Aktualne novice

Šolski ekovrtovi premikajo meje. Ali bodo otroci lahko zaužili, kar so pridelali?

dodano: 9.9.2013

septembrske novice 2013 SZZČN

Šolski ekovrtovi so bili pred dvema letoma presenečenje, lansko leto navdih, zdaj pa postajajo že uveljavljena praksa, ki jo sprejema vse več šol, vrtcev in dijaških domov. 

Inštitut za trajnostni razvoj, ki je pobudnik in organizator tega projekta, ima polne roke dela, da tako velik projekt razvija in njegove vsebine povezuje z učnim programom ter s samooskrbo naših ustanov.

Več znanja za več uspeha na terenu
Ekipa programa Šolski ekovrtovi je po prvi javni podelitvi znakov Šolski ekovrt, o kateri smo že poročali, pripravila novo serijo spomladanskih terenskih delavnic za člane programa.
V šolah, ki so na začetku svojega ekovrtnarjenja, so se posvetili načrtovanju, oblikovalskim elementom na vrtu ter kako gredice in uporabo prilagoditi starosti otrok. Nastalo je ogromno novih in spodbudnih načrtov, ki bodo članicam v pomoč pri začetnih delih. 
Projektu se je pozimi pridružilo kar 51 novih članov, delavnic in seminarjev pa se je udeležilo 95 vzgojiteljev in učiteljev.

Vzgoja za trajnostni razvoj!
Ker se poletje zaključuje, smo organizatorje povprašali, kaj načrtujejo za naslednje šolsko leto. 
„Predvsem bomo nadaljevali z izobraževanji mentorjev za resnični trajnostni pristop pri ekološkem vrtnarjenju s pomočjo nacionalnih seminarjev in terenskih delavnic. Dejavnosti programa bomo povezali tudi z evropskim projektom Mind the CAP, v okviru katerega bomo izvedli deset dogodkov za osnovnošolce in srednješolce. Prizadevnim šolam in vrtcem bomo letos ponovno podelili znake Šolski ekovrt. To pa seveda še ni vse. Posebno pozornost želimo posvetiti tudi ogledom dobrih praks in največkrat zastavljenemu vprašanju, t. j. varnosti uporabe pridelane hrane v šolski jedilnici in njeni usklajenosti s sistemom HACCP.“ Urša Šebenik, Inštitut za trajnostni razvoj

Vsekakor bo pestro in zanimivo, zato naj vaša šola, vrtec ali dijaški dom tega nikar ne zamudi! Vabljeni v družbo Mreže šolskih ekovrtov!Ključne besede:
šolski ekovrtovi, ITR, samooskrba, trajnostni razvoj

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: