Aktualne novice

V kolikšni meri je globalna trgovina s hrano varna?

dodano: 10.3.2013

marčevske novice 2013 SZZČN

Medije znova polnijo nova odkritja o mleku, ki vsebuje aflatoksine, in mesnih izdelkih, ki naj ne bi imeli nič skupnega s konji, pa so v njih našli ostanke konjskega mesa. 

V luči takšnih podatkov se še enkrat postavlja resno vprašanje, v kolikšni meri lahko potrošniki verjamemo etiketam. Če bi se jutri pojavila afera zaradi slonovskega mesa, naj vas ne preseneti, če bi z genskimi testi tudi tega našli v klobasah, lazanjah, paštetah. 

Kljub nasmejanim obrazom uradnikov, ki so plačani za to, da vam pred kamerami zatrjujejo, da je vse v najlepšem redu, takšni incidenti le razkrivajo dejstvo, ki ga ni mogoče spremeniti. 
Globalni trg je neobvladljiv. Ob tem pa velja še eno pravilo – čim bolj je živilo predelano, tem več sestavin je mogoče vanj skriti – takšnih, ki jih potrošniki sicer nikoli ne bi kupili. 

In če se vprašate, kaj se je zgodilo z jajci, v katerih so našli preveč dioksina, ali z mlekom, v katerem so izmerili preveč aflatoksina, je odgovor še najbolj šokanten. Ni ovir, da bi jih pridelovalci predelali v kaj drugega (če prehitijo inšpekcijo, seveda). Torej lahko liter kontaminiranega mleka, v katerem je vrednost presežena (če to ugotoviš pred inšpekcijo), razredčiš z dvema litroma zdravega mleka in vse ostane v mejah dovoljenega. Ali pa iz kontaminiranega mleka narediš mleko v prahu, ki ga dodaš v izdelke, kjer je mleko prisotno v majhni količini, zato ni nevarnosti, da bi analiza odkrila, da vsebuje preveč aflatoksina. 

Še en razlog več, da namesto dragega in zapletenega sistema zagotavljanja varnosti „od vil do vilic" začnete svojo varnost hrane zagotavljati tako, da v eni roki držite vile, v drugi pa vilice. Pridelajte sami, ali se odpravite neposredno k tistemu, ki to počne. To bo najbolj varna veriga. In tudi najcenejša.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: