Aktualne novice

Smo to, kar jemo?

dodano: 1.3.2018

Sanja Lončar, urednica (uvodnik marčevskih novic SZZČN 2018)

Včasih ljudje hrani niso posvečali tolikšne pozornosti, učene glave niso risale prehranskih piramid, police se niso šibile pod kuharskimi knjigami … in vendar jim je uspevalo preživeti in celo ostati vitalni vse do globoke starosti. 

Dandanes »prehranske resnice« dežujejo z vseh strani, vsakih nekaj let pa ugotovimo, da je katera od velikih resnic zgolj velika zmota, da je kako živilo, ki je veljalo za škodljivo, v resnici koristno, kaka opevana sestavina pa škodljiva. 

Težave ne moramo rešiti tako, da bi prebrali vse, kar je bilo napisano v tisočih knjigah, še manj s tem, da vsa spoznanja preizkusimo na sebi. Veliko varneje je, če se ustavimo, dojamemo osnovni namen in smoter prehranjevanja ter nato ocenimo, kaj v resnici potrebujemo. 

Prehranjevanje zrcali naš odnos do sebe in do življenja. Kdor misli, da je hrana zgolj material, bo iskal le kar se da kakovostne sestavine, ki jih bo skušal vgraditi v »svojo stavbo«. Kdor meni, da je hrana tolažba, nagrada ali kazen, bo hrano uporabljal predvsem za te namene – in nanj bo tudi tako delovala. Kdor pa je spoznal, da skupaj z vsakim živilom zaužijemo tudi njegov program, zaradi česar nas lahko pogreje, ohladi, pomiri, utrudi, poživi ali razveseli … ve, da ni vseeno, kaj, kdaj in kako uživa.

V hrani je tudi celotna zgodba, ki jo je doživelo vsako posamezno živilo. Že staroegipčanski svečeniki so se zavedali, da ne smejo uživati hrane, ki so jo pridelali sužnji. Zakaj? Ker vsebuje energijo sužnja. Hrane še nikoli ni bilo več, kot je je zdaj, vendar vsa prihaja iz takih in drugačnih »koncentracijskih taborišč«, v katerih so zaprte tako rastline kot živali in ljudje, ki so del tega procesa. 

Kakšno hrano uživate? Kaj vam pomeni? Kaj nastane iz nje v vašem telesu? Tokratne novice smo ustvarili z željo, da vas povabimo k skupnemu premisleku. 

3,515625E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.