Aktualne novice

Smo to, kar jemo?

dodano: 1.3.2018

Sanja Lončar, urednica (uvodnik marčevskih novic SZZČN 2018)

Včasih ljudje hrani niso posvečali tolikšne pozornosti, učene glave niso risale prehranskih piramid, police se niso šibile pod kuharskimi knjigami … in vendar jim je uspevalo preživeti in celo ostati vitalni vse do globoke starosti. 

Dandanes »prehranske resnice« dežujejo z vseh strani, vsakih nekaj let pa ugotovimo, da je katera od velikih resnic zgolj velika zmota, da je kako živilo, ki je veljalo za škodljivo, v resnici koristno, kaka opevana sestavina pa škodljiva. 

Težave ne moramo rešiti tako, da bi prebrali vse, kar je bilo napisano v tisočih knjigah, še manj s tem, da vsa spoznanja preizkusimo na sebi. Veliko varneje je, če se ustavimo, dojamemo osnovni namen in smoter prehranjevanja ter nato ocenimo, kaj v resnici potrebujemo. 

Prehranjevanje zrcali naš odnos do sebe in do življenja. Kdor misli, da je hrana zgolj material, bo iskal le kar se da kakovostne sestavine, ki jih bo skušal vgraditi v »svojo stavbo«. Kdor meni, da je hrana tolažba, nagrada ali kazen, bo hrano uporabljal predvsem za te namene – in nanj bo tudi tako delovala. Kdor pa je spoznal, da skupaj z vsakim živilom zaužijemo tudi njegov program, zaradi česar nas lahko pogreje, ohladi, pomiri, utrudi, poživi ali razveseli … ve, da ni vseeno, kaj, kdaj in kako uživa.

V hrani je tudi celotna zgodba, ki jo je doživelo vsako posamezno živilo. Že staroegipčanski svečeniki so se zavedali, da ne smejo uživati hrane, ki so jo pridelali sužnji. Zakaj? Ker vsebuje energijo sužnja. Hrane še nikoli ni bilo več, kot je je zdaj, vendar vsa prihaja iz takih in drugačnih »koncentracijskih taborišč«, v katerih so zaprte tako rastline kot živali in ljudje, ki so del tega procesa. 

Kakšno hrano uživate? Kaj vam pomeni? Kaj nastane iz nje v vašem telesu? Tokratne novice smo ustvarili z željo, da vas povabimo k skupnemu premisleku. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: