Aktualne novice

Državno tekmovanje mladih eko novinarjev na temo vode

dodano: 12.3.2018

Slovenija, 7. marec 2018


Zeleno pero je edino državno tekmovanje mladih Eko novinarjev v Sloveniji, ki ga že od leta 2013 organizira društvo Planet Zemlja. Tema letošnjega državnega tekmovanja je voda, zato bo zlata Zelena peresa letos podelil predsednik Panela za vodo in mir in nekdanji predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. Za letošnje zlato priznanje Zeleno pero se je potegovalo 77 učencev ter dijakov iz enajstih osnovnih in petih srednjih šol, ki so na prvi stopnji tekmovanja dosegli zadostno število točk, bronasto priznanje pa je osvojilo 126 učencev in dijakov. 

S projektom želi organizator mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju. Tematike pisanj se z leti spreminjajo, mladim piscem pa predstavljajo izziv za zanimivo raziskovanje. Letošnja nosilna tema za pisanje eko novinarskih prispevkov je voda. 

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz varstva okolja, ohranjanja narave in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, raziskovanja lokalnih okoljskih značilnosti ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja. Hkrati pa so cilji tekmovanja tudi spoznavanje osnovnih principov novinarskega dela, ter seznanjanje z osnovami različnih novinarskih žanrov. 

Tekmovanje je potekalo v dveh delih – šolskem in državnem – prispevke  tekmovalcev pa je ocenjevala strokovna komisija, pristojna za ocenjevanje posameznih področij novinarskega izražanja in ekološkega (tematskega) znanja.

Razglasitev zmagovalcev bo letos potekala na svetovni dan okolja, 5. junija, zmagovalni prispevki pa bodo po zaključku tekmovanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
O tekmovanju Zeleno pero:

Zeleno pero 2017
V letu 2017 se je na tekmovanje prijavilo 10 osnovnih in 4 srednje šole. Za Zeleno pero 2017 se je potegovalo 223 mladih. V tem letu so otroci pisali in raziskovali temo trajnostnega turizma. 

Zeleno pero 2016
V letu 2016 se je na tekmovanje prijavilo 17 šol, za Zeleno pero pa se je potegovalo 134 mladih. V tem letu so učenci in dijaki pisali na temo stročnice, Zeleno pero 2016 pa je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Osnovne šole Sostro in Škofijske Klasične Gimnazije Ljubljana. 

Zeleno pero 2015
V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero 2015 pa se je potegovalo 193 mladih. V tem letu so učenci in dijaki pisali na temo svetlobe, tekmovanja pa so se lahko udeležili učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol. Komisija je namreč ocenila, da je tekmovanje za drugo triado prezahtevno, saj imajo tekmovalci le 60 minut časa, da pripravijo prispevek na šolskem računalniku. Zeleno pero 2015 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter Škofijske klasične gimnazije Šentvid.

Zeleno pero 2014
V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko  tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja, Zeleno pero 2014. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci. Zeleno pero 2014 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Gradbene šole in gimnazije Maribor, Škofijske klasične Gimnazije, Osnovne šole Trbovlje, Osnovne šole Pesnica pri Mariboru in Osnovne šole Hinka Smrekarja Ljubljana.

O društvu Planet Zemlja:
Društvo Planet Zemlja že deseto leto zapored deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Poslanstvo društva Planet Zemlja je kreativno komuniciranje okoljskih tem. Skozi vrsto raznolikih izvedb (delavnice, predavanja, tekmovanja, raziskave,…), s pomočjo znanih osebnosti in strokovnjakov, nagovarja raznolike javnosti (mlade, starejše, strokovnjake, zainteresirano javnost,…) k odgovornemu odnosu do okolja in vseh živih bitij v njem. 

Spričo vrste aktivnosti na različnih področjih (promet, kultura, turizem, prehrana, zdravje, komuniciranje,…), je društvo leta 2010 pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 po Zakonu o varstvu okolja, leta 2016 pa tudi na področju vzgoje in izobraževanja. 

3,100586E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: