Skupaj razkrivamo

4.4.2017

Skrivnosti šipkovega olja 
besedilo: Pika Klančnik

Številna naravna olja in maščobe so nadvse blagodejne za kožo. Maščobe ne samo hranijo kožo in pomagajo obnavljati njen kislinsko-maščobni zaščitni plašč – mnoge premorejo tudi posebne adute, s katerimi dosežejo tudi globinske učinke, ki se na zunaj kažejo kot »čudežne« spremembe na koži.

Lahko jih razstavljamo in sestavljamo, spoznamo lahko sleherno maščobno kislino, iz katerih so sestavljena, in vendar na osnovi sestave ne moremo razložiti nekaterih posebnosti v delovanju posameznih olj in maščob. 

Naši predniki si niso belili glave s seciranjem rastlin. O njihovih močeh so zelo zanesljivo sklepali že na osnovi opazovanja posebnosti njihove rasti. Kar se rastlina nauči, to zmore. Skrajnejše ko so razmere, ki jih zmore prenašati, več moči je v njej. Povzetek vseh sposobnosti rastlin pa je zapisan v semenih, in prav iz teh stiskajo olja, ki so, verjeli ali ne, veliko več kot zgolj seštevek posameznih maščobnih kislin. 

Če veste, da jojoba brez večjih stresov prenese skrajne temperaturne spremembe v svojem okolju, vas ne bo presenetilo, zakaj njeno olje tako zelo pomaga pri oksidativnem stresu. Če vemo, da so mandlji po svoji sestavi zelo podobni materinemu mleku, ne preseneča, da prav te maščobe pridejo zelo prav pri skrajno občutljivi koži. 

Ker se številni ponudniki kozmetike zavedajo škodljivosti uporabe maščob, pridobljenih iz nafte (parafinum liquidum), znova raziskujejo moči naravnih olj. Na trgu se iz dneva v dan pojavljajo nova olja, o katerih morda sploh še niste slišali, vendar to ne pomeni, da jih naši predniki niso dobro poznali. 

Ko govorimo o vitalnosti, je treba omeniti zlasti olje pšeničnih kalčkov, in sicer zaradi visoke vsebnosti vitamina E, ki ima dokazane regenerativne moči. Enako velja za olje, pridobljeno iz šipkovih pečk (pravijo mu tudi šipkovo olje), ki je eno od redkih olj, ki vpliva tudi na starostne pege. 

Zanimivo je, da so to olje veliko uporabljali že v starih razvitih civilizacijah. Uporaba šipkovega olja v lepotne namene namreč sega v čase starega Egipta, ko so ženske za zdravljenje in nego številnih kožnih obolenj uporabljale prav hladno stiskano olje iz šipkovih semen. Uporaba šipkovega olja je dokumentirana že v majevski civilizaciji in drugih staroselskih indijanskih kulturah. Novejše kulture so prednosti šipka s pridom izkoriščale predvsem v prehrani, saj so surove plodove brez semen in sirup iz šipkovih plodov uporabljale kot dragoceno vitaminsko-rudninsko dopolnilo.

Zdaj vemo, da je šipek izredno učinkovit zaradi svojega protivnetnega in antioksidativnega delovanja. Pri zunanji uporabi se koža obnovi po naravni poti ter znova postane mehka in gladka. Ta sposobnost šipka pomaga pri celjenju brazgotin (na primer pri aknah) in vzpostavljanju enakomernega tena. 

Zakaj je šipek tako učinkovit? 
Sodobna znanost je pojasnila, da šipek vsebuje veliko koristnih fitosterolov, ki koži pomagajo pri tvorjenju krepkih celičnih membran. Sodelujejo tudi pri tvorbi hormonov, ki pozitivno učinkujejo na kožo, pa tudi pri sintezi kolagena, delitvi celic, nastajanju lipidnega plašča in preprečevanju izgubljanja vlage.

Šipkovo olje vsebuje visoko raven naravnih maščobnih kislin omega (3, 6 in 9), ki ščitijo kožne celice in skrbijo za zdravje celičnih membran. Maščobni kislini omega-3 (linolenska kislina) in omega-6 (linolna kislina) lajšata kožna vnetja in pomagata pri celjenju brazgotin. Učinkovito protivnetno delovanje je torej še ena prednost hranilnega šipka v boju proti staranju kože. Povrhu šipek vsebuje velike količine antioksidativnega vitamina C, ki je ključen za obnovo kože in tvorbo kolagena.

Šipek torej vsebuje vse učinkovine, ki upočasnjujejo staranje kože in jo poživljajo. Še več, šipkovo olje na kožo deluje blagodejno, saj ima lahko teksturo in se zlahka vpije, zaradi česar je primerno za nego različnih vrst kože.

Kakovost je pomembna
Ker je šipkovo olje visokokakovostna sestavina, je zapisana na ovojnini vse številnejših izdelkov. Kaj izdelek v resnici vsebuje, utegne biti povsem druga zgodba, zato ne nasedajte zgolj omembi šipkovega olja. V prvi vrsti je treba razlikovati med šipkovimi izvlečki in šipkovim oljem, saj imajo povsem različne sestavine. Sodobni načini pridelave s superkritičnim ogljikovim oksidom omogočajo, da iz rastlin ekstrahirajo kar največ. Z uporabo tega postopka se ohrani največ hranilnih in negovalnih lastnosti šipkovih pečk, na katerih sloni njihovo regenerativno in protivnetno delovanje. 

Nasploh bodite pozorni, da izdelki vsebujejo ekološko pridelane sestavine. Zlasti pri snoveh, od katerih si obetamo močne antioksidativne učinke, je nadvse pomembno, kako so bile rastline pridelane. V primerjavi z neekološko pridelanimi sestavinami vsebujejo učinkovine iz ekološko pridelanih plodov veliko več antioksidativnih snovi, ki kožo ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali. 

Ključne besede:
naravna olja, olje pšeničnih kalčkov, šipkovo olje, šipek, maščobne kisline, ekološke sestavine

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: