCi) in Slovenski forum socialnega podjetništva sta v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru organizirala okroglo mizo z naslovom: Oskrbimo slovenijo – zagotovimo si hrano za jutri, aktivno sodeluj tudi ti. 
Namen okrogle mize je bil osveščati javnost o pomenu prehranske samooskrbe ter spodbujati državljane in državljanke, da se dejavno vključijo v procese, ki bodo prispevali k doseganju 100-odstotne samooskrbe s hrano v Sloveniji. 

Na okrogli mizi so številni predavatelji predstavili priložnosti za razvoj novih zelenih delovnih mest, nove koncepte povezovanja, poslovni model socialnega podjetništva in samooskrbnih kooperativ ter primere dobrih praks na področju zagotavljanja lokalne samooskrbe s hrano v Sloveniji. Okrogle mize se je udeležilo 240 udeleženk in udeležencev.

Irena Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije je poudarila, da so se iniciativi Oskrbimo Slovenijo pridružili tudi najbolj napredni strokovnjaki v Sloveniji, osveščeni kmetijski svetovalci in predvsem zavzeti posamezniki, ki spoštujejo drug drugega ter svoje znanje in izkušnje delijo z drugimi. 

Katarina Hölzl, članica Ekoci in predsednica Slovenskega foruma socialnega podjetništva, je predstavila projekt Oskrbimo Slovenijo ter strateške cilje te največje ozaveščevalne akcije v Sloveniji. Predstavila je tudi nedavno ustanovljeni Slovenski forum socialnega podjetništva ter vse zainteresirane povabila k dejavnemu sodelovanju v Forumu in Ekoci.

Tadej Slapnik, član Ekoci in Slovenskega foruma socialnega podjetništva, je predstavil poslovni model socialnega podjetništva in lokalnih samooskrbnih kooperativ, s katerimi je mogoče v sicer zahtevnem tržnem okolju vzpostaviti nizko maržne prodajne poti ter s tem pomembno prispevati k povečevanju lokalne samooskrbe s hrano in ustvarjanju novih delovnih mest.

Dr. Vesna Wingerl je predstavila pomen samooskrbe s hrano danes in v prihodnosti, dr. Martina Bavec je predavala o pridelavi hrane brez gensko spremenjenih organizmov, Fenči Predih o pridelavi hrane s kakovostnim delom ter skrbjo za zdravje in dober pridelek, Matej Žonta pa je predstavil primer dobre prakse razvoja lokalnih samooskrbnih skupnosti projekta Urbane brazde. Matej Magajna in Peter Čvan sta predstavila razvoj pravičnih prodajnih poti, ki jih razvijajo v kooperativi Dobrote Slovenije. O količinskih zahtevah slovenskih javnih ustanov po ekoloških izdelkih in pridelkih je predavala Sandra Turnšek.

Ministra mag. Dejana Židana je na okrogli mizi nadomestila mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, ki je predstavila prizadevanja ministrstva v sklopu programa Zagotovimo.si hrano za jutri, ter poudarila, da moramo najprej poskrbeti za ohranjanje slovenske nepozidane zemlje kot osnove za pridelavo hrane. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.