Skupaj razkrivamo

20.3.2019

Leta prinašajo modrost … in težave

Kot ste brali v uvodnem članku, z leti morda postajamo modrejši, vendar pa vse, s čimer smo to modrost nabirali, pušča sledi – tudi na telesu. Povrhu smo prav v mladih letih do zdravja najbolj brezbrižni, saj se nam zdi, da nam ne more do živega ne slaba hrana, ne preveč kave in ne premalo spanca. 

Ko pa telo izstavi račun, praviloma vidimo le končno diagnozo in ne vsega, kar je pripeljalo do nje. Tako lahko na spletnih straneh Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljane preberemo, da so vzroki za neplodnost v enaki meri na moškem kot na ženski. 

Ko vzamemo pod drobnogled žensko neplodnost, vidimo, da osemdeset odstotkov vseh vzrokov sestavljajo samo trije: motnje ovulacije (sindrom policističnih jajčnikov, debelost), endometrioza in slaba prehodnost jajcevodov. Ostalih 20 odstotkov vzrokov za neplodnost so: starost ženske, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice), zdravila (antidepresivi, steroidi).

JE SPLOH MOGOČE KAJ NAREDITI?
Za motnjami ovulacije se zelo pogosto skriva hiperprolaktinemija. To je stanje, pri katerem možgani izločajo čezmerno količino prolaktina, čeprav ženska ni noseča. Presežek tega hormona, ki je (poleg kortizola, o katerem ste že brali v članku o stresu) značilen tudi za povišano raven stresa, moti menstruacijski cikel (izostanek menstruacije, menstruacijski ciklusi, daljši od 35 dni), onemogoča ovulacijo, povzroča motnje v delovanju rumenega telesca – vse to pa pomeni neplodnost. 

Kot pove že beseda, je hormon prolaktin povezan z izločanjem mleka pri doječih materah. Če ga telo zaradi stresa izloča tudi pri nedoječi ženski, gre za hormonsko motnjo, ki lahko preraste v resnejše težave. 

Če vemo, da imajo motnje ovulacije in težave z reproduktivnimi organi nasploh veliko opraviti s hormoni in s hranili, ki jih telo potrebuje za nemoteno delovanje hormonskega sistema, je mogoče med številnimi rastlinami in živili iskati tudi naravne rešitve zanje.
Na prejšnjih straneh smo našteli številna hranila in pripravke, o katerih zanesljivo vemo, da so lahko v veliko pomoč pri odpravljanju tovrstnih težav. Med zdravilnimi rastlinami zagotovo velja poudariti moči konopljike (V. castus), ki so znane že tisočletja. 

Hormonski vpliv konopljike so sprva preizkusili na moških. V samostanih so prav s konopljiko iz menihov delali »jagenjčke«, saj tako močno spodbuja ženske hormone. Da ima konopljika v resnici velik vpliv na ženske hormone, dokazujejo tudi številne znanstvene raziskave novejšega datuma. 

V dvojno slepi, s placebom kontrolirani raziskavi, v katero je bilo vključenih 52 žensk z latentno hiperprolaktinemijo (9)  (deficit v lutealni fazi), so po treh mesecih uporabe konopljike (20 mg/dan) ugotovili, da se je izločanje prolaktina zmanjšalo. Skrajšana lutealna faza se je normalizirala. Neželenih učinkov niso zaznali. Dve ženski sta zanosili. 

Ker je konopljika zelo preučevana rastlina in so z njo opravili tudi številne klinične poskuse, je njeno delovanje dobro raziskano. Tako lahko v bazi Planta preberemo sistematično analizo opravljenih kliničnih poskusov z uporabo konopljike pri zdravljenju ženskih reproduktivnih motenj (10). 

Poleg že omenjene raziskave vpliva konopljike na normalizacijo izločanja prolaktina najdemo tudi osem kliničnih raziskav delovanja konopljike pri težavah s predmenstrualnim sindromom. V sedmih od osmih poskusov so bili uspehi s konopljiko superiorni v primerjavi s placebom ter z uživanjem piridoksina ali magnezijevega oksida. 

Delovanje izvlečkov konopljike je bilo primerljivo z delovanjem učinkovine bromokriptin. Neželeni učinki so bili zanemarljivi in zelo redki.

(9)     A. Milewicz et al., »Vitex agnus castus extract in the treatment of luteal phase defects due to latent hyperprolactinemia. Results of a randomized placebo-controlled double-blind study«, Arzneimittelforschung, 1993.

(10)    »Vitex agnus-castus extracts for female reproductive disorders: a systematic review of clinical trials«, Planta Med., maj 2013; 79(7):562-75. doi: 10.1055/s-0032-1327831. 

Ključne besede:
spanje, kava, neplodnost, ovulacija, motnje ovulacije, nosečnost, prolaktin, hormoni, konopljika

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: