Aktualne novice

Polovica zdravil nekoristna, dvajsetina pa celo nevarna

dodano: 20.9.2012

Tekst: Mihael Šorl, www.dnevnik.si

Francoska strokovnjaka sta preučila 4000 zdravil in prišla do srhljivih ugotovitev

Kot pišeta v svoji pravkar objavljeni knjigi ugledna francoska strokovnjaka, je polovica zdravil, ki so odobrena v Franciji, neučinkovita, dvajsetina pa jih je celo škodljiva za zdravje. Avtorja sta Bernard Debré, sicer poslanec desničarske UMP, in bolj levo usmerjeni Philippe Even, ki je tudi direktor inštituta Necker. Oba sta univerzitetna profesorja medicine, specializirana za področje varnosti zdravil, pred pisanjem omenjene knjige pa sta preučila 4000 zdravil.

V knjigi Debré in Even napadeta farmacevtsko industrijo, da poskuša ta za vsako ceno prodajati svoje izdelke. Prav tako sta kritična do zdravstvenih oblasti, ker so inertne in pasivne, pa tudi do svojih kolegov zdravnikov, ker niso bolj preudarni pri predpisovanju zdravil. Poudarjata še, da v knjigi ne podajata svojega mnenja, temveč dejstva. Opozarjata tudi, da francoska zdravstvena blagajna za polovico zdravil, ki so neučinkovita ali včasih celo škodljiva, na leto porabi okoli 10 milijard evrov.

Even, nekdanji dekan pariške medicinske fakultete, je zdaj v spletnem intervjuju za pariški tednik Le Nouvel Observateur obsodil farmacevtsko industrijo, da je "najbolj dobičkonosna, cinična in najmanj etična od vseh industrij". Po Evenu, ki je naklonjen sedanji socialistični vladi, bi bilo mogoče vse hujši primanjkljaj v zdravstveni blagajni rešiti tako, "da bi s trga umaknili škodljiva, nekoristna in neučinkovita zdravila".

V knjigi Even in Debré navajata, da je "50 odstotkov zdravil nekoristnih, 20 odstotkov jih bolniki slabo prenašajo, 5 odstotkov pa je potencialno nevarnih, pri čemer je neverjetno, da za teh 75 odstotkov zdravil stroške pokriva zdravstvena blagajna". Even še posebej napada statine, ki so zdravila proti holesterolu in ki jih "golta od 3 do 5 milijonov Francozov", Francijo pa vsako leto stanejo 2 milijardi evrov, čeprav so "povsem nekoristni".

Dolg seznam nevarnih zdravil

Le Nouvel Observateur, ki velja za resen tednik, je minuli teden na spletu objavil njun "črni seznam nevarnih zdravil", med katerimi so na primer tista proti srčno-žilnim težavam, protivnetna zdravila in kontracepcijske tablete. Farmacevtska industrija je prek svojih predstavnikov že prešla v protinapad in profesorja obtožila, da "kot že tolikokrat" spet zavajata javnost s posploševanjem in polresnicami. "Knjiga po nepotrebnem vznemirja bolnike in predstavlja nevarnost, da bo marsikateri med njimi prenehal z zdravljenjem, ki je primerno za njegovo bolezen," so izjavili v Zvezi proizvajalcev zdravil. Vsekakor lahko knjiga pri marsikaterem bolniku izniči možnost placebo učinka, ki velikokrat predstavlja pomemben del zdravljenja in deluje zgolj na psihični osnovi, tudi in predvsem na podlagi intersubjektivnega odnosa med pacientom in zdravnikom. Znano je, da nekateri zdravniki včasih predpišejo neko zdravilo zgolj zato, ker računajo na to, da bolnik močno verjame v njegove učinke in da bo zato ozdravel zgolj na podlagi tega verjetja, ne pa zaradi kemičnih sestavin zdravila.

Bernardu Debréju in Philippu Evenu je marca 2011 tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy zaupal nalogo, da preučita zdravilo mediator, ki ga je francoski farmacevtski gigant Servier kljub škodljivosti za srce in smrti okoli tisoč ljudi več kot 30 let prodajal kot antidiabetik. Profesorja sta že lani menila, da tedanja afera Mediator ni osamljen primer tega, da je neko zdravilo odobreno, čeprav dejansko razmerje med njegovo učinkovitostjo in stranskimi negativnimi učinki še zdaleč ni pozitivno.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: