Aktualne novice

Vas skelijo zobje?

dodano: 21.7.2015

Simona Knific Vesel, dipl. višja ustna higieničarka (novice junij/julij SZZČN 2015)

Se tudi vaši zobje oglašajo ob uživanju hladne ali vroče hrane in pijače, pri ščetkanju in nitkanju ter pri vdihovanju hladnega zraka? 

Skelenje je, tako kot bolečina, zelo subjektivno doživeta zaznava, ki nastopi zaradi termičnega, kemičnega ali mehanskega zunanjega dražljaja. Pojavi se lahko v različnih življenjskih obdobjih, vendar ga je treba razlikovati od preobčutljivosti zaradi vnete zobne pulpe ali zobnega živca. Zobje nas namreč lahko skelijo (dentinska bolečina) tudi pri demineralizaciji zaradi različno napredovalega kariesa, po postopku beljenja zob ali pri odmiku obzobnih tkiv kot posledici parodontalne bolezni. Omejila se bom na neprijetne subjektivne občutke, ki jih pacienti opisujejo kot »špikanje«, »zbadanje«, »skelenje« … Skelenje nastane zaradi draženja zelo oživčenih pulpnih struktur, do katerega pride zaradi pomanjkanja trdih zobnih tkiv (stanjšanje ali izguba) na območju zobnega vratu.

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.