Skupaj razkrivamo

8.11.2010

Au, zob boli!
Besedilo: Sabina Topolovec

Še v srednjem veku so bila zobna obolenja redko prisotna. Industrializacija je prinesla visoko predelana živila, med drugim tudi rafinirani sladkor. Vse se je pospešilo. Tudi mi! Jedli smo še hitreje, žvečili vedno manj, na trdo hrano, kot so jabolka, druga surova živila in star kruh, pa smo skorajda pozabili. Ali res menite, da nas lahko rešijo čudežne kemične substance v zobnih pastah ali nove zobozdravniške tehnike?  

Nevarne snovi v zobni pasti
Čeprav pri umivanju zob vsaj odrasli zobne paste ne pogoltnemo, se moramo zavedati, da se določen delež vsebine kljub temu absorbira v telo prek ustne sluznice. Po podobnem principu v telo dospejo tudi številne tablete, ki se dajo pod jezik, da se tam raztopijo.

Večina ljudi, ki veliko dajo na ustno higieno, skladno s priporočili zobe umiva večkrat dnevno, pri tem pa uporablja še najmočnejše zobne paste, ki večinoma vsebujejo fluor ali celo belilne paste, nego pa zaključi še z dezinfekcijsko ustno vodico. Če ste se našli med njimi, potem lahko le upate, da na vaši polici ni zobne paste, ki vključuje kakršno koli nevarno snov.

A resnica je na žalost daleč od tod. Danes večina izdelkov za nego zob vsebuje zelo nezaželene in celo strupene dodatke, ki jih nihče, če bi bil o njih poučen, ne bi dal prostovoljno v svoja usta. 
 
Fluor:
O fluoru smo v naših novicah sicer že veliko pisali, a naj vas kljub temu spomnimo, da upočasnjuje presnovo in slabi imunski sistem. Ker pa gre tudi pri fluoru za počasno zastrupljanje organizma, številnih zdravstvenih težav ne povežemo z njim.
Že 0,5 miligrama fluora, kar je manj, kot je od zobozdravnikov priporočena doza, povzroči zaviranje življenjsko pomembnih encimov.

Na nekaterih zobnih pastah je navedeno opozorilo, da jo je treba shranjevati nedostopno otrokom do šestih let starosti. V primeru, da zaužijemo večjo količino, kot je predpisana za običajno čiščenje zob, pa moramo takoj poiskati zdravniško pomoč. Hm?

Opozorilo gre vsekakor jemati resno. Če namreč dvoletni otrok poje polovico vsebine tube, ker ta tako čudovito diši po jagodah, je to lahko dejansko smrtno nevarno. Pri štiriletnem otroku zadostuje le nekaj odstotkov več (56 %), šestletni otrok pa je v življenjski nevarnosti, če zaužije 70 % vsebine.

Če vas zobozdravnik ali proizvajalci zobnih past kljub temu želijo prepričati, da lahko samo s fluorom preprečite karies, si zapomnite naslednje: z zdravo prehrano, uživanjem vode ali nesladkanih čajev in opustitvijo morebitnega neprestanega žvečenja hrane med posameznimi obroki, dodatnega fluora v zobni pasti zagotovo ne potrebujete.  

Triklosan:
Triklosan je kemično dezinfekcijsko sredstvo in konzervans. Uničuje mikrobe vseh vrst. Dodajajo ga tudi v čistila za pomivanje posode, mila, dezodorante, številne druge izdelke za nego ter celo v tekstil in čevlje. Deluje kot močan antibiotik, ki ne pobije le vrste škodljivih bakterij, temveč tudi zdravo ustno floro, ki se ob prisotnosti triklosana ne more več obnoviti. Podobno kot pri antibiotikih so se tudi zaradi nezmerne in nespametne uporabe triklosana že razvile bakterije, ki so nanj odporne.  

Natrijev lauril sulfat:
Je tenzid, ki ga dodajajo številnim izdelkom za nego telesa (zobnim kremam, gelom za tuširanje, šamponom) ter izdelkom za gospodinjstvo. Snov povzroča alergije in draži kožo. Pogosto se v ustih ustvarijo nadležne afte. 

Abrazivna sredstva:
Poškodujejo zobno sklenino. Če imate občutljive zobe, je to lahko tudi posledica uporabe abrazivnih zobnih past. Zelo močni abrazivi so pogosto v belilnih zobnih pastah in takšnih, ki odpravljajo zobni kamen. Želite imeti bolj bele zobe? Uvrstite na svoj jedilnik več surove, neobdelane hrane. Zobozdravniki ugotavljajo, da imajo ljudje, ki uživajo veliko surove hrane, pogosto bolj bele zobe.

Umetna sladila:
Če se poglobite v sestavine zobnih krem, boste kmalu ugotovili, da je danes težko najti takšno, ki ne vsebuje nadomestka sladkorja. Očitno si proizvajalci le težko predstavljajo uporabnika, zadovoljnega z izdelkom, ki ne vsebuje sladke komponente. Kako tudi ne, ko pa so sladke pregrehe sestavni del skorajda vsake hrane. Pri tem pa neoporečnost umetnih sladil še zdaleč ni raziskana.

Si ob vsem prebranem živčno grizete nohte? Ali sobotno raziskovanje po bližnjih supermarketih ni dalo zadovoljivega rezultata? Spremenite strategijo in izdelke za zobno higieno kupujte v specializiranih prodajalnah z zdravo prehrano, Sanolaborjih ali drogerijah, ki imajo v svojem asortimentu tudi neoporečne izdelke. Ugotovili boste, da je zobnih past brez škodljivih sestavin danes pravzaprav že kar veliko.

Parodontoza
V ustni votlini je čez 600 različnih vrst bakterij. Medtem ko jih večina skrbi za zdravo ustno floro, pa so druge odgovorne za zobne obloge. Če teh oblog zaradi pomanjkljive ali napačne ustne nege ne odstranimo v zadostni meri, strupi določenih bakterij prodrejo v dlesni in povzročijo vnetje. Značilni znaki so rdeče dlesni, otekline in pogosto krvavenje pri čiščenju zob ali žvečenju hrane.

Parodontozo uspešno zdravimo z večkratnim spiranjem ustne votline z ognjičevim čajem ali mešanico vode in nekaj kapljic ognjičeve tinkture. Proti vnetjem pomagajo tudi cvetovi kamilice, žajbljevi lističi, mira, timijan in korenina ratanije. Vse te rastline krepijo dlesni in jim pomagajo, da so manj dojemljive za različne bakterije. Ognjič hitro pomaga tudi pri močnejših vnetjih. Sveža, cvetoča rastlina poleg eteričnih olj vsebuje tudi flavonoide, glikozide, karotenoide, čreslovine in polisaharide. Ognjič zato zavira vnetja, pobija bakterije in glivice ter spodbuja ustvarjanje novega tkiva.

Nasveti za pomoč pri težavah z dlesnimi:
  • oljna terapija,
  • uporaba čim mehkejše zobne krtačke ali električne zobne krtačke,
  • čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko in po potrebi z interdentalno zobno krtačko,
  • čiščenje jezika vsako jutro,
  • skrb za uravnoteženo prehrano,
  • skrb za zdravo črevesje (tudi z učinkovitimi probiotiki),
  • opustitev morebitnega kajenja,
  • izogibanje rizičnim dejavnikom, kot so prekomerna telesna teža, stres, neprimerno obnašanje pri diabetesu tipa I.
Je odstranjevanje zobnega kamna res nujno?
Slednje ni niti nujno niti potrebno. Če uporabljate zobno pasto iz ratanije ali ognjiča, ki ustno votlino in zobe nežno dezinficirata, in obenem redno uporabljate tudi slano zobno kremo, ki vsebuje natrijev klorid, se kalcij in magnezij ne moreta ustvarjati na vaših zobeh.

Metoda z oljem
Ena izmed danes morda manj znanih metod ohranjanja zdravja zob je oljna terapija, ki ima svoj izvor v ajurvedi. Uporablja se za krepitev zob, dlesni in čeljusti ter preprečuje zobno gnilobo, slab zadah, suhost ust in razpokane ustnice. In kar je morda najpomembnejše – s to metodo telo močno razstrupljamo. Pri vsakodnevnem spiranju ust s sezamovim oljem se občutno zmanjša število bakterij v ustni votlini.

Z metodo izboljšamo številne težave, med drugim tudi vnetje dlesni, zobobol, pa tudi glavobol, bronhitis, gripozne infekcije, čir na želodcu, vnetje želodčne sluznice, obolenja želodčno-črevesnega trakta, srca, krvi, ledvic, jeter in pljuč, trombozo, kronično nespečnost, ekceme, akne, luskavico, nevrodermitis in ginekološke težave. 

Metoda vam zjutraj vzame nekaj časa, kar današnjemu hitremu tempu življenja zagotovo ni pogodu. Zagotovo se je treba navaditi tudi na okus olja v ustih. Toda ko odpravimo ti dve oviri, je vse ostalo precej preprosto. Zjutraj na tešče, tudi preden popijemo vodo, v ustih približno 15 minut žvrkljamo žlico sezamovega ali sončničnega olja. Pri tem moramo paziti, da vsebine ne pogoltnemo. Izpljunemo jo v straniščno školjko in si temeljito speremo usta s toplo vodo. Tudi to izpljunemo. Nato zobe temeljito očistimo kot običajno.

Viri:
http://www.aerzteblatt.de/v4/news/news.aspid=41392&src=suche&p=
weniger+herzinfarkte+durch+z%E4hneputzen
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/oelziehen.html
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/zahnpasta-inhaltsstoffe-ia.html
http://www.wahrheitssuche.org/weisheitszaehne.html
http://www.natuerlich-leben.ch/beratung/einzelansicht/artikel/ausgabe///
zaehne-zeigen
http://www.natuerlich-leben.ch/magazin/einzelansicht/artikel/ausgabe///
erste-hilfe-aus-der-naturbrlaecheln-wie-ein-filmstar
http://www.natuerlich-leben.ch/beratung/einzelansicht/artikel/ausgabe///
zahnsteinentfernen-und-die-folgen/
http://www.natuerlich-leben.ch/fileadmin/Natuerlich/Archiv/2006/08-06/8_74fluoride.pdf
http://www.natuerlich-leben.ch/fileadmin/Natuerlich/Archiv/2003/10-03/48-53_Organe.pdf


Zanimivost – zobne krtačke
Medtem ko so Kitajci zobne krtačke izumili že pred 3.500 leti, so bile te pri nas še v začetku 20. stoletja luksuz. Eno zobno krtačko je pogosto uporabljala vsa družina. Splošno dostopne so postale šele leta 1938, ko so se na trgu pojavile prve plastične zobne krtačke. 

Modrostni zobje
Modrostni zobje so v ožji povezavi z ledvicami, nadledvično žlezo, s srcem, krvnim obtokom, psiho, z živčnim sistemom, notranjim ušesom. Celostna medicina zato modrostne zobe obravnava kot energijski center človeka.

Problematika modrostnih zob je žal znana le malo zobozdravnikom. Odstranitev modrostnega zoba, zlasti spodnjih, brez upoštevanja celotnega človeškega podsistema, lahko privede do zmanjšanega delovanja nadledvične žleze. To stanje lahko postopoma privede do, na primer, obolenja nosu, bronhialne astme, kožnih ekcemov in drugih alergoz ter imunskih obolenj.
Ugotovili so, da se nekatere avtoimunske bolezni zelo pogosto pojavijo po odstranitvi modrostnih zob. Vendar pa je povezava le redko prepoznana, saj se bolezen včasih pojavi šele pol leta pozneje. Avtoimunske bolezni se pojavijo, ker so modrostni zobje povezani z nadledvično žlezo, ki proizvaja kortizol. Ko telo po odstranitvi zoba ustvarja premalo kortizola, se pojavijo motnje v imunskem sistemu.

Modrostni zobje so povezani tudi s podsistemom srce-tanko črevo, iz česar lahko pojasnimo težave s krvnim obtokom in srčna obolenja, denimo motnje srčnega ritma.

Kadar je odstranitev modrostnih zob neobhodna, je pomemben ustrezen termin za odstranitev zob, ki mora upoštevati trenutno imunsko stanje osebe. Na splošno velja, da je bolje pričeti s spodnjim modrostnim zobom, ki pripada posameznemu spolu, po treh mesecih pa lahko nato odstranimo modrostni zob na zgornji čeljusti. Modrostne zobe, ki niso spolno specifični, lahko kirurg nato odstrani kadar koli. Energijski center pri 90 % žensk leži na desni strani, pri moških pa na levi strani. Pri določitvi ustreznega termina je dobro upoštevati bioritem (lunin ciklus) in meridiansko uro.

Povezava med slabo ustno higieno in srčnimi obolenji
V reviji British Medical Journal je bila objavljena študija, ki navaja, da tisti, ki si zobe čistijo dvakrat dnevno, redkeje zbolijo za srčnim infarktom in drugimi kardinalnimi obolenji. S slabo ustno higieno pogosto povezujejo povečano vrednost C-reaktivnega proteina (CRP) v krvi, kar je najverjetneje razlog za srčna obolenja. Tudi vrednost fibrinogena je pri slabi ustni higieni zelo pogosto povečana.

Ključne besede:
#, zob, sladkor, zobna pasta, fluor, triklosan, natrijev lauril sulfat, abrazivna sredstva, sladila

 

Sorodni članki:

1,171875E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: