Aktualne novice

Povečanje samooskrbnosti s hrano s programom Šolski ekovrtovi

dodano: 2.12.2013

ITR, Ljubljana 28.11.2013

28.11.2013 je potekal letošnji jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi, ki se ga je udeležilo 130 mentorjev šolskih in vrtčevskih ekovrtov iz vse Slovenije. Seminar je potekal v posebnem vzdušju, saj je program, ki ga že tretje leto izvaja Inštitut za trajnosti razvoj, prejšnji teden zmagal na natečaju zavoda Viva za inovativne projekte, in sicer na področju »dvig samooskrbnosti s hrano« - torej na področju, kjer ima Slovenija tako veliko težav

Anamarija Slabe, vodja projekta, je povedala: »Te nagrade smo izjemno veseli. Pomeni priznanje za inovativnost in dobro delo ne le ekipi Inštituta za trajnostni razvoj, temveč prav vsem šolam in vrtcem, ki so vključeni v našo mrežo in ki z ekovrtovi pogumno širijo znanje o ekološki pridelavi in pomenu lokalno pridelane hrane v svojem okolju. Še posebej smo veseli, da so ocenjevalci prepoznali pomen dela z mladimi generacijami za trajnostni razvoj, ter optimizem in aktivnost vseh sodelujočih.«

Poleg običajnih vrtnarskih tem so se udeleženci danes še posebej posvetili zelenim delovnim mestom v ekološkem kmetijstvu in v dejavnostih, povezanih z ekološko hrano. Ker povpraševanje po ekoživilih raste za pribl. 10 % na leto, je to zelo perspektiven sektor za nova delovna mesta. Ta so ne le v ekološki pridelavi, temveč tudi v predelavi ekoživil, prodaji in logistiki, turizmu in gostinstvu, raziskavah in razvoju… 

Svoj poklic in razloge za odločitev zanj je udeležencem predstavila Milena Šlosel, mlada ekološka pridelovalka in univ. dipl. inž. agronomije iz Sabonj pri Ilirski Bistrici. Na osnovi lastnih izkušenj je predstavila, kako se z znanjem in dobro organizacijo ekološke pridelave zelenjave na 1,5 ha kmetijskih zemljišč lahko preživi cela družina. 

Udeležence je pozdravil mag. Gregor Kos, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je seminar gostilo v svoji dvorani. Konkretno pot do zelenih delovnih mest pa so pokazali dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra iz Ljubljane, bodoči kuharji in slaščičarji, ki so iz slovenskih ekoloških živil pripravili jedi za pogostitev. 

Seminar je potekal v povezavi z evropskim projektom »Mind the CAP« s sofinanciranjem Evropske komisije, Direktorata za kmetijstvo. Projekt je Inštitutu za trajnostni razvoj omogočil tudi, da je letos jeseni skoraj 300 srednješolcev in starejših osnovnošolcev popeljal na 10 ekoloških kmetij po vsej Sloveniji, kjer so neposredno spoznavali poklic ekološkega kmeta, predelovalca in tržnika.

Nadaljnje informacije:
- o programu Šolski ekovrtovi na www.solskiekovrt.si 
- o Inštitutu za trajnostni razvoj na www.itr.si ter o projektu Mind the CAP v Sloveniji na http://www.itr.si/projekti/mind-the-cap Ključne besede:
ekovrtovi, šole, samooskrba,

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.