Aktualne novice

Novi mediji za nove čase

dodano: 24.4.2013

aprilske novice 2013 SZZČN

Novi mediji za nove čase
Veliko ljudi živi v iluziji, da mediji poročajo o tistem, kar se dogaja, in da razmerje med velikostjo novic odraža dejansko stanje pomembnosti dogodkov. Pa je ravno obratno.
Večina medijev največ svojega prostora posveča temam, ki bodo najmanj vplivale na kakovost vašega življenja (politične afere, zgodbice iz sveta slavnih, črna kronika, stanje na borzah, …).

Če vemo, kako je bilo, pa ne moremo, da ne bi opazili novega vetra v mnogih medijih. 
Kolegi na nacionalni televiziji in radiju se vse bolj pogosto in temeljito lotevajo tem samooskrbe, nevladnih organizacij, zdravja in pravic državljanov.

Pred dobrim letom je v nemogočih okoliščinah (Ali se še spomnite stečaja podjetja Delo Revije?) nastala revija Pomagaj si sam, ki vztrajno služi vsem, ki so se odločili vzeti svoje življenje v svoje roke. 

Ker se vse več Slovencev odloča za lastno pridelavo sadja, zelenjave ali celo živinorejo v manjšem obsegu, nam je v veliko pomoč, da imamo revije, kakršna je Rože in Vrt. Koncept revije, ki ne sledi globalnim trendom, temveč lokalnim potrebam, in je najbolj brana v Sloveniji na tem področju, je dokaz, da globalno nikoli ne more ponuditi več od lokalnega. 

Še en dokaz moči lokalnega povezovanja in „služenja potrebam bralcev“ je revija kluba Gaia, ki deluje od leta 1994 in združuje že 27.000 članov.

Pred kratkim smo dobili še eno revijo, ki bo namenjena izključno sonaravni pridelavi – Biobrazda. Ta revija ni nastala v okviru medijskih hiš, temveč prinaša znanja neposredno iz rok tistih, ki se že 20 let ukvarjajo s kompostiranjem, z vermikulturo in s potrebami vrtičkarjev. K sodelovanju so povabili tudi vodilne strokovnjake s področja ekološkega vrtnarjenja, zato lahko rečemo, da bo revija rasla na pravih tleh. Revija je trenutno zastavljena kot trimesečnik, vendar upamo, da bo želja po znanju vseh, ki se vračajo k lastni pridelavi, spodbudila uredništvo k še bolj rednemu izhajanju. 

Novi veter je zapihal tudi v Vivi. Od novega leta naprej lahko beremo precej prenovljeno, družbeno angažirano in pozitivno naravnano VIVO – revijo za boljše življenje. Tudi Viva je revija, ki je samorastnik in ni nastala po globalnih recepturah. Je še en dokaz, da globalizacija v Sloveniji ne bo zmagala.

In na koncu naj vam zaupamo največje presenečenje. Kdo bi si mislil, da se bo tudi uredništvo Financ odločilo za revijo, v kateri bomo brali o biodinamiki, samooskrbi, semenih in zdravi prehrani. Nova revija Stotka je trenutno na razpolago kot brezplačnik. 

Če se že dolgo izogibate kioskom, ker tam ni bilo veliko pametnega prebrati, je morda čas, da odkrijete, da se spremembe dogajajo tudi tam. Če seštejemo dosego vseh navedenih medijev in prištejemo še svojih 40.000 izvodov, lahko rečemo, da novi val informacij trka že na vsaka druga vrata v Sloveniji.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: