Aktualne novice

Ali bomo jedli meso, oprano v kloru?

dodano: 10.9.2014

Ekovodič 2014/2015


Iz ameriških medijev lahko izvemo, da zagovornici perutnine, oprane v kloru, v sklopu pogajanj TTIP vodijo že 6. krog pogajanj z EU. 

Ameriški standardi proizvodnje mesa so bili za Evropo (vsaj do zdaj) zelo sporni. ZDA dovoljuje uporabo rastnih hormonov pri govejem mesu, pri perutnini pa dovoljujejo, da se meso pred prihodom na trg pere v kloru, z namenom dezinfekcije. 

Iz teh razlogov do zdaj ZDA ni mogla izvažati svojih mesnin v Evropo. To, kar mi imenujemo zdrava pamet in zakoni v korist kupcev, je za korporacije le nepotrebna „netarifna ovira“. Namen trgovinskega sporazuma (TTIP) je „uskladiti“ zakonodajo, kar prevedeno pomeni, da želijo doseči, da bi Evropa dovolila takšno prakso tudi na svojem ozemlju. Pri tem pogajalci kot argument navajajo, da je „potrošnikom treba zagotoviti največjo možno izbiro“, pod pogojem, da je hrana varna. 

Trenutno stališče stroke in združenj pridelovalcev v Evropi je do tega odklonilno, kar pa še ni zagotovilo, da ne bodo prevladali kakšni drugi argumenti. 

Novico so objavili na www.france24.com, euractiv.com, washingtonpost.com, globalmeatnews.com, reuters.com in naturalnews.com. 

___________________________________________________________

514 tožb v imenu izgubljenega dobička

V novicah smo že pisali o sodnih sporih, ki jih vodijo multinacionalke proti državam, ki jim z zakonodajo, ki varuje zdravje, okolje ali potrošnike, manjšajo dobiček. V letu 2012 je bilo vloženih kar 514 takšnih tožb. Kaj bo šele, ko bodo novi trgovinski sporazumi še bolj omajali suverenost držav?

___________________________________________________________

Nad bakterije z virusi!

In ravno ko smo pomislili, da je meso oprano v kloru nekaj najhujšega, kar nas lahko doleti, je NaturalNews objavil še eno vročo novico. 

Že nekaj časa se pri živilih, v katerih se lahko razvijejo bakterije, kot je, denimo, listerija, v ZDA uporablja dodatek ListexTM. Za tem imenom se skriva koktajl šestih virusov, ki se hranijo z bakterijami. Viruse nanašajo na meso, sir, sadje in zelenjavo, s čimer dosežejo, da so izdelki bakteriološko ustrezni. Kaj pa virusi? Inšpektorjem do zdaj ni prišlo na misel, da bi preverjali njihovo prisotnost, zakonodaja tega prav tako ne predvideva ... Zato tega proizvajalcem do zdaj ni bilo treba sporočati. 

___________________________________________________________

Imperij vrača udarec

Korporacije ne sedijo križem rok ob vse večjem zavedanju potrošnikov, da so sistemsko zastrupljani zaradi dobičkov.

Multinacionalke razen za lobiranje politikov in znanstvenikov vse več denarja namenjajo tudi javnemu blatenju vseh zagovornikov eko hrane. 

V časopisu The New York Post (z dne 19. aprila) lahko preberemo članek z dramatičnim naslovom: Tiranija Mafije eko mamic, v kateri se mame, ki želijo svoje otroke hraniti z eko hrano, zmerjajo, da so fanatične. 

Avtorica kot glavni argument proti uporabi eko živil navaja, da ne obstajajo trdni dokazi, da bi bilo s konvencionalno hrano kar koli narobe. 
V organizaciji Friends of Earth so izvedli analizo dogajanja v medijih in prišli do sklepa, da gre za organizirano kampanjo z jasnim ciljem odvračanja ljudi od eko živil. Ključne besede:
klor, perutnina, meso, rastni hormoni, bakterije, listerija, virusi

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.