Aktualne novice

Novi mediji za nove čase

dodano: 24.4.2013

aprilske novice 2013 SZZČN

Novi mediji za nove čase
Veliko ljudi živi v iluziji, da mediji poročajo o tistem, kar se dogaja, in da razmerje med velikostjo novic odraža dejansko stanje pomembnosti dogodkov. Pa je ravno obratno.
Večina medijev največ svojega prostora posveča temam, ki bodo najmanj vplivale na kakovost vašega življenja (politične afere, zgodbice iz sveta slavnih, črna kronika, stanje na borzah, …).

Če vemo, kako je bilo, pa ne moremo, da ne bi opazili novega vetra v mnogih medijih. 
Kolegi na nacionalni televiziji in radiju se vse bolj pogosto in temeljito lotevajo tem samooskrbe, nevladnih organizacij, zdravja in pravic državljanov.

Pred dobrim letom je v nemogočih okoliščinah (Ali se še spomnite stečaja podjetja Delo Revije?) nastala revija Pomagaj si sam, ki vztrajno služi vsem, ki so se odločili vzeti svoje življenje v svoje roke. 

Ker se vse več Slovencev odloča za lastno pridelavo sadja, zelenjave ali celo živinorejo v manjšem obsegu, nam je v veliko pomoč, da imamo revije, kakršna je Rože in Vrt. Koncept revije, ki ne sledi globalnim trendom, temveč lokalnim potrebam, in je najbolj brana v Sloveniji na tem področju, je dokaz, da globalno nikoli ne more ponuditi več od lokalnega. 

Še en dokaz moči lokalnega povezovanja in „služenja potrebam bralcev“ je revija kluba Gaia, ki deluje od leta 1994 in združuje že 27.000 članov.

Pred kratkim smo dobili še eno revijo, ki bo namenjena izključno sonaravni pridelavi – Biobrazda. Ta revija ni nastala v okviru medijskih hiš, temveč prinaša znanja neposredno iz rok tistih, ki se že 20 let ukvarjajo s kompostiranjem, z vermikulturo in s potrebami vrtičkarjev. K sodelovanju so povabili tudi vodilne strokovnjake s področja ekološkega vrtnarjenja, zato lahko rečemo, da bo revija rasla na pravih tleh. Revija je trenutno zastavljena kot trimesečnik, vendar upamo, da bo želja po znanju vseh, ki se vračajo k lastni pridelavi, spodbudila uredništvo k še bolj rednemu izhajanju. 

Novi veter je zapihal tudi v Vivi. Od novega leta naprej lahko beremo precej prenovljeno, družbeno angažirano in pozitivno naravnano VIVO – revijo za boljše življenje. Tudi Viva je revija, ki je samorastnik in ni nastala po globalnih recepturah. Je še en dokaz, da globalizacija v Sloveniji ne bo zmagala.

In na koncu naj vam zaupamo največje presenečenje. Kdo bi si mislil, da se bo tudi uredništvo Financ odločilo za revijo, v kateri bomo brali o biodinamiki, samooskrbi, semenih in zdravi prehrani. Nova revija Stotka je trenutno na razpolago kot brezplačnik. 

Če se že dolgo izogibate kioskom, ker tam ni bilo veliko pametnega prebrati, je morda čas, da odkrijete, da se spremembe dogajajo tudi tam. Če seštejemo dosego vseh navedenih medijev in prištejemo še svojih 40.000 izvodov, lahko rečemo, da novi val informacij trka že na vsaka druga vrata v Sloveniji.

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.