Aktualne novice

Dva eko svetova

dodano: 30.8.2012

Sanja Lončar, urednica (uvodnik septembrskih novic 2012 SZZČN)

Prihaja čas, ko ni več treba razlagati, kaj je ekološko, eko, organsko, oziroma da je sploh mogoče v današnjem času pridelati kaj brez uporabe kemije. Zdaj vemo, da lahko.
Nasprotniki so zdaj spremenili strategijo in namesto besed, da to ni mogoče, vse bolj pogosto nadaljevanje spodbujanja tveganih tehnologij opravičujejo s tem, da eko kmetijstvo in čiste energije ne bodo mogle prehraniti hitro rastočega svetovnega prebivalstva. Resnica pa je ravno nasprotna. 

Obstoječe tehnologije pridelave, transporta, trgovine in bančništva izgubljajo svojo učinkovitost. Pri pridelavi hrane se to kaže na izgubi rodovitnosti zemljišča, v vse večjih težavah s škodljivci in sušo, … Globalna trgovina vse težje prevaža izdelke z enega na drugi konec planeta. Tudi pogubna bilanca za zdravje, ki jo nove tehnologije prinašajo, postaja vse bolj očitna. Zdravstvene blagajne razvitega sveta pokajo pod obremenitvami, ki jih predstavljajo kronične bolezni in rak, ki so v veliki meri posledica prav masovnih tehnologij pridelave in predelave hrane ter drugih nezdravih tehnologij in načina življenja, ki nam je vsiljen v zadnjih desetletjih.

Edini način, da pridelamo s čim manj uporabe energentov, da ohranimo rodovitnost tal, okrepimo zdravje rastlin in zmanjšamo stroške transportov, je povratek k trajnostni lokalni pridelavi, mešanim posevkom in večji biotski pestrosti. Edini izhod iz monokulture zamisli je povratek k ustvarjalnosti, individualnim rešitvam in soustvarjanju.

Tako kot so avtohtone sorte rastlin bolj kos ekstremnim pogojem pridelave, so tudi avtohtone rešitve na drugih področjih bolj uspešne, bolj vitalne in bolj prilagojene našim potrebam. 
To, da si na vseh področjih želimo ekološko prihodnost, postaja jasno vsem, razen tisti peščici, ki svojo finančno moč, nazive in vloge še vedno dolguje uničevalnim tehnologijam.

S tem, da postaja skupina, ki si želi ekološkega, vse bolj množična, tudi njeni motivi in vrednote postajajo vse bolj pisani. Tako postaja vse bolj pisana tudi ponudba. Zato vam bo tokratni Eko vodič – že šesti po vrsti – predvsem v pomoč pri spoznavanju odtenkov v ponudbi eko izdelkov, storitev, zamisli in vrednot.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.