Aktualne novice

Starši za svobodo odločanja

dodano: 17.5.2010

majske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveDruštvo za svobodo odločanja SVOOD združuje predvsem starše, ki zahtevajo tehten premislek in celovite informacije, ko gre za cepljenje otrok. Na njihovi spletni strani www.svood.org lahko preberete veliko aktualnih informacij o pravicah staršev, o problematiki posameznih vrst cepiv ter aktualni situaciji z zakonodajo v Sloveniji.

Zbrali so tudi vrsto pisnih pričevanj staršev iz vse Slovenije, katerih otroci (pred cepljenjem povsem zdravi) so po cepljenju utrpeli hude poškodbe imunskega sistema in imajo vrsto drugih zdravstvenih težav. Zato so prisile, da se otroke podvrže medicinskim postopkom, za katere nihče ne more jamčiti varnosti, protizakonite.

Zahodnoevropske države, z izjemo Francije in Italije, ne poznajo obveznega cepljenja. V primerjavi s Francijo in Italijo pa ima Slovenija v programu še veliko več obveznih cepljenj za otroke! Kot pomembno dejstvo v društvu navajajo, da so v Italiji prostovoljno cepljenje otrok ukinili med fašistično vladavino, v vzhodnoevropskih državah pa se je to zgodilo s prihodom komunističnih režimov na oblast. Po številu cepljenj se Slovenija lahko primerja z ZDA, vendar s to razliko, da tam cepljenje otrok ni prisilno.

Iz društva opozarjajo tudi na problematične zahteve Zdravstvenega inšpektorata pri Ministrstvu za zdravstvo, ki na različne načine skuša vplivati na uprave vrtcev in šol, da bi otežili ali onemogočili vpis necepljenih otrok, kar je seveda popolnoma nezakonito. Inštitut za varovanje zdravja RS se kot uvoznik cepiv in izvajalec programa obveznega cepljenja vneto zavzema celo za to, da bi uzakonili cepljenje kot pogoj za vstop v vrtec in šolo. V Italiji, kjer je pritisk na starše glede cepljenja otrok zelo močan, je obstajal tak zakon, vendar so ga leta 1999 spremenili in sedaj lahko hodijo v vrtce in šole tudi necepljeni otroci.
Povzeto po tekstu Ervina Preglja.

OBVESTILO:
Iz društva SVOOD sporočajo, da vam je za svetovanje v zvezi s cepljenjem in postopki na voljo elektronski naslov: info@svood.org oz. telefonska številka: 040 319 744 vsak delavnik in soboto med 9. in 12. oziroma med 13. in 15. uro.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.