Aktualne novice

Pripravite se na novo štafeto

dodano: 20.2.2014

februarske novice 2014 SZZČN

Štafeta semen, naše največje gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst, napoveduje dejavnosti za leto 2014.

Kmalu se bo začela tretja štafeta semen. Tokrat imajo organizatorji namen akcijo razširiti tudi na izmenjavo sadik sadnih vrsti in zelenjave ter izmenjavo trajnih zelišč in začimbnic.
Vabljeni na svečani začetek akcije, ki bo, tako kot vsako leto, na sejmu Altermed, 14. 3. 2014, ob 13. uri. 

Štafeta semen je nadvse pripomogla k zavedanju, da smo za svojo prihodnost odgovorni sami, in k odgovornemu delovanju posameznika. Dokazala je, da z dejavnim pristopom posameznika na področju izmenjave znanja, sodelovanja in skrbi za zdravje lahko vsakdo izmed nas veliko pripomore k samooskrbi s hrano in pravičnejšo razdelitev dobrin. Štafeta semen je dejavnost, ki je vzpodbudila več tisoč ljudi, ki so dokazali, da znajo, zmorejo in so zato pripravljeni tudi kaj storiti. Je simbol aktivacije posameznika, ki z dejavnim pristopom zmore vse, saj že otroci v vrtcu poskrbijo za to, da se naučijo, kaj storiti, da v prihodnosti ne bodo lačni in da bodo zdravi.

Povezujemo stroko, nevladne organizacije in uspešne posameznike, ki pomagajo sodelujočim v Štafeti semen. Do 15. 2. 2014 bomo objavili pobudo za prijavo k sodelovanju v Štafeti semen, 14. 3. 2014 pa bo potekalo srečanje in predstavitev dejavnosti. Poskrbeli bomo za posredovanje informacij o semenih in o sonaravnih načinih pridelave hrane, sodelujočim pa bo na voljo tudi brezplačna številka o ekološkem načinu pridelave vrtnin in sadnih vrst v času trajanja Štafete semen od 21. 3. 2014 naprej.

Ko kupujete semena, vas naprošamo, da kupujete ekološko pridelana semena, vzgojena v Sloveniji, ki so prilagojena našemu okolju.
Vse potrebne informacije o semenih lahko sodelujoči dobijo na Kmetijskem inštitutu Ljubljana.

V času Štafete semen potekajo izmenjave na lokacijah po vsej Sloveniji, na pozitivnih točkah Štafete semen, ki se prijavijo k sodelovanju v Štafeti semen, ter na točkah Zelemenjava.
Izmenjava semen poteka tudi prek foruma Zeleni krog na http://rastline.mojforum.si/rastline-about8103.html ter prek skupine Ekoci: izmenjevalnica--stafete--semen-izmenjava--semen-in-sadik@googlegroups.com.

Kako si lahko naberete cepiče sadnih dreves že v januarju, da jih boste cepili v aprilu, si lahko ogledate v oddaji „Na Vrtu“ na spletni povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=T2yqYYrcVk4.

Dragocene povezave
Somišljeniki nas velikokrat povprašajo, kje lahko dobijo informacije o tem, kje kupiti sonaravno pridelano hrano in kje najti pomembne informacije. Objavljamo spletne povezave z več informacijami:
http://www.4letnicasi.si/ in  https://www.facebook.com/4letnicasi in
http://www.nakupujmoskupaj.si/
http://www.zelemenjava.si/
https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!forum/izmenjevalnicaekoci
https://www.facebook.com/ZeleniKrog
https://www.facebook.com/SonaravniVrtovi
Aplikacije na MKO s predstavitvijo slovenskih kmetij http://lokalna-kakovost.si/lokalni_pridelovalci_in_predelovalci/
Info točke, npr. www.prc.si/file/download/1210_63c4c07643a

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.