Aktualne novice

Presenečenje! Svet ni snov!

dodano: 3.5.2018

Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2018)

O snovi in energiji smo vajeni razmišljati kot o ločenih pojmih. O svojem telesu razmišljamo kot o nečem trdnem, enako o stolu, na katerem sedimo, in o hišnem zidu, ki naj bi nas varoval pred zunanjimi vplivi. 

Pred petdesetimi leti smo se učili, da je vse sestavljeno iz atomov; predstavljali smo si jih kot kroglice, iz katerih je sestavljen naš svet. Ko pa so znanstveniki prodrli še globlje in si atom ogledali od znotraj, so presenečeno ugotovili, da je bolj ali manj prazen, količina snovi v njem pa skorajda zanemarljiva. 

Se še spomnite podob atoma iz učbenikov za fiziko? Na njih je bilo videti jedro, okrog katerega krožijo elektroni, tako kot na sliki. Prispodoba sicer ni slaba, le da so dimenzije popolnoma drugačne. Če si predstavljate, da je notranji krogec (jedro) v velikosti žogice za namizni tenis ali golf, je prvi elektron od njega oddaljen kakih dvesto, tristo metrov in povrhu manjši od prosenega zrna. Četudi okrog jedra kroži več elektronov, si predstavljate, kako malo snovi je to? Vsakih dvesto metrov kako proseno zrno …

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: