Aktualne novice

Pripravite se na novo štafeto

dodano: 20.2.2014

februarske novice 2014 SZZČN

Štafeta semen, naše največje gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst, napoveduje dejavnosti za leto 2014.

Kmalu se bo začela tretja štafeta semen. Tokrat imajo organizatorji namen akcijo razširiti tudi na izmenjavo sadik sadnih vrsti in zelenjave ter izmenjavo trajnih zelišč in začimbnic.
Vabljeni na svečani začetek akcije, ki bo, tako kot vsako leto, na sejmu Altermed, 14. 3. 2014, ob 13. uri. 

Štafeta semen je nadvse pripomogla k zavedanju, da smo za svojo prihodnost odgovorni sami, in k odgovornemu delovanju posameznika. Dokazala je, da z dejavnim pristopom posameznika na področju izmenjave znanja, sodelovanja in skrbi za zdravje lahko vsakdo izmed nas veliko pripomore k samooskrbi s hrano in pravičnejšo razdelitev dobrin. Štafeta semen je dejavnost, ki je vzpodbudila več tisoč ljudi, ki so dokazali, da znajo, zmorejo in so zato pripravljeni tudi kaj storiti. Je simbol aktivacije posameznika, ki z dejavnim pristopom zmore vse, saj že otroci v vrtcu poskrbijo za to, da se naučijo, kaj storiti, da v prihodnosti ne bodo lačni in da bodo zdravi.

Povezujemo stroko, nevladne organizacije in uspešne posameznike, ki pomagajo sodelujočim v Štafeti semen. Do 15. 2. 2014 bomo objavili pobudo za prijavo k sodelovanju v Štafeti semen, 14. 3. 2014 pa bo potekalo srečanje in predstavitev dejavnosti. Poskrbeli bomo za posredovanje informacij o semenih in o sonaravnih načinih pridelave hrane, sodelujočim pa bo na voljo tudi brezplačna številka o ekološkem načinu pridelave vrtnin in sadnih vrst v času trajanja Štafete semen od 21. 3. 2014 naprej.

Ko kupujete semena, vas naprošamo, da kupujete ekološko pridelana semena, vzgojena v Sloveniji, ki so prilagojena našemu okolju.
Vse potrebne informacije o semenih lahko sodelujoči dobijo na Kmetijskem inštitutu Ljubljana.

V času Štafete semen potekajo izmenjave na lokacijah po vsej Sloveniji, na pozitivnih točkah Štafete semen, ki se prijavijo k sodelovanju v Štafeti semen, ter na točkah Zelemenjava.
Izmenjava semen poteka tudi prek foruma Zeleni krog na http://rastline.mojforum.si/rastline-about8103.html ter prek skupine Ekoci: izmenjevalnica--stafete--semen-izmenjava--semen-in-sadik@googlegroups.com.

Kako si lahko naberete cepiče sadnih dreves že v januarju, da jih boste cepili v aprilu, si lahko ogledate v oddaji „Na Vrtu“ na spletni povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=T2yqYYrcVk4.

Dragocene povezave
Somišljeniki nas velikokrat povprašajo, kje lahko dobijo informacije o tem, kje kupiti sonaravno pridelano hrano in kje najti pomembne informacije. Objavljamo spletne povezave z več informacijami:
http://www.4letnicasi.si/ in  https://www.facebook.com/4letnicasi in
http://www.nakupujmoskupaj.si/
http://www.zelemenjava.si/
https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!forum/izmenjevalnicaekoci
https://www.facebook.com/ZeleniKrog
https://www.facebook.com/SonaravniVrtovi
Aplikacije na MKO s predstavitvijo slovenskih kmetij http://lokalna-kakovost.si/lokalni_pridelovalci_in_predelovalci/
Info točke, npr. www.prc.si/file/download/1210_63c4c07643a

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: