Aktualne novice

Odporne bakterije se skrivajo v mesu!

dodano: 8.3.2013

marčevske novice 2013 SZZČN

Mesna industrija je največja porabnica antibiotikov. Še več, poraba pri ljudeh je v upadanju, poraba pri živalih pa vztrajno raste. 

V Evropi smo sicer nekoliko bolj „varčni”, v ZDA pa so v letu 2011 v reji živali porabili 11.19 milijard kilogramov antibiotikov. V enakem času so jih ljudje zaužili približno 3,6 milijarde kilogramov. Če ne bi šlo za uradni podatek, ki ga je objavila FDA, ne bi mogli verjeti, da je kaj takega resnično. 

Še bolj zaskrbljujoče pa je poročilo NARMS, National Antimicrobial Resistance Monitoring System, v katerem FDA objavlja podatke testiranja bakterij, odpornih na antibiotike. 
78 % odstotkov bakterij Salmonella, ki so jih našli v puranjem mesu, je bilo odpornih proti trem ali več antibiotikom.

Skoraj 75 % bakterij Salmonella v piščančjih prsih, vzorčenih na policah trgovin, je bilo odpornih na vsaj en antibiotik. K temu je treba dodati, da so salmonelo našli v približno 12 % vzorcev piščančjega in puranjega mesa. 

Približno 95 % piščančjih izdelkov je bilo kontaminiranih z bakterijo Campylobacter, polovica teh bakterij pa je bila odporna na tetraciklin (vrsta antibiotikov). Ta odstotek je porastu v primerjavi z letom 2002. 

Več o ugotovljeni odpornosti bakterij v mesu na antibiotike si lahko preberete na:

Povezane vsebine: FDA Annual Report on Antimicrobials Sold or Distributed for Food-Producing Animals in 2011.Ključne besede:
meso, mesna industrija, antibiotiki, bakterije

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.