Aktualne novice

A.Vogel: Ljudje smo kot rože iz rastlinjaka, zato nam sonce lahko škoduje

dodano: 10.7.2008

A. Vogel (julijske in avgustovske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

A.Vogel: Ljudje smo kot rože iz rastlinjaka, zato nam sonce lahko škoduje; pripravila Adriana Dolinar

Vabljeni na novo spletno stran www.avogel.si. Redne mesečne elektronske novice si lahko naročite na e-naslovu: farmedica@farmedica.si.

V vročem poletju se kaj lahko zgodi, da bo rastlina iz rastlinjaka ali sobna rastlina, ki jo bomo postavili na sonce, propadla. Takšnih razočaranj ne bomo doživeli, če se zavedamo moči sončnega sevanja. Sestavljajo ga različni žarki, pravzaprav snop žarkov, podoben kablu iz različnih žic; vsaka žica ima drugo frekvenco, drugo barvo.

Kompleks sončnih žarkov ima velik vpliv na rastline, živali in ljudi. To si lahko upodobimo z napetostjo v voltih. Če naravnamo en aparat na 380 voltov, nato pa še enega na 220 voltov, nastane presežek napetosti, ki ustvarja toploto in lahko pri daljšem trajanju povzroči opekline.

Takšen uničevalen vpliv ima lahko tudi sonce na bolne rastline, ker jim - povedano v prispodobi - napetost med boleznijo pade. Sončna energija naj bi rastlini pomagala, pa jo uniči. Poškodovane, črvive ali od žuželk napadene rastline žive dlje, če niso izpostavljene močnemu sončnemu sevanju - zanje je bolje, če jih sploh ne izpostavljamo neposrednemu soncu.

Zdi se, da živali nagonsko poznajo učinke sonca, saj bolnih živali nikoli ne vidimo ležati na soncu. Previdno se mu izogibajo in počivajo v senci. Tudi človek bi moral vedeti, da se, če je bolan, ne bi smel brezskrbno sončiti, s sončenjem si  lahko namreč, v posebnih okoliščinah,  nakopljemo celo smrt. (npr.: srčna kap je pogost pojav pri ljudeh,  ki imajo povišan krvni pritisk, in so brez pokrival oziroma ustrezne zaščite na vročem soncu fizično preveč aktivni).

Tudi zdrav človek se ne bi smel brezskrbno sončiti, če si noče škodovati. Na sonce se je treba privajati postopoma in sprva opravljati le kratke neposredne sončne kopeli. Zavedati se je treba, da je bolje, če se na soncu gibljemo, kakor če na njem ležimo. Za bolnike so priporočljive sončne kopeli, kjer smo napol v senci – takšno sončenje je seveda tudi najprimernejše za zdrave ljudi.

V rubriki "Skupaj razkrivamo", pod članki "O zdravem življenju", si preberite nadaljevanje članka z omenjenim naslovom oz. kliknite na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=68<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: