Skupaj razkrivamo

31.5.2018

Živeti ljubezen in spoštovanje do narave
Besedilo: Karmen Prah

»Tu smo le na kratkem obisku, zato ne pozabite povohati rožic.« Ta stavek je najti na naslovnici nove revije Biobrazda, ki jo toplo priporočamo v branje. Naš napuh opominja, da smo veliko bolj minljivi, kot se nam zdi, vendar se nam vseeno ponuja neskončno priložnosti, da občudujemo stvarstvo in ga celo soustvarjamo.

Ali lahko ta stavek tudi živimo, je lahko moto poslovnega življenja? Se je sploh mogoče izogniti mlinom globalizacije, ki želijo vse zapakirati, izmeriti, ovrednotiti? Roberto Solime je človek, ki mu očitno uspeva združevati občudovanje narave, ustvarjalnost, dobrodelnost in poslovne uspehe. Na mednarodnem simpoziju v Ljubljani smo ga prosili za odgovore na nekaj vprašanj, ki nam jih zelo pogosto zastavljate. 
   
Na trgu je na voljo množica rastlinskih pripravkov. Koliko od teh je po vašem mnenju res učinkovitih? Kako naj potrošnik izbere izdelek, ki bo res deloval?
Zame kot potrošnika bi bilo najpomembnejše merilo, ali izdelek prihaja iz podjetja, ki ga tudi proizvaja – ali pa gre zgolj za izdelek trgovskega podjetja. Pod številnimi blagovnimi znamkami namreč prodajajo izdelke podjetij, ki se ukvarjajo zgolj s prodajo. Večina teh podjetij kupuje surovine, ki so trenutno na voljo na trgu, nato pa jih le zapakirajo. Priporočal bi, naj ljudje preverijo, kako dolgo se ponudnik ukvarja s tem, kar ponuja. Gre za podjetje, ki je v resnici posvečeno zeliščarstvu, ali mu je to le dopolnilna dejavnost novejšega datuma? Izkušnje in posvečenost so ključ do visoke kakovosti izdelkov. 

Kaj je pogoj za to, da bo rastlinski pripravek učinkovit? Številna podjetja delajo z dobrimi surovinami, vendar jim iz njih ne uspe ustvariti učinkovitih pripravkov. Kaj je odločilno, da na koncu dobimo učinkovit pripravek?
Pot do učinkovitega zeliščnega pripravka obsega številne korake, ki morajo biti izvedeni natančno in brezhibno. Začne se že s pridelavo rastlin, ki mora potekati popolnoma brez uporabe kemičnih sredstev, vzgajati jih je treba z veliko pozornosti in jih nabrati v natančno izbranem trenutku, ko so njihove moči na vrhuncu. Sledi proces predelave, v katerem nekateri iz rastline dobijo le delček, drugi pa veliko več. Zajeti čim več aktivnih učinkovin ter jih ohraniti tako, da daljše obdobje ostanejo stabilne, je velik izziv. Izdelki se tozadevno zelo razlikujejo. Številnih tehnologij, ki jih uporabljamo in smo jih razvili v sodelovanju z vrhunskimi znanstveniki, redna proizvodnja drugih ponudnikov sploh ne pozna. Tako denimo rastline sušimo na zelo poseben način, pri temperaturah, ki nikoli ne presežejo 28 °C, vodo, ki jo pri tem »izdihajo«, pa shranimo in jo uporabimo v nadaljnjih fazah pridelave. Naši ultrazvočni izvlečki in absoluti omogočajo zajem skorajda vseh snovi v rastlinah, kar seveda vpliva na njihovo učinkovitost. Na razlike med izdelki vplivajo tudi recepture. V recepturi se odraža, kako snovalec izdelka razume posamezno težavo. 

Vaša proizvodna stavba je vse od temeljev pa do strehe projektirana po zelo posebnih načelih. Kaj je v njej posebnega? Zakaj menite, da je treba za predelavo rastlin ustvariti tako posebne razmere?
Naša bioharmonična hiša je zelo natančno projektirana in dejavno prispeva h kakovosti izdelkov. Še pred začetkom gradnje so geologi pregledali tla, tako da smo lahko nevtralizirali vse negativne energijske točke, Hartmanove vozle in podobno. Stene so iz naravnih materialov in imajo zračne prehode, tako da lahko stavba diha. Pri vseh dimenzijah smo upoštevali pravilo zlatega reza, najpomembnejši procesi pa potekajo pod našo stekleno piramido, ki je najbrž prva te vrste v Italiji. Zelo smo pozorni, da rastline pridelujemo in hranimo v okolju, ki je v harmoniji z njihovo energijo. 

Tisti, ki poznajo vaše preparate, pravijo, da imate zelo redek talent: da čutite, katere rastline se ujemajo. Tudi uporabniki pritrjujejo, da gre za nadvse učinkovite kombinacije. Na osnovi katerih spoznanj določate svoje mešanice in sklepate o tem, kako bodo delovale v sinergiji?
Harmoničnost je odvisna od izbranih rastlin in njihovih pravilno zasnovanih deležih. Če so pripravki harmonični in pripravljeni v harmoničnem okolju, bodo brez težav delovali sinergijsko in v resonanci z našimi celicami.
Že od otroštva je bila moja radovednost v zvezi z naravo neskončna. Hodil sem po poljih in gozdovih, se učil od narave in tudi od tradicionalne modrosti. To znanje nenehno poglabljam in ves čas raziskujem, katere kombinacije bodo najbolje odgovorile na zdajšnje potrebe ljudi. 

Nekateri vam pravijo Hildegarda zdajšnjega časa. Verjetno ne le zato, ker ste bili, tako kot ona, v dobrih odnosih s papežem, ki vam je celo podelil viteški naslov. S čim ste si prislužili ta vzdevek?
Ta vzdevek so mi nadeli moji slovenski prijatelji. Nikakor pa se ne primerjam s to izjemno žensko, ki nam je zapustila ogromno zapuščino medicinskega in botaničnega znanja. Moj prispevek je veliko skromnejši, vendar si prizadevam delati dobro ter v korist ljudi, družbe in širše skupnosti, katere del sem. 
Papeževo priznanje, ki ga omenjate (Cavaliere di Gran Croce – vitez velikega križa), sem dobil za naš altruizem ter angažiranost pri različnih oblikah pomoči osebju in verskim ustanovam ter reševanju umetniške dediščine v deželi Reggio Emilia.

Pogosto prihajate v Slovenijo, kjer ste že večkrat predavali in vodili seminarje. Predavate tudi v Italiji. Opažate kakšne razlike v občinstvu? V načinu razumevanja rastlin?
Počaščen sem, ko vidim, kako veliko zanimanje za poglabljanje znanja na tem področju vlada v Sloveniji. Vsakič znova sem presenečen nad pozornostjo in izobraženostjo občinstva. Tudi zame so tovrstna srečanja velik izziv.

Na mednarodnem simpoziju v Ljubljani ste predavali o uporabi kolostruma pri odpravljanju raznovrstnih težav. Katere so prednosti kolostruma za sodobnega človeka in kakšne so vaše izkušnje? Za kaj ga je najbolje uporabljati?
Kolostrum je osnovna snov, naravno oblikovana »prva hrana«. To je tekočina, ki jo proizvajajo sesalci za svoje novorojenčke. Ne smemo ga zamenjati z mlekom, kajti kolostrum le pripravlja teren zanj. Imunski in rastni faktorji, protimikrobne snovi in hranila zagotavljajo, da bo novorojenček varen pred boleznimi in da se bo nemoteno razvijal. Od te snovi imajo veliko koristi tudi starejši, saj gre za superživilo, ki gradi, popravlja, krepi ter obnavlja imunski sistem, prebavila, vezivna tkiva in kožo. Prav zato je uporaben pri zelo širokem spektru težav. Sam sem se največ ukvarjal z učinki kolostruma na kožo in sluznice. V sodelovanju z zdravniki in s številnimi zdravstvenimi ustanovami smo odkrili odlične načine njegove uporabe pri vnetjih in poškodbah kože, opeklinah, ranah, urezninah, hemoroidih ter želodčnih in črevesnih težavah.

Ključne besede:
narava, zeliščni pripravek, kolostrum, zdravje, Solime

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: