Aktualne novice

Šolski ekovrtovi premikajo meje. Ali bodo otroci lahko zaužili, kar so pridelali?

dodano: 9.9.2013

septembrske novice 2013 SZZČN

Šolski ekovrtovi so bili pred dvema letoma presenečenje, lansko leto navdih, zdaj pa postajajo že uveljavljena praksa, ki jo sprejema vse več šol, vrtcev in dijaških domov. 

Inštitut za trajnostni razvoj, ki je pobudnik in organizator tega projekta, ima polne roke dela, da tako velik projekt razvija in njegove vsebine povezuje z učnim programom ter s samooskrbo naših ustanov.

Več znanja za več uspeha na terenu
Ekipa programa Šolski ekovrtovi je po prvi javni podelitvi znakov Šolski ekovrt, o kateri smo že poročali, pripravila novo serijo spomladanskih terenskih delavnic za člane programa.
V šolah, ki so na začetku svojega ekovrtnarjenja, so se posvetili načrtovanju, oblikovalskim elementom na vrtu ter kako gredice in uporabo prilagoditi starosti otrok. Nastalo je ogromno novih in spodbudnih načrtov, ki bodo članicam v pomoč pri začetnih delih. 
Projektu se je pozimi pridružilo kar 51 novih članov, delavnic in seminarjev pa se je udeležilo 95 vzgojiteljev in učiteljev.

Vzgoja za trajnostni razvoj!
Ker se poletje zaključuje, smo organizatorje povprašali, kaj načrtujejo za naslednje šolsko leto. 
„Predvsem bomo nadaljevali z izobraževanji mentorjev za resnični trajnostni pristop pri ekološkem vrtnarjenju s pomočjo nacionalnih seminarjev in terenskih delavnic. Dejavnosti programa bomo povezali tudi z evropskim projektom Mind the CAP, v okviru katerega bomo izvedli deset dogodkov za osnovnošolce in srednješolce. Prizadevnim šolam in vrtcem bomo letos ponovno podelili znake Šolski ekovrt. To pa seveda še ni vse. Posebno pozornost želimo posvetiti tudi ogledom dobrih praks in največkrat zastavljenemu vprašanju, t. j. varnosti uporabe pridelane hrane v šolski jedilnici in njeni usklajenosti s sistemom HACCP.“ Urša Šebenik, Inštitut za trajnostni razvoj

Vsekakor bo pestro in zanimivo, zato naj vaša šola, vrtec ali dijaški dom tega nikar ne zamudi! Vabljeni v družbo Mreže šolskih ekovrtov!Ključne besede:
šolski ekovrtovi, ITR, samooskrba, trajnostni razvoj

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.