Aktualne novice

Voda je življenje!

dodano: 6.6.2017

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic junij/julij SZZČN 2017)

Nič novega! To smo se naučili že v osnovni šoli. Vemo tudi to, da lahko brez hrane zdržimo dneve in celo tedne, brez vode pa bi naše življenje zelo hitro ugasnilo. Enako velja za živali in rastline. 

Lepi modri planet, ki ga sestavlja predvsem voda, je za mnoge čedalje bolj podoben neizprosni puščavi. Skoraj milijarda ljudi nima dostopa do pitne vode, kar se zdi zgolj zaskrbljujoč statistični podatek – seveda če niste eden od njih. 

V Sloveniji se v takšne grozote v resnici le stežka vživimo, saj živimo v eni od redkih dežel, v kateri (še) ni čutiti pomanjkanja vode. Lahko jo uživamo celo naravnost iz neonesnaženih izvirov. Še vedno lahko zbiramo razmeroma čisto deževnico. Poleg tega smo bogato obdarjeni s termalnimi vrelci, ki drugod po svetu niso prav pogosti. 
Veliko tega nam je (še) dostopno celo brezplačno ali za minimalno plačilu, le da se tega zavedajo le redki. Ker je voda na voljo, užitna in poceni, do nje nimamo kakega posebnega odnosa. Celo za peticijo o ohranjanju vodnih virov v rokah državljanov je bilo komaj kaj zanimanja. Dejstvo, da približno 75 odstotkov slovenskih vodnih virov ni več v naših rokah, skrbi le redko koga. Res potrebujemo žejo, da bomo odkrili njen pomen?
Ko bomo žejni, žal ne bo veliko časa za premišljevanje o vodi. Kot boste prebrali, vam takrat tudi možgani ne bodo delali, kot bi morali, in tudi v telesu (prav zaradi pomanjkanja vode) ne bo prav veliko energije. 

O vodi je treba razmišljati zdaj. Z njo si lahko že zdaj izboljšujemo zdravje, počutje in celo količino energije! Izkoristite poletje in se spoznajte z življenjsko najpomembnejšo tekočino. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: