Aktualne novice

Izčrpani v terme? Da, vendar pozor!

dodano: 23.5.2017

Adriana Dolinar (majske novice SZZČN 2017)

Ste se tudi vi po napornem delovnem tednu želeli sprostiti v savni, vendar je savnanju namesto obnove telesa in duha sledila še večja utrujenost ali pa ste celo zboleli? Zakaj pride do tega in na kaj moramo biti pozorni, da bo obisk term res krepčilen in ne rušilen?

Nenehno psihofizično naporen življenjski ritem nam prej ali slej izčrpa telesne moči. Mnogi se utrujeni, živčni, neprespani in pogosto tudi dehidrirani v upanju, da si bodo napolnili baterije, odpravijo tudi v savno. Savna, seveda če jo uporabljamo pravilno in ob pravem času, ima v resnici čudovite regenerativne in blagodejne učinke tako na zdrave kot na bolne ljudi. Raziskava, ki so jo na Finskem opravili na vzorcu 2300 moških, trajala pa je kar dvajset let, je pokazala, da savnanje ni le dobra metoda za sproščanje in čiščenje telesa, ampak da celo podaljšuje življenje. Ugotovili so namreč, da so moški, ki so se savnali od štiri- do sedemkrat na teden, doživeli višjo starost kot tisti, ki so se savnali samo enkrat na teden. Bolnim redno savnanje pomaga zniževati visok krvni tlak, blagodejno pa je celo pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem, astmo in kroničnim bronhitisom. Savnanje lahko zmanjša tudi težave z bolečimi sklepi, ki so prizadeti zaradi revme itd. Da bi od savnanja imeli kar največ koristi in ne dodatnih težav, je dobro upoštevati naslednje napotke.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.