Skupaj razkrivamo

9.3.2017

Ali lahko ustavimo staranje?
Besedilo: Sanja Lončar

Središčna tema 3. festivala Dao Yah, ki je med 3. in 5. februarjem 2017 potekal v Cankarjevem domu, je bilo zdravje v različnih življenjskih obdobjih. Veliko predavanj je bilo posvečenih ohranjanju vitalnosti tudi v zrelih letih. Tako so lahko poslušalci prisluhnili raznovrstnim celostnim pogledom na menopavzo, staranje, ohranjanje zdravja možganov in živčevja, ohranjanje vitalnost v spolnosti … 

Kot je povedal ajurvedski zdravnik dr. Manivannan Ramasamy, B. A. M. S., poznamo dve vrsti staranja: dobro staranje, pri katerem se telo stara v skladu z neizogibnim biološkim ritmom, in staranje, ki nastopi prehitro, zlasti zaradi napačnega ravnanja, neustreznega prehranjevanja ali neprimernih življenjskih vzorcev oziroma mišljenja in čustvovanja. Pri tem si je mogoče pomagati – če odpravimo vzroke, lahko telesno vitalnost telesa pomembno izboljšamo. 

Kot je pojasnila Biljana Dušić, zdravnica, svetovalka na področju ajurvedske medicine in ena od pobudnic festivala, je po ajurvedi »človekova vitalnost povezana predvsem s konceptom ojasa (odžas). Ojas je na eni strani odvisen od vitalne energije, ki so nam jo ob spočetju predali starši (osnova, ki že od rojstva naprej pogojuje krepak ali šibek imunski sistem), pa tudi od kakovosti in vitalnosti hrane, ki jo uživamo, vode, ki jo pijemo, in zraka, ki ga dihamo. Na drugi strani je ojas odvisen tudi od kakovosti našega duševnega življenja. Življenje, v katerem gojimo tišino ter živimo v skladu s svojo vestjo in inteligenco srca, omogoča dotok drugega, znatno subtilnejšega vidika vitalne energije (ojasa), ki prežema tudi telo.«

Da je naše telo sposobno regeneracije, če mu le omogočimo razmere za nemoten pretok energije, je bilo mogoče slišati tudi na predavanju o menopavzi in andropavzi Ivice Flis Smaka, dr. med. spec., in na predavanju o živčno-hormonskem ravnovesju Alenke Košorok Humar.

Sporočilo je bilo vsakič enako, le da različni predavatelji oziroma pristopi uporabljajo različne izraze: ljubezen, prisotnost, čuječnost, odpuščanje, izpuščanje, pretočnost, preobrazba energije, či … To so naši največji viri vitalnosti, ki se jih vse premalo zavedamo. 

Vitalnost lahko ohranjamo in krepimo tudi z različnimi tehnikami, vajami, masažami, vtiranjem olj, s prehranskimi dopolnili ali z uživanjem posebne prehrane, ki aktivira energijo na celični ravni. Seveda vse to deluje bolje, če ste pred tem poskrbeli za notranje spremembe.

Kje začeti?
Včasih se znajdemo v začaranem krogu: telo brez energije ustvarja čustveno »luknjo«, ki onemogoča premik na bolje. Zato je najbolje, če telo podpiramo na vseh ravneh hkrati. Ker včasih ne vemo, kaj natanko primanjkuje telesu – ali pa mu manjka že toliko vsega, da bi sami le stežka sestavili ustrezno mešanico potrebnih vitaminov, rudnin, encimov, probiotikov, antioksidantov, je na trgu vse več naravnih izdelkov, ki so zasnovani tako, da delujejo sistemsko, torej na vse pomembne sklope v telesu. 

Claudia Vigier je naturopatinja z dolgoletno prakso v lastni kliniki v Parizu. Poleg tega je članica strokovnega tima zdravnikov in naturopatov, ki raziskujejo na področju mitohondrijske medicine. Na prvem festivalu Dao Yah smo jo imeli priložnosti poslušati na predavanju o krepitvi znotrajcelične energije. Še posebno zanimive so njene ugotovitve, zakaj številna prehranska dopolnila v telesu ne delujejo tako, kot bi pričakovali. 

"Sodobnemu človeku primanjkuje energije, ima počasno presnovo, primanjkuje mu encimov ali pa ga pestijo prebavne težave druge narave (sem spada 70 % prebivalstva!), zato se ne prehranska dopolnila ne hranila iz zdrave uravnotežene prehrane pogosto sploh ne morejo vsrkati. Prav zato je treba najprej popraviti temelj, da sploh lahko pride do absorpcije, šele nato lahko pričakujemo rezultate. Pri delu s svojimi strankami navadno začnem s kratkim programom razstrupljanja, ki ga podprem s posameznimi živili in zelišči. Sočasno je treba odpraviti tudi nekatere navade in razvade, kot so uživanje kave, prečiščenih živil in alkohola. Živila, ki so odlična za razstrupljanje in tudi za regeneracijo organizma, so vse vrste fermentiranih živil (kislo zelje, juhe miso, korejski kimchi …). Navadno priporočam tudi kaskadno fermentirane biokoncentrate, saj se ponašajo s hitrim in učinkovitim delovanjem. Fermentirana živila vsebujejo celo več vitaminov kot enaka količina istega živila v sveži obliki. Dr. Hans Niedermaier (1913–2003) je ob pomoči velikega znanja, poznavanja lastnosti fermentiranih živil in dolgoletnega raziskovanja razvil edinstven proces kaskadne fermentacije™. Ekološko pridelano sadje, zelenjava in oreščki se dvanajst tednov fermentirajo v procesu, ki poteka v več stopnjah. Edinstven dinamični proces fermentacije vsa hranila iz vhodnih sestavin razdrobi na drobne delce, ki se v telesu zlahka absorbirajo. Tudi encimi se razdrobijo v drobne delce in s tem postanejo uporabni za telo. Kaskadno fermentirani biokoncentrati so biorazpoložljivi in lahko delujejo na celični ravni, ki je temeljna raven v telesu. Mitohondriji se v dveh do treh mesecih obnovijo, nastajanje znotrajcelične energije pa se občutno poveča. Prav pri kaskadno fermentiranih koncentratih, kot je Regulatpro®, so raziskave pokazale, da v treh mesecih pride do 186-odstotnega dviga celične energije ATP, kar je tudi glavni razlog, zakaj tovrstni pripravki pozitivno učinkujejo pri širokem spektru zdravstvenih težav. Visoke koncentracije antioksidantov pomembno pripomorejo k upočasnjevanju procesa staranja, encimski delčki pa obnovijo in okrepijo delovanje telesnega encimskega sistema."

Celoten intervju s Claudio Vigier lahko preberete na spletnem naslovu http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=851.

Nove rastlinske moči za nove čase 
Tudi na področju uporabe zdravilnih rastlin dandanes nastaja vse več novih preparatov, v katerih se modrost tradicionalnih receptur prepleta s sodobnimi tehnologijami.

Robert Solime že s svojo vitalnostjo (star je več kot 65 let, vendar ustvarja s polno močjo) dokazuje, da pozna recepture za učinkovito revitaliziranje telesa. Prav zaradi poglobljenega razumevanje mehanizmov delovanja rastlin ter izjemnega čuta za njihovo energijsko delovanje na eni strani in inovativnih procesov predelave (npr. ultrazvočna ekstrakcija) na drugi ga mnogi imenujejo Hildegarda 21. stoletja. 

Med njegovimi izdelki za ohranjanje vitalnosti v zdravih letih izstopa Gelevital, na katerega je, kot pravi, tudi čustveno navezan, saj ga je prvotno zasnoval za svojega očeta. »Vsak sin si želi preprečiti staranje svojih staršev; bil sem prepričan, da bo ta pripravek mojemu očetu vrnil delček tistega kar so mu vzela leta. Rezultati so se pokazali zelo hitro, tako da skoraj nisem mogel verjeti svojim očem: povrnili so se mu mladostna energija, tonus, moč in vitalnost. Celo njegov spomin je bil veliko boljši!« Kot odgovor na vse pogostejše težave z delovanjem spomina in pešanjem koncentracije je zasnoval svojo največjo uspešnico Memory, pripravek, v katerem sinergijsko delujejo rožmarin, azijski vodni popnjak, ginko biloba, oves in sibirski ginseng.

Tudi predavanje Roberta Terčelja Schweizerja je poglobilo zavedanje o močeh, ki jih imajo zdravilne rastline, seveda če z njimi pravilno ravnamo. 

Zato je toliko pomembneje, da v poplavi naravnih zdravil in rastlinskih preparatov znamo prepoznati tiste, ki so v resnici učinkoviti, poleg tega pa še varni in vredni svojega denarja. Zavedamo se, da to ni preprosta naloga, zato upamo, da vam tudi z informacijami, ki vam jih posredujemo prek projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, prihranimo nekaj časa in denarja. 

Ključne besede:
starost, staranje, telo, regeneracija, vitalnost, prehranska dopolnila, razstrupljanje, zdravilne rastline

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: