Skupaj razkrivamo

14.3.2019

Skrivnosti lepe nosečnice
Besedilo: Katja Podergajs

Moj prijatelj ima tako ostro oko, da je vedno vedel, katera ženska v podjetju je noseča. Ko sem ga vprašala, kako to ugane, mi je povedal, da noseča ženska nenadoma dobi popolnoma drugačen, blag pogled ter da izžareva več topline in miline. 

Številne nosečnice se verjetno ne zavedajo, kakšno lepoto izžarevajo. Bolj jih skrbi, ali bo nosečnost pustila trajne sledi na njihovem telesu. Že babice so govorile, da vsak otrok vzame en zob. Dojenje vpliva na čvrstost dojk, hitro rastoči trebušček pa napenja kožo in za sabo pušča strije. Sorazmerno s tovrstnimi strahovi narašča tudi ponudba raznovrstnih kozmetičnih sredstev, ki obljubljajo rešitve za težave, povezane z nosečnostjo. 

Previdnost, ko gre za konvencionalne kozmetične izdelke, je v nosečnosti še toliko pomembnejša, saj se učinki raznovrstnih kozmetičnih izdelkov seštevajo in ustvarjajo nepričakovane koktajl učinke. 

Še bolj skrb vzbujajoče je, da te snovi prek posteljice prehajajo v razvijajočega se otroka. V obdobju dojenja se kemikalije iz kozmetičnih sredstev izločajo tudi z mlekom in tako obremenjujejo mlado bitjece.

Če vas zanima, kaj vse se lahko skriva v izdelkih za nego nosečnic, si preberite članek z naslovom »Prijazna nega kože za bodoče mamice«.

MANJ JE VEČ
Tako kot ne morete biti »malo noseči«, tudi kozmetični izdelki ne morejo biti »skoraj naravni«. Ali so naravni – ali pa niso! Zato ne nasedajte izdelkom, izdelanim na osnovi nafte, o katerih vam proizvajalci ponosno razlagajo, da vsebujejo to ali ono rožico, zaradi katere svojim preparatom pripisujejo domala čudežne učinke.

Na kožo nanašajte le tisto, kar bi lahko dali tudi v usta – tako vam ne bo treba skrbeti, kaj bo zaužil tudi vaš otrok. 

KAJ ZMOREJO NARAVNE REŠITVE
S pravilno izbiro olj lahko preprečimo nastanek strij. Pri tej nalogi sta se najbolje obnesli mandljevo in jojobino olje v kombinaciji z oljem pšeničnih kalčkov, ki poskrbi za izredno hitro regeneracijo. 

S pravilno nego lahko povečamo tudi elastičnost presredka in se tako izognemo morebitni potrebi po rezanju tega občutljivega dela telesa pri porodu. Pri ženskah, ki poskrbijo, da je koža presredka dovolj prožna, je potreba po tem posegu občutno redkejša. Tudi pri tem so lahko v pomoč popolnoma naravna olja in eterična olja. 

Tretje področje, ki je za mlade mamice novo in pogosto povzroča veliko nelagodje, so spremembe v dojkah. Te se povečajo, lahko pa postanejo tudi napete in srbeče. Pravilna nega ne le blaži neprijetne občutke, temveč celo spodbuja nastajanje in pretok mleka. Tisočletja rabe so potrdila blagodejnost koromača, kumine in majarona za nego dojk nosečnic in doječih mater. 

NEGUJMO TUDI OD ZNOTRAJ
Kljub veliki želji po dojenju včasih mleko ne steče, kot bi si želeli. Nastajanje večjih količin mleka je mogoče doseči tudi s čaji in z večjo uporabo začimb: janeža, koromača, kumine, triplata, črne kumine … 

Pomembno je, da posegamo po čajih in začimbah iz preverjene ekološke pridelave, neobremenjenih z ostanki pesticidov, ki lahko z mlekom pridejo tudi v dojenčkovo telo. 
Vnos omenjenih začimb in čajev je priporočljivo povečati proti koncu nosečnosti in s tem po potrebi nadaljevati do konca obdobja dojenja. Seveda je za pravilno delovanje mlečnih žlez zelo pomembna tudi ustrezna hidracija. Zato ne pozabite na vodo!

Ključne besede:
nosečnica, nosečnost, kozmetika, naravna kozmetika, strije, presredek, dojke, dojenje, voda, čaji

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: