Skupaj razkrivamo

12.1.2018

Bo zima zelena ali siva?
Besedilo: Sanja Lončar

Za nekatere je vrtnarjenja počasi konec, drugi bodo še naprej veselo brskali po tleh. Da bi si ozelenili zimo, nam ni nam treba iskati parcele v Afriki ali v toplih sredozemskih deželah. Kot vedo številni, ki so natančno prebrali priročnik Sveža zelenjava z domačega vrta 365 dni, je mogoče vrtnariti tudi pozimi, če le znate »ujeti« toploto. 

Zdaj, ko berete tole besedilo, so dnevi najkrajši; to je obenem pravi trenutek, da preverite, kateri deli vašega vrta ali hiše so bolje osvetljeni. Če na vrtu najdete kotiček, ki tudi v najkrajših dneh med 10. in 15. uro dobiva nekaj malega sončnih žarkov, ste na dobri poti, da si omislite kotiček za celoletno vrtnarjenje.

Če že imate rastlinjak, je zdaj pravi trenutek, da ga izboljšate ali celo postavite tako, da bo ujel in zadržal veliko več toplote kot doslej. Ko potujem po Sloveniji, ugotavljam da je večina rastlinjakov postavljenih tako, da so pozimi neuporabni ... Uporabljati rastlinjak samo poleti, za paradižnike in paprike, pomeni zelo slab izkoristek. Prav pozimi bi pridelek iz njih najbolj potrebovali. 

Skrita toplota
Pozimi je na voljo veliko več toplote, kot se vam zdi, le ujeti jo je treba. Če zdajle sedite ob oknu in je sončen dan, zagotovo čutite, da sončni žarki kljub mrazu premorejo kar nekaj moči. Pod steklom deluje učinek tople grede – infrafrdeči žarki, ki jih čutimo kot tople, prodrejo v notranjost, kjer lahko to moč tudi zadržimo. 

Če želimo ta učinek tudi izkoristiti, morajo žarki skozi steklo, folijo ali polikarbonatno ploščo vstopati pod kotom, ki je čim bližji pravemu kotu. 

Večina naših toplih gred in rastlinjakov ima naklone, ki so primerni le za čas, ko je sonce visoko na nebu, ko pa je zelo nizko, tako kot zdaj, se sončni žarki odbijajo, namesto da bi vstopili v rastlinjak in segreli njegovo notranjost. 

Zato je tople grede pozimi smiselno obrniti, saj bomo tako zelenjavi ponudili več toplote. 
Če se šele lotevate izdelave rastlinjaka za zimsko pridelavo, upoštevajte, da morate kritino postaviti pod kotom 110 do 135 stopinj.  

Kako preživeti dolgo, hladno noč?
Čez dan se bo nabralo dovolj svetlobe in toplote; zemlja bo podnevi vsrkavala toploto in jo ponoči oddajala rastlinam. Kljub temu pa dolge noči in megleni dnevi prehitro porabijo tako ustvarjeno zalogo toplote, zato je treba obvladati nekaj trikov. 

V zimskem času tovrstne težave (še posebno za pridelavo sadik) najlažje rešimo tako, da manjši rastlinjak prislonimo ob južno pročelje hiše ali pa ga preprosto postavimo na teraso. Sonce je zelo nizko, tako da mu celo nadstreški ne povzročajo težav. Vprašanje ogrevanje rastlin lahko rešimo zelo preprosto že s tem, da okno, ki je povezano z rastlinjakom, ponoči pustimo priprto. 

Če se boste lotili izdelave takega »obokenskega rastlinjaka«, potrebujete le poceni polico in zvitek čepaste folije. Polico v celoti oblecite v dve plasti folije (kot bi zavijali darilo). Ko ste jo prislonili ob okno, izrežite del folije z notranje strani in ga zalepite na okenski okvir (da vmes ne bo prodrl veter). 

Opazili boste, da bo skozi polični rastlinjak čez dan dotekalo v prostor kar precej vročega zraka. Če je polica temne barve, utegne temperatura kaj hitro doseči 30 stopinj Celzija, zato bo bolje, če uporabite svetlo polico ali pa polico, izdelano iz letvic, kovinske mreže … Ker se polica drži hiše in je okno ponoči priprto, temperature ne padejo pod 10 °C. 

Ustrezen ritem toplote in mraza onemogoča, da bi rastlinice pretirano silile v višino. 
V drugi fazi, ko so rastline že večje in jih imamo več, kot jih lahko spravimo v polični rastlinjak, jih je najbolje prestaviti v visoko gredo, pokrito s toplo gredo. Tako boste vzgojili najbolj utrjene in obenem krepke sadike. Poleg tega bo tudi spomladanski posevek na voljo že veliko bolj zgodaj kot sicer. 

Ključne besede:
vrtnarjenje, samooskrba, rastlinjak, toplota, topla greda, kritina, rastlinjak pozimi

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: