Aktualne novice

Grenkoba sladkega življenja

dodano: 5.12.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic dec/jan 2017 SZZČN)

Te dni na vsakem koraku srečujete sladke ponudbe, klonirane Božičke in prednovoletno »prodajno vzdušje«. Verjetno boste novo leto dočakali večkrat – enkrat v družbi kolegov, drugič z enim delom družine, tretjič z drugim delom družine … Za gostince je že nekaj običajnega, da ima pričakovanje novega leta nekaj ponovitev.

Pred stoletjem so se otroci razveselili že podarjenega sadeža ali rožičev, zdaj pa najnovejši model telefona ali tablice požanje komaj kaj več od mlačnega objema. Dušimo se v presežku gmotnih dobrin, vse manj pa je notranjega občutka izpolnjenosti. V naši civilizaciji to praznino odlično zapolnjuje sladkor. 

Nekaj, kar je bilo namenjeno le za posebne dneve v letu, je dandanes sestavni del vsakega obroka. Tudi slane in kisle jedi so polne nevidnega sladkorja – najti ga je celo v vloženi zelenjavi. Nanj navajamo že dojenčke. Oglasi so take in drugačne sladice povzdignili v simbole sreče, ljubezni, zahvale, statusa … 

Toda prav sladkor je tihi saboter vsega naštetega. Namesto občutkov sreče prinese nihanje razpoloženja, anksioznost in depresijo. Namesto dviga sposobnosti prinaša nasprotno – motnje pozornosti in koncentracije. Namesto uspešnih in zadovoljnih žensk so tu preobilne in vse bolj lene nesrečnice, ki zjutraj v ogledalu opazujejo svoj postarani obraz, popoldne pa zaradi kandide (ki jo hranijo s sladkorjem) v svojem profilu uzrejo »nosečnico«. 

Življenje ni nujno grenko – in sladkor ni nujno ubijalec! Le vedeti moramo, kje so čeri, ki se jim moramo izogniti. In kako se znajti v svetu, ki nam sladkor ponuja kot zamenjavo za izpolnitev resničnih potreb, ki smo si jih zamolčali? 

Upamo, da bo po branju te številke vaše življenje slajše! 

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.