Aktualne novice

Presenečenje! Svet ni snov!

dodano: 3.5.2018

Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2018)

O snovi in energiji smo vajeni razmišljati kot o ločenih pojmih. O svojem telesu razmišljamo kot o nečem trdnem, enako o stolu, na katerem sedimo, in o hišnem zidu, ki naj bi nas varoval pred zunanjimi vplivi. 

Pred petdesetimi leti smo se učili, da je vse sestavljeno iz atomov; predstavljali smo si jih kot kroglice, iz katerih je sestavljen naš svet. Ko pa so znanstveniki prodrli še globlje in si atom ogledali od znotraj, so presenečeno ugotovili, da je bolj ali manj prazen, količina snovi v njem pa skorajda zanemarljiva. 

Se še spomnite podob atoma iz učbenikov za fiziko? Na njih je bilo videti jedro, okrog katerega krožijo elektroni, tako kot na sliki. Prispodoba sicer ni slaba, le da so dimenzije popolnoma drugačne. Če si predstavljate, da je notranji krogec (jedro) v velikosti žogice za namizni tenis ali golf, je prvi elektron od njega oddaljen kakih dvesto, tristo metrov in povrhu manjši od prosenega zrna. Četudi okrog jedra kroži več elektronov, si predstavljate, kako malo snovi je to? Vsakih dvesto metrov kako proseno zrno …

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.