Aktualne novice

Sonček je, a mi smo skuštrani

dodano: 1.7.2008

julijsko-avgustovske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Mnogi menijo, da je sezona prehladov pozimi in zgodaj spomladi. V resnici pa se veliko lažje prehladimo poleti.
Predstavljajte si, da ste poležavali na soncu, ki lahko vašo kožo ogreje tudi krepko čez 40 Celzijevih stopinj. Potem se odločite oditi v prijetno klimatizirano restavracijo (18 stopinj) in zaužiti pijačo, ki vam jo bodo prinesli naravnost iz hladilnika. Ne potrebujete veliko znanja matematike, da izračunate razliko med temperaturo vašega telesa in temperaturo pijače, ki je komaj kakšno stopinjo nad lediščem.

Največje tveganja za zdravje predstavljajo klimatizirani prostori. Ko pridete od zunaj, ste praviloma pregreti in prepoteni. Telo s potenjem spodbuja ohlajanje površine telesa in ni pripravljeno, da ga boste vrgli v kovinsko razhlajen prostor, ki potni koži takoj odvzame toploto.

Sprehod po hipermarketih, posebej po oddelku s hladilnimi omarami, vam lahko v nekaj minutah pridela vnetje podrebrne mrene ali hujše vnetje dihal. Drugo občutljivo področje so naša stopala. Praviloma smo poleti bosi, temperature tal,  po katerih hodimo, pa se močno razlikujejo. Če z razbeljenega asfalta v tankih natikačih zakorakate v razhlajeno banko ali trgovino, boste temperaturni šok lahko kmalu začutili kot vnetje mehurja ali ledvic. Poleti so na udaru tudi prebavila: visoka vročina, slabše delovanje hladilnikov in vrečke, v katerih  živila prebijejo preveč časa zunaj hladilnika, so odlični pogoji za razmnoževanje patogenih organizmov.
Zato bolezen poleti ni tako neobičajen pojav.

V rubriki "Skupaj razkrivamo", pod članki "O zdravem življenju", si preberite nadaljevanje članka z omenjenim naslovom oz. kliknite na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=66<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.