Aktualne novice

Partnersko kmetijstvo širi nabor ekoloških kmetij

dodano: 27.8.2012

Projekt Ekologičen

Priključila se je nova že šesta ekološka kmetija Kos Z Razborca, ki bo s septembrom 2012 začela svojo sezono zabojčkov zelenjave in sadja.

Ustvarjalci Partnerskega kmetijstva, ki deluje pod okriljem Zavoda Ekologičen, so z vsako novo ekološko kmetijo, ki se jim priključi, prepričani, da je njihova pobuda pravi korak v smeri trajnostnega in načina življenja, ki je prijazen tako do posameznika kot do našega planeta. Pred dnevi se jim je tako priključila nova ekološka kmetija Kos »Z Razborca«, ki leži 2 km severno od Izlak pod vznožjem Čemšeniške planine.

Potrošniki v partnerskem kmetijstvu tako pridobijo neposreden odnos s kmetom, Zavoda Ekologičen pa pomaga kmetom pri vzpostavitvi sistema in pri pridobivanju strank, skrbi pa tudi za platformo www.partnerskokmetijstvo.si. Stranke se lahko odločijo med malim zabojčkov, ki znaša 8 evrov in velikim zabojčkom, za 15 evrov, v katerih najdejo pestro vsebino sezonskih živil. Sezona, ki se pri kmetiji Z Razborca začne okrog maja in traja vse do novembra, je še posebej bogata in radodarna v poletnih mesecih. Prav tako pa se tudi v zimskih mesecih trudijo zagotavljati zadostno izbiro zimske in skladiščene zelenjave in dodatne ponudbe iz dopolnilne dejavnosti. Dostava poteka enkrat tedensko v Ljubljano (parkirišče na Žalah) in v Domžale (parkirišče Mercator center) oz. po dogovoru.

»Z lokalno sezonsko hrano podpiramo tudi lokalno ekonomijo in prispevamo h čim večji domači samooskrbnosti, ki pomeni prehransko varnost za vse nas,« pravi Anja Horvat Jeromel, urednica in novinarka spletnega portala Ekologičen in soustanoviteljica projektov Partnersko kmetijstvo in Presna umetnost.

Sedanje gospodarsko-politične razmere vsekakor še bolj potrjujejo, kako pomembna je domača lokalna samooskrba, saj če imamo svojo hrano, topel dom in zdravje, vsekakor lahko preživimo oz. živimo kakovostno.

»A vseeno vsi nimamo možnosti, da bi živeli na kmetiji in si svojo hrano pridelali sami. Čeprav je naše poslanstvo morda drugačno, je kljub temu pomembno, da poskrbimo za svoje vire hrane. Če so te kakovostni in lokalni, s tem zagotovo ogromno prispevamo k svojemu zdravju. Že če pogledamo naše babice in prababice vidimo, kako visoko starost so dočakale ob domači lokalni hrani. Zato je naložba v slovensko ekološko hrano vsekakor edina naložba, ki se nam lahko obrestuje in nam omogoča zdravje ter kakovostno in dostojno življenje,« dodaja Horvat Jeromelova.

Kmetija »Z Razborca« ima bogato zgodovino, kar kažejo letnice na hlevu (1471) in dvanajst okenskem toplarju(1805). V teh letih je bila kmetija konjušnica gradu Gamberk in je z leti svoj razvoj usmerjala predvsem v prirejo mleka. Z letom 2005 pa je dobila mladega prevzemnika Aleša, ki je z ženo Ksenjo in tremi otroki (Benjamin, Eva, Aleš), ki se je začel zavedati pomena ekološkega kmetovanja in pretežne samooskrbe kmetije.
»Našo kmetijo obkroža tudi travniški sadovnjak starih sort, kot so carjevič, bobovec, krivopecelj, beličnik, zlata pramena, jonatan… Pridružujejo pa se jim tudi slive, hruške, orehi, ringloji… V letu 2011 smo pričeli tudi s pridelavo zelenjave, kot je solata, fižol, kumare, korenje, paprika, zelje, paradižnik, bučke, grah, peteršilj, rdeča pesa, koleraba, špinača, čebula, blitva, zelena, majaron, bazilika, česen, jajčevci, endivija, radič, por. Omenjena zelenjava je pridelana na približno 50 arih njiv, katerih tla gnojimo z domačim hlevskim gnojem in kompostom, ki nam ga daje govedo, mlečna pasma koz, kokoši in pujsi. Rastline ščitimo in krepimo z domačimi naravnimi pripravki, semena in sadike pa kolikor je mogoče pridelamo in vzgojimo sami,«opisuje Aleš Kos, prevzemnik kmetije.
Kmetija ima registrirano dopolnilno dejavnost, peko kruha in potic na tradicionalen način v krušni peči, peciva in slaščic, tort, izdelavo testenin, mlečnih izdelkov in suhomesnatih dobrot, zato je njihova ponudba bogata tudi s široko izbiro domačih dobrot iz krušne peči…

»Prijave za sezono 2012 in druge dodatne informacije so na voljo prek e-naslova: kos.zrazborca@gmail.com ali telefona 051 65 77 41 (Ksenja). Na kmetiji smo vedno veseli dobrovoljnih, naravoljubnih ljudi, ki so željni domačnosti ali si želijo ogledati, kje raste njihova zelenjava,« pravi Aleš Kos.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.