Skupaj razkrivamo

27.5.2016

Nosečnost, dojenje in konoplja
Besedilo: Marijanca Bahar

Čas nosečnosti in dojenja je prav posebno, posvečeno obdobje v življenju ženske. Takrat je telo na vrhuncu moči in vitalnosti, poleg tega naj bi se vsaka ženska, ki pričakuje, počutila čudovita, zdrava in popolnoma sprejeta. Toda včasih pride tudi do drugačnih občutkov. 

Kako pa se povezujeta nosečnost in konoplja (pri tem imamo v mislih industrijsko konopljo)?

Raziskava, ki so jo januarja 2014 objavili v reviji Reproduction, je ponudila zanimive dokaze, da pravilna oskrbljenost endokanabinoidnega sistema prispeva k zdravemu razvoju posteljice in posledično k dobremu izidu nosečnosti. 

Ugotovili so še, da so kanabinoidi naravno prisotni v materinem mleku. Človeško telo vsebuje kanabinoidne receptorje, tako za tetrahidrokanabinol (THC) kot tudi za kanabidiol (CBD) in vse druge kanabinoide, ki so prisotni v konoplji. Raziskave kažejo, da materino mleko že po naravi vsebuje kanabinoide, enake tistim, ki jih je najti v konoplji in so ključni za pravilen razvoj. Celične membrane v telesu so opremljene z receptorji za kanabinoide; ko jih aktivirajo kanabinoidi in druga hranila, je celici zagotovljena zaščita pred virusi, škodljivimi bakterijami, rakavimi celicami … Materino mleko je izčrpen vir endokanabinoidov, posebnih nevromodulatornih lipidov, ki novorojenčka učijo sesati.
Če v mleku ne bi bilo kanabinoidov, otroci ne bi vedeli, kako se hraniti, po tem tudi ne bi imeli želje, to pa bi pripeljalo do različnih nepravilnosti ali celo smrti. Dojeni dojenčki tako prejmejo precejšne odmerke kanabinoidov, ki povzročijo lakoto ter pospešujejo njihovo rast in razvoj. Kanabinoidi v mleku otroka tudi umirjajo in sproščajo. 

Dr. Melanie Dreher je preučevala ženske, ki so konopljo uporabljale vso nosečnost in nato še prvo leto življenja njihovih otrok. Ugotovila je, da so se otroci prej socializirali, poleg tega so hitreje začeli odzivati in prej vzpostavili očesni stik. 

Pozornost velja nameniti še enemu pomembnemu vidiku uporabe kanabinoidov. 

Raziskovalci so ugotovili, da lahko CBD iz konoplje izključi gen, ki je odgovoren za nastajanje metastaz pri agresivni obliki raka dojke.

Ključne besede:
nosečnost, dojenje, konoplja, kanabinoidi, rak dojke

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: