Skupaj razkrivamo

3.1.2019

Dočakajte februar z novo kožo

Dokler živimo, se obnavlja sleherna celica v našem telesu. Ko smo bili otroci, se je vse skupaj obnovilo, še preden smo dobro dojeli, da smo se popraskali, urezali ali udarili. Toda z leti se "vzdrževalna dela" začnejo upočasnjevati, kot bi nam telo želelo dopovedati, da je čas, da začnemo s svojimi tkivi ravnati gospodarneje. 

Obnovitveni cikel kože traja 28 dni, vendar se tudi ta s staranjem podaljšuje. Po štiridesetem letu – seveda v odvisnosti od tega, v kolikšni meri je telo obremenjeno oziroma kako dobro ga zalagate s potrebnimi hranili – njena obnova traja od 35 do 60 dni. 
Tudi učinkov kozmetičnih sredstev ne moremo oceniti le na osnovi enega ali dveh nanosov kreme iz testerja. Kremo lahko povohamo, vidimo, kako se vpije, kako bo delovala, pa ne moremo vedeti, dokler ne nastanejo nove celice, ki odraščajo na novih hranilih. Seveda lahko o hranilih govorimo le v primeru, da koži ne ponujate predelane nafte, plastičnih aditivov in umetnih dišav. 

KAJ BOSTE DANES POSTREGLI SVOJI KOŽI?
Z leti presnova kože peša, tako kot pri starejših ljudeh pešajo tudi prebavila. 

Za kljubovanje agresivnim vplivom okolja, kot so vse bolj prisotni elektrosmog, stres, prah … tudi koža potrebuje več antioksidantov, vitaminov in kakovostnih maščob. 
Med najbolj kakovostna in hranilna olja spadajo olja iz pečk granatnega jabolka, šipka, borage, makadamije, mandljev in arganovih oreščkov. Naši analitični znanstveniki so ugotovili, da zrna granatnega jabolka vsebujejo obilo vitamina C, vitamina B2, kalija, niacina, fosforja in taninske kisline. Olje, ki ga pridobivajo iz pečk, je čudovito sredstvo za zaviranje starostnih sprememb na koži. V zadnjem času so opravili na stotine raziskav, posvečenih granatnemu jabolku, ki vedno znova navdušijo s potenciali, skritimi v tem skromnem jesenskem sadežu, kajti po svojih antioksidativnih močeh presega celo zeleni čaj in rdeče vino.

Pri pospeševanju pomlajevanja kože je v veliko pomoč tudi čisti gel aloje vere, ki prodre celo v najgloblje plasti kože in jih regenerira. 

Boragovo in svetlinovo olje vsebujeta zelo visoke deleže maščobne kisline GLA, ki je znana po protivnetnih lastnostih. Arganova drevesa pa so sinonim za trpežnost in vzdržljivost: to je verjetno edina rastlina, ki si lahko opomore tudi po šestletni suši in nato vnovič ozeleni. Tolikšna vitalnost in sposobnost za »novo rojstvo« pride zelo prav, ko se v menopavzi koža znajde pred novimi izzivi in popolnoma spremenjeno presnovo.
Za obnovo kože je zelo pomembno tudi obnoviti redno proizvodnjo kolagena, ki ohranja mrežo vseh naših tkiv in v sodelovanju s hialuronom skrbi za njeno optimalno vlaženje. 

Kot lahko preberete v priročniku o bolečinah, je kolagen prevelika molekula, da bi jo nanašali skozi kožo, zato ga je bolje uživati s hrano ali kot prehransko dopolnilo.
Ker z leti večina žensk opazi izsuševanje in tanjšanje kože, bo ustrezna hidracija pomagala doseči, da bo videti bolj napeta in zdrava. 

ISKRICA
Ob neki priložnosti je modri zdravnik povedal: »Najboljši zdravili sta skrb in ljubezen«
»In če ne delujeta?« je nekdo vprašal. »Potem povišajte odmerek!«

Enako velja za žensko kožo. Krema je polovica skrivnosti. Druga polovica so roke, ki ljubeče božajo obraz in nam tako vsaj dvakrat na dan omogočijo začutiti svojo kožo. 
Preizkusite, kako velika razlika je, če kremo nanesete le z eno roko – ali če jo nanesete na obe roki in ju ljubeče pritisnete ob obraz. Namesto grobih gibov samo božajte obraz in pri tem globoko dihajte.

Ključne besede:
koža, celice, obnova celic, staranje, olja iz pečk, antioksidanti, pomlajevanje kože, regeneracija, aloa

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: