Aktualne novice

Odporne bakterije se skrivajo v mesu!

dodano: 8.3.2013

marčevske novice 2013 SZZČN

Mesna industrija je največja porabnica antibiotikov. Še več, poraba pri ljudeh je v upadanju, poraba pri živalih pa vztrajno raste. 

V Evropi smo sicer nekoliko bolj „varčni”, v ZDA pa so v letu 2011 v reji živali porabili 11.19 milijard kilogramov antibiotikov. V enakem času so jih ljudje zaužili približno 3,6 milijarde kilogramov. Če ne bi šlo za uradni podatek, ki ga je objavila FDA, ne bi mogli verjeti, da je kaj takega resnično. 

Še bolj zaskrbljujoče pa je poročilo NARMS, National Antimicrobial Resistance Monitoring System, v katerem FDA objavlja podatke testiranja bakterij, odpornih na antibiotike. 
78 % odstotkov bakterij Salmonella, ki so jih našli v puranjem mesu, je bilo odpornih proti trem ali več antibiotikom.

Skoraj 75 % bakterij Salmonella v piščančjih prsih, vzorčenih na policah trgovin, je bilo odpornih na vsaj en antibiotik. K temu je treba dodati, da so salmonelo našli v približno 12 % vzorcev piščančjega in puranjega mesa. 

Približno 95 % piščančjih izdelkov je bilo kontaminiranih z bakterijo Campylobacter, polovica teh bakterij pa je bila odporna na tetraciklin (vrsta antibiotikov). Ta odstotek je porastu v primerjavi z letom 2002. 

Več o ugotovljeni odpornosti bakterij v mesu na antibiotike si lahko preberete na:

Povezane vsebine: FDA Annual Report on Antimicrobials Sold or Distributed for Food-Producing Animals in 2011.Ključne besede:
meso, mesna industrija, antibiotiki, bakterije

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: