Aktualne novice

Imunski sistem na preizkušnji

dodano: 26.2.2013

Sanja Lončar, urednica (uvodnik marčevskih novic 2013 SZZČN)

Pred virusi, bakterijami in zajedavci ne moremo zbežati – moč imunskega sistema pa se meri s tem, koliko časa potrebujemo, da to „nesnago” očistimo ali vsaj držimo pod nadzorom.

Enako velja tudi v družbi. „Patogeni organizmi” bodo vedno našli način, da prilezejo v vrh politike, gospodarstva ali znanosti, imunski sistem družbe pa je tisti, ki odloča o tem, ali se bo okužba nevarno razširila ali pa bomo hitro opravili s temi „zajedavci”.

Priča smo dejstvu, da se tako na ravni posameznikov kot na ravni družbe dogaja podoben očiščevalni proces. Ljudje so počasi ozavestili, da je bazični imunski sistem v celoti načet. Dojeli so tudi, da je korporacijam in strankarskemu sistemu v interesu, da je tako. Izčrpana telesa so „obljubljena dežela” vsakega mikroba!

Linearno gledano bi morali biti ljudje, ko jim je hudo, še bolj izčrpani. Na srečo pa ima stvarstvo drugačno logiko. Mnogim je bilo očitno dovolj hudo, da so spregledali! To pa je trenutek, ko se osvobodi toliko energije, da je marsikdo hitro presenečen.
 
Tako smo priča veliki vstaji. S tem ne mislim na tisto, kar se dogaja na ulicah. Veliko večje vstaje se dogajajo v ljudeh. Vse več jih je takih, ki so spoznali, da želijo vzeti svoje življenje v svoje roke. Odločili so se reči „ne” lastnemu samouničenju. In ko posameznik okrepi sebe, ima več energije, da se ukvarja tudi z družino in s širšo družbo. Ko vas ne zvija od bolečin, depresije ali brezvoljnosti, lahko nastane nekaj novega. Lahko se sprosti ustvarjalni potencial, iščejo in najdejo se nove rešitve, postavljajo se prava vprašanja, …, in energija začne rasti. 

Na vseh ravneh.

Kdor noče, tone vse globlje v bolezen. Kdor hoče, pa ima vse več energije, zdravja in veselja do življenja. Kako torej – hočete ali nočete?

Zato smo tu, na tem „poligonu”, da se odločimo. 

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: