Skupaj razkrivamo

CENA BELEGA NASMEHA, Piše: Sanja Lončar

Danes stežka najdemo del telesa, za katerega so razvili toliko pripomočkov in zgradili toliko pričakovanj, kako naj bi le ta izgledal, kot so to naša usta.

Okrog naših ust se vrtijo milijarde poslov, z vsemi možnimi sredstvi za tako imenovano  ustno higieno in nego.

Od ščetk, ki tekmujejo v svoji visoki tehnološki dovršenosti, električnih zobnih ščetk in vodnih čistilcev, zobnih past, ki obljubljajo, da nas bodo varovale 24 ur na dan, zobnih vodic, belilnih krem in seveda žvečilnih gumijev, ki naj bi bili spremljevalci vsakega grižljaja in požirka, ki ga naredimo čez dan.  

Oglasi postajajo vse bolj agresivni. Po televiziji gledate pretresljivo nelagodje vzgojiteljice, ki ji otroci rečejo, da so njeni zobje rumeni – saj je to nedopustno v sodobni družbi. Fantje se ne upajo pristopiti punci brez osvežilnih žvečilnih gumijev, trakcev ali bonbončkov v ustih. Svojo zaprisego so prekršili tudi zdravniki, ki nas v interesu velikih blagovnih znamk prepričujejo, da naj uporabljamo ta ali oni produkt, in si tako zagotovimo optimalno nego zob in dlesni. Mogoče nekateri res ostajate imuni v tej težki psihološki vojni, vendar statistika pravi, da agresivne reklame dosežejo svoj namen. Tržni deleži blagovnih znamk, ki oglašujejo na ta način, so najvišji.  

Živimo v svetu svobodnega trgovanja, kar vse bolj pomeni, da je lov na nas (potrošnike) odprt in je vsakemu ponudniku dovoljeno, da v vodo vrže kakršen koli svoj trnek in čaka kdo se bo ujel. Vse lepo in prav, če bi ceno plačevali le z denarjem, ki ga iz nas zvabijo prodajalci belih nasmehov. Težava je v tem, da ceno plačujemo tudi z zdravjem. 

Zato je pametno vzeti pod drobnogled drobni tisk in pogledati kaj vsak dan zaužijemo, v želji po belih nasmehih.

Zobne paste

Dolgo je veljalo, da je fluor rešitev za težave z zobmi. Zato vam večina zobnih past še vedno poudarja, da so obogatene s fluorom. V zadnjih letih pa je vse več utemeljenih sumov glede koristnosti fluora.  Res je, da fluoridi ovirajo encime ugodne za razvoj ustnih bakterij in da se fluoridni ioni vežejo s kalcijevimi ter krepijo zobno sklenino, vendar zgodba ima tudi drugo plat. Danes mnogi znanstveniki menijo, da je škodljiv vpliv fluora na druge, koristne procese v organizmu tolikšen, da je korist pri preprečevanju kariesa zanemarljivo majhna. Fluor povečuje verjetnost zlomov kosti, osteoporoze, poškodb živčevja, bolečin v sklepih ter glavobolov. Povezujejo ga tudi s splavi, genetskimi okvarami, nekaterimi vrstami raka, pešanjem spomina, intelektualno počasnostjo in zmanjševanjem IQ-ja.  Na spletni strani ameriškega združenja zobozdravnikov boste našli izjavo, da ne prevzemajo odgovornosti, za izdelke, ki vsebujejo fluor.  Kitajska raziskava iz leta 1995 je pokazala, da inteligenčni količnik otrok, ki živijo na področjih, kjer se vodo fluorira nižji od inteligenčnega količnika tistih otrok, ki živijo na področjih, kjer fluoriranja ni.

Do pred nekaj leti ste imeli le eno izbiro, uporabljati zobne paste s fluorom ali na pasto enostavno pozabiti in zobno higieno vzdrževati s soljo, zelišči, glino in drugimi domačimi pripomočki.

Danes je situacija popolnoma drugačna. Na trgu je več kot deset zobnih past, ki ne vsebujejo fluora, poleg tega v njih tudi ne boste našli ostalih potencialno nevarnih sestavin. Težava je le v tem, da jih ne boste našli na policah supermarketov. Za bolj zdrave zobne paste se bo treba odpraviti do lekarne, Sanolaborja, DM-a, specializiranih zeliščnih trgovin ali specializiranih trgovin z zdravo prehrano.

Na voljo imate tudi takšne zobne paste, ki so brez mentola in zato uporabne v primeru, ko jemljete homeopatska zdravila. Takšne ponujata Weleda in Wala vita.

Pomembno je omeniti tudi zobne paste brez sorbitola in drugih sumljivih sladil. To je posebej pomembno, če svojega malčka navajate na redno umivanje zob. Otroci radi pojejo sladke zobne paste, zato jih je večina, namesto kot čistilo, narejena bolj kot posladek. Ker gre za umetno sladilo sorbitol, je dobro izbirati takšne zobne  paste v katerih ga ni ali pa ga je vsaj zelo malo.

Zelo dobra je zobna pasta z echinacejo - A. Vogel. Že Indijanci so liste echinaceje uporabljali predvsem za žvečenje in odpravljanje infekcij v ustih.

Belilne kreme

Pred približno desetimi leti smo prvič izvedeli, da kaj takega obstaja. Začelo se je seveda z reklamami, ki so nas prepričevale, kako enostavno in varno bodo pobelili naše zobe in jih ob tem seveda še zanesljivo negovali. O ceni, ki jo bomo plačevali s poškodbami zobne sklenine ni bilo slišati niti besede. Zakaj pa ne, so menili potrošniki. Za enako vsoto denarja, sta zadovoljeni dve potrebi in to se splača.

Nekaj let kasneje pa je ista blagovna znamka začela oglaševati svoj izpopolnjeni produkt, ki naj bi bil bolj nežen do zobne sklenine.

(Tako so tisti, ki jim spomin ne peša, ugotovili, da star izdelek ni bil tako popoln, kot so si predstavljali).

Še nekaj let kasneje so se pojavili produkti, ki zatrjujejo, da so popolna novost, ker so povsem brez peroksida in zato varni za zobe.

(Ups – tako so nekateri začeli razmišljati in začeli prebirati deklaracije na zobnih kremah… A stari izdelki so bili s peroksidom?)

Kje smo danes? Na trgu je precej izdelkov, ki obljubljajo beljenje zob. Ameriška nevladna organizacija Enviromental Working Group, je lansko leto naredila raziskavo sestavin čez 7.000 izdelkov za osebno nego, med katerimi so bili tudi izdelki za ustno higieno. Od 50-ih zobnih past in 23 pregledanih past za beljenje zob, je večina dobila oznako »potencialno nevarno«:  (celotno poročilo, v katerem boste našli verjetno tudi večino izdelkov, ki jih uporabljate sami, lahko preberete na www.ewg.org (Report archive, raziskava »Skin deep«, oktober 2005).

Med 23-imi ocenjenimi belilnimi pastami je bila tudi Aquafresh, ki so jo na lestvici tveganja ocenili s 3,2 (ocena 1 je za izdelke brez tveganja, 5 za zelo nevarne izdelke).

V njej so našli kancerogene sestavine, sestavine, ki so v hrani prepovedane, sestavine, ki niso deklarirane na ovojnini, sestavine, ki so reproduktivno ali razvojno toksične, sestavine, ki so lahko škodljive za naš imunski sistem (izzivajo lahko preobčutljivost ali alergije) ter sestavine za katere ni bila narejena ocena varnosti uporabe.

Zobne paste Colgate, Sensodine in Oral B so bile ocenjene rahlo bolje, vendar tudi te, po oceni EWG predstavljajo zmerno tveganje za zdravje.

Ko smo pregledali izdelke, ki so na voljo na našem trgu, smo našli kar nekaj izdelkov, v katerih boste našli tudi zelo strupene snovi, kot je triklosan. Uradna agencija za zaščito okolja (United States Environmental Protection Agency (EPA)) je triklosan registrirala kot pesticid. Njegova kemična struktura je podobna sestavi najbolj toksičnih kemikalij, kot so dioksini in PCB: EPA ocenjuje, da triklosan na zdravje vpliva zelo negativno. Sodi med klorofenole, za katere obstaja utemeljen sum, da so rakotvorni.

In prav to snov najdete v pastah za zobe: (po abecednem vrstnem redu).

Aquafresh total care – mild & minty,

Aquafresh total care – multicare,

Colgate total 12 – advanced fresh,

Colgate total 12 – Clean mint 

Pridenta multi white,

Radentax multicare

Signal fresh action.

Signal integral green fresh,

Signal Integral,

Signal sensitive,

Žvečilni gumiji

Žvečilni gumiji so odlična zgodba o marketingu in tem, kako škodljivo razvado preimenovati v zdravju potrebno navado. Ali se še spominjate svojega otroštva. Žvečenje je bilo znak slabe vzgoje. Žvečilni gumiji pa so bili v kategoriji lizik in bonbončkov. Ali so se izdelki od takrat toliko spremenili?

Ne. Spremenil se je način, kako nam jih predstavljajo.

Po vsakem obroku žvečite XX in tako preprečite, da bi se Ph v vaših ustih spremenil.  Pri tem bo pomagala čudežna snov ksilitol ali že kaj podobnega.  

Ponavljanje je ključ uspeha vsakega sporočila. Tako danes stežka najdete človeka, ki se tega še ni naučil. V reklamah dobri gostitelji svojim gostom celo med ogledom tekme na TV postrežejo z žvečilnimi, takoj po prigrizku.

Ali ste opazili še eno malenkost? Vsakič »glavni junak v reklami« zaužije dva žvečilna gumija. Res, zakaj le, bi zaužili enega, če je prodaja dvakrat večja, ko nas naučijo, da moramo vselej zaužiti dva naenkrat?

In kaj sploh zaužijemo?

Če preberete zelo zelo droben tisk na ovojnici žvečilnih gumijev boste prebrali naslednje:

Wrigley's Spearmint: 

Sorbitol E 420, gumi baza, stabilizator E 422, Manitol E 421, Arome, emulgator E 322, Umetno sladilo saharin E954, Antioksidant E320.

Winterfresh (tudi proizvajalca Wrigley)

Gumi baza (vsebuje sojin lecitin) sladila: malitol, sorbitol,  arome, sredstvo za zgoščevanje - arabski gumi, sredstvo za ohranjanje vlage glicerol, barvilo E171, sladili aspartam in acesulfam K, sredstvo za glaziranje - karnavbov vosek, antioksidant BHA

Wrigley's Airwaves (z okusom mentola in črnega ribeza, obogaten z vitaminom c)

Sladilo izomalt, gumi baza, sladilo sorbitol, arome, sladilo maltitol, stabilizator E422, gostilo E414, natrijev askorbat (vir vitamina C), barvilo E171, sladili aspartam in acesulfam k, sredstvo za glaziranje E 903, antioksidant E320, vitamin C (321mg na 100g) -  2 dražeja vsebujeta 15% dnevne priporočene količine.

Wrigley's Orbit spearmint

Sladilo isomalt, gumi baza (vsebuje sojin lecitin) sladili sorbitol, maltitol, arome, sredstvo za ohranjanje vlage glicerol, sredstvo za zgostitev arabski gumi, sladili aspartam, acesulfam K, barvilo E171, sredstvo za glaziranje - karnavbov vosek, antioksidant BHA.  

Če ne veste kaj je BHA, naj vam povem, da je to derivat nafte, ki ga uporabljajo za zaviranje oksidacije in ni dovoljen v hrani za otroke. Otroci torej ne uživajo žvečilnih gumijev? Lahko povzroči alergične reakcije ali hiperaktivnost. Večje količine so pri miših povzročale tumor, zato obstaja utemeljen sum, da je snov kancerogena. Na Japonskem je BHA prepovedan že od leta 1958.  

Lahko se vprašate kaj od vsega naštetega je tako blagodejno, da nas varuje pred kvarjenjem zob. Umetna sladila? Barvila? Antioskidanti pridobljeni iz nafte?

Vse naštete sestavine so (še vedno) dovoljene, kar pomeni da (še vedno) ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti. Vzela sem si nekaj ur časa in prebirala teste o toksičnosti, ki jih za potrebe pridobivanja dovoljenja za uporabo, izvajajo posebni laboratoriji. Nekaj tedenski testi na podganah ali kužkih po trditvah raziskovalcev niso povzročili nobenih skrb zbujajočih težav. Tolažilno mar ne. Edino, kar moram pripomniti je, da so enako izgledala tudi varnostna poročila za DDT, PCB, Azbest in druge snovi, za katere se je danes še kako pokazalo, da so škodljive.

Neodvisne študije o škodljivosti umetnih sladil se kopičijo na mizah odgovornih članov komisij. Sorbitol je zelo pogost v izdelkih, ki nam obetajo lepe zobe, predvsem zaradi tega, ker je to zamenjava za sladkor. Vendar imajo večje količine sorbitola stranske učinke, ki niso zanemarljivi. Izzivajo lahko drisko in težave v prebavi. Ameriški komite za standarde je že leta 1976 označil sorbitol kot nezaželeno sladilo v sokovih in osvežilnih pijačah. Njegova uporaba pa je prepovedana v hrani za otroke. Podobno je tudi s sladilom aspartam, za katerega vse več študij ugotavlja škodljivo delovanje na možgane.

Sčasoma bodo opozorila znanstvenikov zagotovo dosegla kritično maso, ko jih ne bomo mogli več spregledati. Vprašanje je le, koliko te snovi boste do takrat vnesli v svoje telo.  

V enem zavitku je 5 ploščic oz 10 dražejev, kar vam lahko zadostuje za en dan – če uživate žvečilni gumi po obrokih in glavnih prigrizkih. Poznam pa tudi takšne, ki na dan porabijo v povprečju dva do tri zavitke.

Ob povprečni ceni 100 SIT na dan, to pomeni, da vas bo letno uživanje žvečilnih gumijev stalo 36.000 SIT.

Bolj zaskrbljujoče pa je to, da bo v enem letu, povprečni uživalec zaužil skoraj 5 kilogramov žvečilnih gumijev. Po nekaj minutnem žvečenju bomo iz njega posesali umetne arome in umetna sladila (gumi bazo ponavadi zavržemo). Tako bomo v enem letu nabrali svoj kilogram do dva precej spornih sestavnih, ki imajo močno negativen vpliv na naše zdravje in to še kako!

Mogoče je cena belega nasmeha kljub vsemu previsoka?


Ključne besede:
zobna nega, zobne paste, fluor, beljenje zob

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: