Aktualne novice

Ali je dozorel čas za spremembe v kmetijstvu – po meri družbe in ne le sektorja

dodano: 17.1.2013

Anamarija Slabe, ITR

V oktobrskih novicah SZZČN (2012) ste lahko brali o tem, da bo v naslednjega pol leta še naprej potekala razprava o tem, ali bomo slovensko kmetijstvo usmerili res trajnostno, ali pa bo bolj ali manj ostalo po starem. 

9. novembra je MKO v Krškem organiziralo konferenco s predstavitvijo slovenskih stališč glede Skupne kmetijske politike (SKP), na kateri je sodeloval tudi evropski kmetijski komisar Ciolos. MKO je v program predstavitev vključilo le »standardne« deležnike iz kmetijskega sektorja. Zato smo z ITR v imenu okoljskih /kmetijsko okoljskih NVO ministru Bogoviču še pred konferenco poslali pismo, kjer smo opozorili, da za izvajanje SKP porabljamo ogromna davkoplačevalska sredstva, zato se ne sme (še vedno) dogajati, da o ciljih SKP in delitvi sredstev lahko govorijo samo kmetijski deležniki. 

Pismo je bilo vzeto na znanje in smo zato prvi dobili besedo vsaj v neuradnem delu, da smo lahko opozorili na povezavo med samooskrbnostjo, nesmotrno rabo njivskih zemljišč za pridelavo (koruzne) krme za govedo ter nujnostjo večjega usmerjanja v ekološko pridelavo. 
Za konec lahko komentiram še to, da je zaskrbljujoče, da je bil komisar Ciolos bolj »zelen« od večine slovenskih predstavnikov. Stanje »kmetijskega« duha je slabo tudi na ravni EU, kjer tako Odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta kot kmetijski ministri večine držav članic zavračajo kakršnokoli resnično »ozelenitev« SKP. Zato s(m)o evropske okoljske NVO tudi z oglasom v medijih pozvale odločevalce, naj končno prenehajo izdajati bianko čeke za škodljivo kmetijstvo!

Kaj lahko naredite tisti, ki se strinjate z našimi predlogi za drugačno SKP? Za začetek se lahko izrazite podporo pobudi Za zeleni razvojni preboj, v katero smo vgradili prav ta stališča. 

Več o pobudi pa je na http://www.tretjiclen.si/slo/zrp/ , kjer lahko oddate tudi svoj podpis.

Od decembra dalje informacije o tej temi objavljamo tudi na spletni strani www.itr.si in vas o tem obveščamo v sodelovanju s projektom Skupaj za zdravje...Ključne besede:
trajnostno kmetijstvo, samooskrba, ekološka pridelava

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.