Aktualne novice

Preveč mesa, sira, jajc ... ravno tako nevarno kot 20 cigaret na dan?!

dodano: 10.3.2014

24ur.com

Spoznanja da preveč proteinov zakisa telo in škoduje zdravje niso nova. Novost je le to, da včasih takšne novice zaidejo tudi v "glavne medije", kljub pritiskom mesnih lobijev, da bi ljudje še vedno verjeli, da brez mesa ni zdravja in energije. Vabljeni k branju zanimivega prispevka na 24ur.com, in še bolj zanimivih odzivov, ki veliko govorijo o stanju duha. 

V kratkem: Znanstevniki z Univerze Južne Kalifornije so po 20-letni raziskavi prehrambenih navad več tisoč ljudi prišli do zanimivega zaključka. V poročilu so zapisali, da je pri ljudeh srednjih let, ki jedo veliko s proteini bogate hrane, nevarnost, da bodo zboleli za rakom, štirikrat večja kot pri tistih, ki v telo vnesejo manj proteinov. S primerjavo, ki so jo ob tem navedli, so mnoge začudili. Trdijo namreč, da preveč proteinov tveganje za rakom poveča tako, kot bi pokadil 20 cigaret na dan.

"Dobili smo prepričljive dokaze, da je s proteini bogata dieta – še posebej, če gre za živalske proteine – skoraj tako slaba za zdravje kot kajenje," je za Daily Telegraph povedal vodja raziskave Valter Longo.Ključne besede:
proteini, zakisanje, rak, jajca, meso, mleko, sir

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: