Aktualne novice

Morje kot superživilo

dodano: 13.8.2018

Karmen Prah (novice SZZČN avgust/september 2018)

Vsi poznamo tisti čudoviti občutek, ko se po nekaj dneh plavanja v morju počutimo lažji, mlajši, gibčnejši … Kako morju uspe v tako kratkem času doseči toliko sprememb v našem telesu?

Morska voda deluje v dveh smereh. Ko se v njej namakamo (vsaj 20 minut), iz odprtih por vleče umazanijo in nas s tem globinsko razbremenjuje težkih kovin. Hkrati naša koža zaužije marsikaj iz morja, zato taka kopel – seveda če je morje čisto –, deluje tudi kot prehransko dopolnilo, ki ga uživamo s celotnim telesom. 

Morje je bogato z rudninami, ki nam jih primanjkuje. Vse, česar primanjkuje kopenski zelenjavi in sadju, je voda odplaknila v morje. Prav zato je »morska juhica«, ki jo uživamo s kožo, celo blagodejnejša od legendarne kurje juhice.

Če bi le trajalo dlje …
Ko odkrijemo, kaj vse zmore morje, bi ga najraje vzeli domov. Če nimate sreče, da bi imeli morje pred nosom in bi se lahko v njem namakali vse leto, so vam na voljo naslednje možnosti: redne kopeli z morsko soljo, večji vnos nerafinirane morske soli ter večji vnos morske flore in favne. 

Nekatere morske rastline vsebujejo izredno velike količine joda, magnezija in številnih drugih elementov, ki jih v vsakdanji prehrani primanjkuje. Zato njihovo redno uživanje pripomore k odpravljanju lenobne presnove, h krepitvi ščitnice, k zmanjšanju količine sedimentov v tkivih … Seveda je treba izbirati med zaupanja vrednimi izdelki, neobremenjenimi s težkimi kovinami in z drugimi škodljivimi snovmi, ki plavajo v morjih. 

Do boljšega razmerja omega 3 in omega 6 maščobnih kislin si lahko pomagamo tudi z uživanjem rib. Najbolj priporočljive so ribe z dna prehranske verige (inčuni, sardelice, skuše), ki nimajo priložnosti, da bi se v njih nabralo veliko umazanije, v svoji kratki življenjski dobi pa tudi ne morejo opraviti poti okrog sveta.

0,0625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.