Aktualne novice

Grenkoba sladkega življenja

dodano: 5.12.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic dec/jan 2017 SZZČN)

Te dni na vsakem koraku srečujete sladke ponudbe, klonirane Božičke in prednovoletno »prodajno vzdušje«. Verjetno boste novo leto dočakali večkrat – enkrat v družbi kolegov, drugič z enim delom družine, tretjič z drugim delom družine … Za gostince je že nekaj običajnega, da ima pričakovanje novega leta nekaj ponovitev.

Pred stoletjem so se otroci razveselili že podarjenega sadeža ali rožičev, zdaj pa najnovejši model telefona ali tablice požanje komaj kaj več od mlačnega objema. Dušimo se v presežku gmotnih dobrin, vse manj pa je notranjega občutka izpolnjenosti. V naši civilizaciji to praznino odlično zapolnjuje sladkor. 

Nekaj, kar je bilo namenjeno le za posebne dneve v letu, je dandanes sestavni del vsakega obroka. Tudi slane in kisle jedi so polne nevidnega sladkorja – najti ga je celo v vloženi zelenjavi. Nanj navajamo že dojenčke. Oglasi so take in drugačne sladice povzdignili v simbole sreče, ljubezni, zahvale, statusa … 

Toda prav sladkor je tihi saboter vsega naštetega. Namesto občutkov sreče prinese nihanje razpoloženja, anksioznost in depresijo. Namesto dviga sposobnosti prinaša nasprotno – motnje pozornosti in koncentracije. Namesto uspešnih in zadovoljnih žensk so tu preobilne in vse bolj lene nesrečnice, ki zjutraj v ogledalu opazujejo svoj postarani obraz, popoldne pa zaradi kandide (ki jo hranijo s sladkorjem) v svojem profilu uzrejo »nosečnico«. 

Življenje ni nujno grenko – in sladkor ni nujno ubijalec! Le vedeti moramo, kje so čeri, ki se jim moramo izogniti. In kako se znajti v svetu, ki nam sladkor ponuja kot zamenjavo za izpolnitev resničnih potreb, ki smo si jih zamolčali? 

Upamo, da bo po branju te številke vaše življenje slajše! 

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: