Aktualne novice

18. Ekopraznik v Ljubljani

dodano: 27.8.2019

Inštitut za trajnostni razvoj

Letošnji Ekopraznik v Ljubljani (7. September 2019) posvečamo 20. rojstnemu dnevu osrednje ekološke tržnice v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, ki zaznamuje začetek prvega organiziranega trženja ekoloških živil. Spominja pa tudi na pionirsko delo na področju razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji. 

Ozadje:
Leta 1999 je Inštitut za trajnostni razvoj na nabrežju Ljubljanice skupaj z ekološkimi kmeti prvič postavil dve stojnici. Na njih so pridelke ponujali čisto prvi ekološki pridelovalci, ki so se leto poprej vključili v program nadzora ekološke pridelave v okviru tedanjega Združenja ekoloških kmetov Slovenije. 

To je bil pionirski projekt, saj je bila ljubljanska ekotržnica prva takšna v Sloveniji. Da pa je ekotržnica lahko zaživela, smo na Inštitutu za trajnostni razvoj zavihali rokave že tri leta poprej. Najprej smo na ITR pripravili standarde za ekološko pridelavo v skladu s smernicami IFOAM – Mednarodne zveze gibanj za ekološko kmetijstvo (kasneje sprejete s strani države kot nacionalna priporočila in osnova za prve finančne spodbude za ekološke kmetije). Leto kasneje smo spodbudili ustanovitev prvega združenja za ekološko kmetijstvo. V letu 1998 smo začeli na povabilo Mestne občine Ljubljana izvajati projekt preusmerjanja kmetij v MOL v ekološko pridelavo, ki je potekal skoraj 10 let. Tudi ekotržnico smo razvili v okviru tega projekta.

Obletnica Ekotržnice in predstavitve ekoloških živil in izdelkov ter z nagradno igro sta programski osnovi našega letošnjega Ekopraznika, katerega namen je ekoživila, ekološke izdelke in ekološko kmetovanje približati javnosti.


Več informacij: Dr. Anamarija Slabe, (041) 725 991 ali anamarija.slabe@itr.si.
 
Aktualni program na spletni strani dogodka. Ključne besede:
ekopraznik, ekološko, ekološki izdelki, Pogačarjev trg, eko

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.